tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Εγκαινιάστηκε η ομαδική εικαστική έκθεση «Νεομάρτυρες. Πορεία προς την Ελευθερία» στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών (φωτογραφίες, βίντεο)

Η ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο έκθεση «Νεομάρτυρες. Πορεία προς την Ελευθερία» εγκαινιάστηκε την Τρίτη 7 Ιούνη, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών στην Βέροια.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο των φετινών Παυλείων, από την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αγιορειτική Εστία στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2021 και ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα δράσεων του φορέα για το επετειακό έτος 2021- 200  χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 20 Ιουλίου και από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022. Ώρες λειτουργίας: 10.00 με 13.00  και 18.30 με 21.30

Ο Θωμάς Λιόλιος μέλος του ΔΣ του Εκκοκκιστηρίου Ιδεών χαιρέτησε και συντόνισε την εκδήλωση.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος αναφέρθηκε στα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 και τον αντίκτυπο που είχε στην περιοχή μας (το ολοκαύτωμα των Μοναστηριών Δοβράς, Προδρόμου κ.α… και της Ναούσης). Οι Νεομάρτυρες με την μέχρις αίματος εμμονή τους στην χριστιανική πίστη αποτέλεσαν τους φωτεινούς οδοδείκτες στην πορεία αυτή του γένους προς την ελευθερία… Στην έκθεση εκτίθενται έργα εικοσιπέντε καλλιτεχνών. Σκοπός των καλλιτεχνών είναι να προβάλλουν την συμβολή των Νεομαρτύρων στην ελευθερία της πατρίδος μας».

Ο Διευθυντής του φορέα Εκκοκκιστήριο Ιδεών Γιάννης Ναζλίδης, βαθιά συγκινημένος απηύθυνε χαιρετισμό, λέγοντας «Νιώθω δέος με την σημερινή εκδήλωση, που τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους που δεν υπολόγισαν τίποτα…. Να ανάψουμε το κερί της μνήμης μας».

Έπειτα ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας Αναστάσιος Ντούρος ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και Μέλος της Αγιορειτικής Εστίας Κωνσταντίνου Ζέρβα, καθώς επίσης και το σημείωμα του Αρχιμανδρίτη Βασίλειου Ιβηρίτη, Προηγούμενου της Ιεράς Μονής Ιβήρων. Αναφέρθηκε στα ονόματα των καλλιτεχνών και τις δυνατότητες που δίνουν στον επισκέπτη οι λεζάντες που συνοδεύουν τα έργα (σαρώνοντας τον κώδικα qr ο επισκέπτης ακούει ή διαβάζει το αντίστοιχο συναξάρι καθώς και το βιογραφικό του καλλιτέχνη).

Ακολούθησε η ομιλία του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου - Σκήτης Βεροίας, Αρχιμανδρίτη Πορφυρίου με τίτλο «Μύρο Νεομαρτύρων». Ο ηγούμενος εμφανώς συγκινημένος αναφέρθηκε στον τρόπο παρασκευής του μύρου, στις πενηνταεπτά πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του, για την χρήση του, μίλησε για τους Νεομάρτυρες που ανακαινίζουν το φρόνιμα της Εκκλησίας, για τα μαρτύρια τους τα οποία είναι τα μέγιστα χαρίσματά τους, αναφέρθηκε στην εκκλησιαστική τέχνη της αγιογραφίας, ενώ τέλος αναφέρθηκε στους τοπικούς Νεομάρτυρες.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σύγχρονα έργα με νεομάρτυρες, τα οποία δημιούργησαν 25 εικαστικοί για την συγκεκριμένη έκθεση και μέσα από αυτήν επιδιώκεται να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό άγιοι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί, άγιοι που μαρτύρησαν στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, απλοί και καθημερινοί άνθρωποι που βεβαιωμένα  θυσίασαν τη ζωή τους για την χριστιανική πίστη τους και διατράνωσαν με τη στάση τους την αλήθεια, πως το σκοτάδι του μίσους και της βίας δεν μπορεί να νικήσει το φως και την αγάπη. Στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας, κατά την οποία η αλλαγή θρησκείας σήμαινε σχεδόν πάντα και αλλαγή της εθνικότητας, το μαρτύριο αυτών των ανθρώπων  λειτούργησε εμμέσως και ως αντίσταση στον εκτουρκισμό των Ελλήνων και στον αφανισμό τους από την ιστορία.

Την επιμέλεια της έκθεσης, που βασίζεται σε μια ιδέα του εικαστικού Γεωργίου Κόρδη, υπογράφει ο Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας.

Τα έργα της έκθεσης είναι διαφόρων τεχνοτροπιών, όπως ακουαρέλες, αυγοτέμπερες, χαρακτικά, ψηφιακή ζωγραφική κ.α.

Η έκθεση συνοδεύεται από τον ομότιτλο κατάλογο, στον οποίο εκτός από τα έργα της έκθεσης, περιέχονται τα συναξάρια των παρουσιαζόμενων νεομαρτύρων καθώς και κείμενο του Αρχιμανδρίτη Βασίλειου Ιβηρίτη, Προηγούμενου της Ιεράς Μονής Ιβήρων ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει:

”Οἱ Νεομάρτυρες δὲν εἶχαν ἕνα πεῖσμα, ἕνα φανατικὸ δεσμὸ μὲ μιὰ ἰδεολογία, ἀλλὰ εἶχαν μιὰ χάρι, ποὺ φανερώνει ἕναν ἄλλο τρόπο ζωῆς· τὸ μήνυμά τους δὲν εἶναι ἁπλῶς ὅτι μπορεῖ ὁ ἄνθρωπος νὰ φθάση στὸ σημεῖο νὰ θυσιάση τὴ ζωή του γιὰ τὴ δοξασία του, ἀλλὰ ὅτι καταργήθηκε ὁ θάνατος, ὑπάρχει δυνατότης νὰ ζήση ὁ ἄνθρωπος, νὰ περάση πέρα ἀπὸ τὸν θάνατο, πέρα ἀπὸ ὁποιαδήποτε σκλαβιὰ κι ἀπὸ ὁποιαδήποτε δοκιμασία. Αὐτὸ εἶναι τὸ μεγάλο γεγονός· δείχνουν μιὰ θύρα ζωῆς, «ἣν οὐδεὶς δύναται κλεῖσαι».

Γι' αὐτό, ὁ τρόπος ποὺ ἀντιδροῦν στὸν κατακτητὴ δὲν ὑπαγορεύεται ἀπὸ τὴ λογικὴ καὶ τὴ δύναμι τοῦ παρόντος αἰῶνος· δὲν κάνουν ὁμάδες ἀντάρτικες, γιὰ νὰ τὸν χτυπήσουν. ῾Απλῶς μένουν ἐκεῖ ὅπου εἶναι, καὶ ὁμολογοῦν τὴν πίστι τους. Δὲν σκοτώνουν τὸν ἄλλο, γιὰ νὰ ζήσουν αὐτοὶ πρόσκαιρα, ἀλλὰ δέχονται νὰ σκοτωθοῦν, ὅταν ἔλθη ἡ ὥρα τους, γιὰ νὰ σωθῆ ἡ δυνατότης νὰ ἐλευθερωθῆ ὁ ἄνθρωπος, νὰ θεωθῆ, νὰ μπῆ στὴν αἰώνια ζωή’’.

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Ιερομόναχος Αναστάσιος Διονυσίου εκ Φουρνά / Μοναχός Λουκάς Ξενοφωντινός / Μοναχός Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης / Δημήτρης Άγιος / Σοφία Αμπερίδου / Φώτης Βάρθης / Χρήστος Γουσίδης / Μάρκος Καμπάνης / Γιώργος Κόρδης / Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής / Κώστας Λάβδας / Γιαννούλης Λυμπερόπουλος / Νεκτάριος Μαμάης / Κωνσταντίνος Μάντζαρης / Γιάννης Μαστερόπουλος / Γεώργιος Μίχος / Χρήστος Μπακόλας / Κωνσταντίνος Παντελάκης / Παναγιώτης Παπαδόπουλος / Χριστίνα Παπαθέου - Δουληγέρη / Μπάμπης Πυλαρινός / Ιωάννης Σαρηγιαννίδης / Ανέστης Τενίδης / Μαρία Χατζοπούλου / Δήμητρα Ψυχογιού

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69