BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

‘Το κόκκινο τάπερ’ της Ελένης Καραγιάννη παρουσιάστηκε στην Βέροια

Το νέο βιβλίο της Ελένης Καραγιάννη με τίτλο «Το κόκκινο τάπερ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γραφή, παρουσιάστηκε στην Βέροια.

Την διοργάνωση της εκδήλωσης είχε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας και το βιβλιοπωλείο «Ηλιοτρόπιο».

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο πολυχώρος Sala Ελιάς γέμισε με φίλους, συγγενείς, συναδέλφους και μαθητές της συγγραφέως και φίλων της λογοτεχνίας.

Πρόκειται για μία συλλογή διηγημάτων, με 46 ιστορίες μνήμης, γλυκές, πικρές, στενάχωρες που διεγείρουν τα συναισθήματα του αναγνώστη και τον παρασύρουν. Ένα βιβλίο που άντλησε το υλικό του από προσωπικά βιώματα και κοινονικοπολιτικά γεγονότα.

Ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας στον χαιρετισμό του είπε «η Ελένη Καραγιάννη έκανε ένα συγγραφικό άλμα, από το παραμύθι που κυκλοφόρησε πρώτα αυτή είναι η πρώτη της συλλογή διηγημάτων. Αγαπημένη μορφή της συγγραφέως είναι τα μικροδιηγήματα, όπου εκεί προσπαθεί να συμπυκνώσει καταστάσεις, αισθήματα με έναν πολύ καλό και τρυφερό τρόπο καθώς επίσης περνάει κι ένα σωρό μηνύματα». Στη συνέχεια συντόνισε την παρουσίαση του βιβλίου.

Έπειτα, η  φιλόλογος - πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας Ευγενία Καβαλλάρη έκανε φιλολογική ανάλυση του βιβλίου. «Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο, που περιέχει 46 διηγήματα μικρής φόρμας. Είναι ιστορίες γλυκόπικρες παρμένες από την βιωματική εμπειρία της συγγραφέως, δοσμένες με ένα εξαιρετικό λυρισμό, που συγκινεί, που ανασύρει μνήμες, αναμνήσεις και συναισθήματα από όλους μας, καθώς τα διηγήματά της αναφέρονται σε στιγμές της οικογενειακής ζωής, σε βαθιές ουσιαστικές συγγενικές σχέσεις, σε ανθρώπους του μόχθου, που αγωνίζονται για το δίκιο και στέκονται όρθιοι μπροστά στις δυσκολίες της ζωής. Οι ιστορίες καταπιάνονται με θέματα ασθένειας, πανδημίας και με όλα όσα βιώνει και ταλαιπωρείται ο καθένας από εμάς. Είναι ένα εκπληκτικό βιβλίο που το διαβάζει απνευστί κάποιος, κλαίει και γελάει μαζί», είπε.

Στη συνέχεια η ψυχολόγος του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας Έφη Τσαπαροπούλου μίλησε με την ιδιότητά της, αλλά και ως αναγνώστρια. «… Το κόκκινο τάπερ δεν είναι απλά γεμάτο με μικρές ή μεγάλες ανθρώπινες ιστορίες, αλλά είναι γεμάτο με συναισθήματα, αναμνήσεις, σκέψεις και προβληματισμούς και ότι άλλο εμείς οι άνθρωποι κρύβουμε μέσα στην ψυχή μας. Οι 46 ιστορίες του βιβλίου θίγουν κοινωνικά ζητήματα που προβλημάτιζαν και συνεχίζουν να το κάνουν μέχρι σήμερα. Ιστορίες που με έκαναν να ταυτιστώ με αυτές όπως θα συμβεί και με τους αναγνώστες…. Κάθε ιστορία συμπεριλαμβάνει όλα τα συναισθήματα, κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν στην καθημερινότητα (πένθος, απώλεια, έμφυλη ταυτότητα, ενδοοικογενειακή βία, αμνησία κτλ)». Διαβάζοντας τις ιστορίες προσπάθησε να δει τι συνδέει τις ιστορίες, τους ήρωες του βιβλίου. Αυτό που ανακάλυψε, και το κάνει πολύ εύστοχα η συγγραφέας, είναι ότι οι περισσότεροι ήρωες έχουν ανθεκτικότητα και δοτικότητα. Αναφέρθηκε στον όρο ανθεκτικότητα και πως μπορεί ο άνθρωπος να πάει παρακάτω μετά από ένα τραύμα. «Η δύναμη του ανθρώπου είναι να λυγίζει αλλά να μην σπάει», είπε, και συνέχισε δίνοντας χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή η ανθεκτικότητα.

Στο τέλος τον λόγο η πήρε η συγγραφέας Ελένη Καραγιάνη που μίλησε για τη συγγραφή, που δεν υπήρξε όνειρο ζωής, δεν την επέλεξε, αλλά ήταν ανάγκη. «Αυτή με επέλεξε πριν 4 χρόνια για να με ανασύρει από τα σκοτάδια μου. Γράφω για να ξεφορτωθώ πολλά, να μεταβολίσω τα σκοτάδια μου σε φως». Στην συγγραφέα αρέσει να γράφει μικρές ιστορίες, ιστορίες μινιατούρες. Της πήρε έναν χρόνο να συγκεντρώσει τις ιστορίες και να τις στείλει στον εκδότη της. «Μέσα στο κόκκινο τάπερ έκλεισα τις πιο αγαπημένες μου ιστορίες, ιστορίες βγαλμένες από ζωές ανθρώπων που κάτι ήθελαν να πουν. Οι ιστορίες ακουμπούν σε προσωπικά βιώματα, σε θραύσματα παιδικής μνήμης σε πολλές αφηγήσεις της μητέρας της, σε κουβέντες του χωριού αλλά και σε σύγχρονα ερεθίσματα…. Οι ιστορίες συνομιλούν μεταξύ τους με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Το νήμα που τις συνδέει είναι η οικογένεια, ως αξία, ως ιδέα.  Όσοι μας αγαπούν, μας νοιάζονται και το αντίστροφο. Είναι το πλαίσιο δράσης των ηρώων». Η μαμά της πρωταγωνιστεί σε αρκετές ιστορίες του βιβλίου, αλλά η αύρα της είναι σε όλο το βιβλίο. «Οι άνθρωποι του τάπερ είναι άνθρωποι απλοί, ταπεινοί, γενναιόδωροι, αγωνίζονται για το δίκιο τους, υπομένουν τον πόνο τους με αξιοπρέπεια, αποζητούν συμπόνια κι όχι οίκτο … Η γραφή μου είναι βιωματική… Μέσα στο τάπερ έκλεισα κομμάτια του εαυτού μου, κομμάτια της ψυχής μου μαζί με το παστίτσιο της μαμάς μου… όταν θα το ανοίξετε θα δείτε κομμάτια της δικής σας ψυχής και το φαγάκι της δικής σας μανούλας», είπε κλείνοντας.

Ο διευθυντής του ΓΕΛ Μακροχωρίου – μουσικός Γιάννης Γεωργουδάκης έντυσε με τις κιθαριστικές του μελωδίες την εκδήλωση. Στην σύντομη παρέμβαση του είπε ότι «το βιβλίο είναι εξαιρετικό και θα μας κερδίσει».

Με την υπέροχή φωνή του ο φιλόλογος – ποιητής - ηθοποιός Ελευθέριος Κορυφίδης έδωσε ζωή στα διηγήματα της συγγραφέως.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μικρά οικογενειακά στιγμιότυπα. Μικρές ιστορίες πλασμένες με αναπόληση, συγκίνηση και χιούμορ ταξιδεύουν στον χρόνο για να γεφυρώσουν το σήμερα με το χτες και να αναμετρηθούν με της ζωής τα πάθη. Αφηγήσεις με ήρωες γήινους, σάρκινους και οικείους που αγόγγυστα ανηφορίζουν τον Γολγοθά της Σταύρωσής τους, αναζητώντας στην κορφή αγάπη αληθινή, τρυφερότητα και στοργή, τόση όση μπορεί να χωρέσει σ’ ένα μεγάλο κόκκινο τάπερ.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ελένη Καραγιάννη γεννήθηκε το 1969 στη Βέροια. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες Αγωγής. Ζει στη γενέθλια πόλη της και εργάζεται ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής για εφήβους και είναι υπεύθυνη έκδοσης του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού ΓΡΑΦΕΙΝ. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και περιλαμβάνονται σε συλλογικές ανθολογίες. Έχει εκδώσει δύο παραμύθια και έχει επιμεληθεί το συλλογικό βιβλίο των μαθητών της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μολύβι με τον τίτλο «120+2 teenγραφήματα». Το «Κόκκινο τάπερ» είναι η πρώτη της συλλογή διηγημάτων.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69