tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρουσιάστηκε το μυθολογικό παραμύθι της Βούλας Κοτσάλου «Βεργόνα της Βέροιας η γοργόνα»

Το πρώτο βιβλίο της Παρασκευής Κοτσάλου με τίτλο «Βεργόνα της Βέροιας η γοργόνα», παρουσιάστηκε την Τετάρτη στον πολυχώρο Ελιά, στην Βέροια.

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρέμβαση, είναι ένα μυθολογικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, με προτεινόμενες δραστηριότητες για τα παιδιά.

Την εικονογράφηση του βιβλίου επιμελήθηκε η ίδια η συγγραφέας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ.

Ο δημοσιογράφος Ζήσης Χ. Πατσίκας στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της Παρασκευής -Βούλας όπως την γνωρίζουμε- Κοτσάλου, που είναι ένα ενεργό κύτταρο του πολιτισμού της πόλης μας κι απόψε την γνωρίσαμε ως συγγραφέα – ερευνήτρια – ζωγράφο – παιδαγωγό. Αναφέρθηκε στο πρώτο της πόνημα που είναι ένα μυθολογικό παραμύθι που ενώνει το σήμερα, τη ζωή και την περιπλάνηση στη σύγχρονη Βέροια, με το χθες, δηλαδή την μεγάλη ιστορία του τόπου μας. «Πιάνουμε το νήμα που ξεκινά από το πάρκο της Ελιάς με τη μοναδική θέα και περπατάμε προς το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου στην είσοδο του δεσπόζει η μορφή της Μέδουσας. Μιας αινιγματικής μορφής, σήμα κατατεθέν των αρχαιολογικών ευρημάτων της πόλης μας… Το βιβλίο είναι μια ξενάγηση στο μουσείο της Βέροιας και της Βεργίνας και σε άλλους τόπους μακρινούς και παράξενους μέσα από τους μύθους. Ένα βιβλίο βασιζόμενο σε αληθινά αρχαιολογικά ευρήματα και αναφορές ιστορικών κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Ένα μυθολογικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους με πανέμορφες ζωγραφιές της ίδιας  της συγγραφέως. Μια άρτια απόδοση της συγγραφέως στο αφήγημα…». Έπειτα συντόνισε την εκδήλωση.

Στη συνέχεια η φιλόλογος Δέσποινα Καρυπίδου είπε «Το βιβλίο της Βούλας Κοτσάλου αφορά και ξεκινά με μια γεωγραφία της μνήμης αφού η μνήμη κατασκευάζεται κοινωνικά και εκφράζεται υλικά εντός του χώρου, με μνημεία, τοπόσημα, αξιοθέατα και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς. Επισκεπτόμαστε συχνά με τους μαθητές μας μνημεία και μουσεία στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας αλλά δεν βοηθούμε τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν τη σημασία τού μνημείου, του αγάλματος, του εκθέματος ενός μουσείου, τη σχέση του με το παρελθόν, τη μαρτυρία που δίνει για το αξιακό σύστημα και τις σχέσεις κάθε είδους (σχέσεις εξουσίας, κοινωνικές σχέσεις) της κάθε εποχής με την οποία συνδέεται το μνημείο, ή το έκθεμα. Το βιβλίο έχει μια ωραία αφήγηση για τις εκδοχές τού μύθου της Μέδουσας με αναφορές στην ετυμολογία λέξεων (Γοργόνα, Περσεφόνη Μήδεια, Δερκετώ, Μέδων, Ανδρομέδα) που είναι φορείς νοημάτων, αντιλήψεων, φόβων και ελπίδων. Δίνει εξαιρετικές πληροφορίες και για άλλα μυθολογικά σύμβολα αλλά και εμβληματικά στοιχεία της Βέροιας. Το βιβλίο προτείνει να ρίξουμε μια ματιά στο χώρο γιατί κι αυτός είναι μια αφήγηση, να σκύψουμε πάνω στα ονόματα των οποίων «η επίσκεψις» συνιστά σοφία… κυρίως όμως προτείνει την ανάγνωση: την ανάγνωση ως αναγνώριση όσων μας περιβάλλουν και όσων μας αφορούν.  Η μνήμη αφηγείται την πόλη ή η πόλη αφηγείται τη μνήμη; Μύθοι κι Ιστορία, φυσικό και τεχνητό περιβάλλον διαμορφώνουν αυτό που είμαστε, είναι συστατικά της ταυτότητας μας. Το βιβλίο αυτό κάνει ό,τι κάνει κάθε καλό βιβλίο: μας σταματά για λίγο και μας αναγκάζει να κοιτάξουμε γύρω μας, κι αυτό είναι ένα στάδιο πριν να κοιτάξουμε μέσα μας»

Ο φίλος και συμμαθητής της συγγραφέως, ο αρχαιολόγος Γιώργος Κλοκίδης, στην εισαγωγή του αναφέρθηκε σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του βιβλίου χωρίς να επεκταθεί πολύ σε αυτό. Είπε κάποια πράγματα, τα ουσιώδη που έπρεπε να λεχθούν και μετά προχώρησε στο σχολιασμό του, ο οποίος ήταν πιο εκτενής. Σχολίασε τις πτυχές για το πώς αναπτύσσεται το βιβλίο, ποια είναι τα δυνατά του σημεία- δεν είναι μόνο ένα, όπως λέγεται  μυθολογικό ιστορικό παραμύθι είναι και κάτι άλλο, μπορεί να είναι και ιστορικό μυθιστόρημα. Έχει έντονα στοιχεία πεζογραφίας ποιήσεως.

Επιπλέον έφτασε σε κάποια συμπεράσματα για να αναδείξει ποια στοιχεία από αυτά είναι κατάλληλα για να μπορέσει ο αναγνώστης να αξίζει να πάρει αυτό το βιβλίο και να το διαβάσει, γιατί δεν είναι ένα βιβλίο – αυτό το τόνισε- μόνο για παιδιά παρόλο που είναι ένα μυθολογικό παραμύθι, είναι και για μικρούς και για μεγάλους, αλλά είναι περισσότερο για μεγάλους παρά για μικρούς ή τουλάχιστον εξίσου. Ο αναγνώστης έχει να μάθει πράγματα από αυτό το βιβλίο, διότι χρησιμοποιεί στοιχεία από την αρχαία ελληνική γραμματεία, από πηγές και φυσικά από πραγματικά αρχαιολογικά ευρήματα που έχουμε στην περιοχή μας, πχ στο αρχαιολογικό μουσείο την Μέδουσα, τον τάφο του Φιλίππου στη Βεργίνα κ.α. που η Βούλα τα συνδέει όλα αυτά, τα πλάθει και μας παραδίδει αυτό το καταπληκτικό, έξοχο αποτέλεσμα που είναι το βιβλίο της. "Σε κάθε περίπτωση είναι μία απόλαυση για τον αναγνώστη μικρό και μεγάλο... Πρόκειται για ένα πρωτότυπο βιβλίο που συνδυάζει ένα μυθολογικό παραμύθι που να υπάρχουν στοιχεία μύθου, ιστορίας, πραγματικών γεγονότων, αρχαιολογικών ευρημάτων και χρήση κειμένων από την αρχαία ελληνική γραμματεία, όλα αυτά μαζί. Αυτά δεν καθιστούν το βιβλίο δύσκολο, αλλά εύληπτο. Το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί από όλους, μόνο οφέλη θα αποκομίσουν όσοι  διαβάσουν αυτό το βιβλίο", είπε.

Τέλος διάβασε κάποια αποσπάσματα μέσα από το βιβλίο, για να δει και να σχηματίσει το κοινό άποψη σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του βιβλίου και το σχολιασμό.

«Να ευχηθώ στη συγγραφέα τη Βούλα Κοτσάλου να προχωρήσει και παραπέρα, γιατί έχει αρκετό υλικό, το έχω δει, το οποίο περιμένει και αυτό με τη σειρά του να εκδοθεί και σε αυτό το βιβλίο να προχωρήσει σε μία δεύτερη έκδοση γιατί από ότι βλέπω πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Η Βούλα είναι ένα άτομο ξεχωριστό το οποίο κοσμεί με την παρουσία του τα πολιτιστικά δρώμενα και από τη θέση της που είναι στο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Θεανώ Ζωγιοπούλου», αλλά και από την εν γένη δράση της και από τη γραφή της, από την πένα της, από όλα αυτά που γράφει κατά καιρούς και με το σημερινό της βιβλίο».

Τελευταία τον λόγο πήρε η συγγραφέας Παρασκευή Κοτσάλου, που δεν θεωρεί τον εαυτό της συγγραφέα με την έκδοση ενός βιβλίου αλλά περισσότερο ερασιτέχνη - αναγνώστρια – ερευνήτρια, η οποία αναφέρθηκε στο ερευνητικό της ταξίδι που ξεκίνησε πριν από 24 χρόνια και συνεχίζει ως σήμερα. Πρόκειται για ένα επίπονο ταξίδι, με χρόνια μελέτη, πολλές σημειώσεις και συμπεράσματα.

Όσον αφορά το βιβλίο της, αφού έκανε μια αναφορά στην ιστορία του, είπε ότι είναι λιτό, με κατανοητό κείμενο, ένα μυθολογικό παραμύθι για μεγάλα παιδιά ή για μεγάλους που νιώθουν παιδιά. Μέσω της εικονογράφησης αποτύπωσε όπως αυτή ήθελε με τα δικά της μάτια και χρωστήρα την ιστορία της, αποδίδοντας φόρο τιμής στον δάσκαλό της, ζωγράφο Θωμά Βαφείδη.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο βοηθούν για την καλύτερη κατανόηση του κειμένου και μέσω των γρίφων του σταυρόλεξου και της εικονογράφησης μπορούν τα παιδιά να έχουν στα χέρια τους την Βεργόνα, όπως την ονειρεύονται, να γνωρίσουν την Μέδουσα, τον Όλγανο κ.α.

Το βιβλίο είναι μικρό σε μέγεθος, αλλά μεγάλο σε νοήματα. Μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να γνωρίσουμε την πόλη μας μέσα από την τοπόσημα και τα σύμβολά της, για περαιτέρω έρευνα κι επισκέψεις στα μουσεία της περιοχής μας.

Στο τέλος η συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου τους και συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μια ξενάγηση στο Μουσείο της Βέροιας και της Βεργίνας αλλά και σε άλλους τόπους μακρινούς και παράξενους μέσα από τους μύθους.

Ένα μυθολογικό παραμύθι γ1α μικρούς και μεγάλους που βασίζεται σε αληθινά όμως αρχαιολογικά ευρήματα και αναφορές ιστορικών κείμενων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Η ιστορία της Μέδουσας-Γοργόνας με την δική της οπτική και αφήγηση.

Ένα γαϊτανάκι από ιστορίες, που συνδυάζουν τους μύθους και τις παραδόσεις του τόπου, με την πορεία και τα ταξίδια του μεγάλου στρατηλάτη καθώς και τις σύγχρονες

αρχαιολογικές ανασκαφές.

Οι ήρωες και οι μύθοι τους όπως έφτασαν στις μέρες μας με παραλλαγές και η πραγματική ιστορία της πρώτης γοργόνας...

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Παρασκευή (Βούλα) Κοτσάλου ζει μόνιμα στη Βέροια.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κι εργάζεται στην Δημοτική Βιβλιοθήκη «Θεανώ Ζωγιοπούλου» της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας.

Είναι μανιώδης αναγνώστης βιβλίων και αρχαίων κειμένων και μότο της είναι η φράση του Αντισθένη, «Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις».

Αρθρογραφούσε στο τριμηνιαίο περιοδικό της ΚΕΠΑ τα «Πολιτιστικά δρώμενα». Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε τοπικές εφημερίδες (Λαό και Ημερήσια), ενώ αρθρογραφεί μέχρι σήμερα για θέματα αποσυμβολισμού Ελληνικής μυθολογίας σε περιοδικό ιστορικών και αρχαιοελληνικών θεμάτων.

Εδώ και αρκετά χρόνια διατηρεί blog που ασχολείται με θέματα αποσυμβολισμού της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και συγκριτικής θρησκειολογίας.

Ασχολείται με την ζωγραφική, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά. Δάσκαλος της ήταν ο αείμνηστος ζωγράφος της Βέροιας Θωμάς Βαφείδης, ενώ παράλληλα έχει τελειώσει και την σχολή ζωγραφικής της ΑΒC. Εκτός από τη ζωγραφική έχει ασχοληθεί με την τέχνη του vitraux -τεχνική Tiffany, καθώς και την τέχνη του ψηφιδωτού.

Έχει συμμετάσχει με έργα της σε πολλές ομαδικές εκθέσεις της Νομαρχιακής Aυτοδιοίκησης του Nομού Ημαθίας και το 2004 πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση.

Είναι παντρεμένη με τον Αδάμo Πάπαρη και μητέρα 2 παιδιών.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69