Παρουσιάστηκε στην Βέροια το παραμύθι της Βασιλικής Μπίχτα «Τα παιδιά του Κάδου και της Ανακύκλωσης» (φωτογραφίες)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Το βιβλίο της Βασιλικής Μπίχτα «Τα παιδιά του Κάδου και της Ανακύκλωσης» που κυκλοφορεί από της εκδόσεις Υδροπλάνο παρουσιάστηκε την Δευτέρα 20 Ιουνίου στον πολυχώρο Sala Ελιάς.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η ιδιοκτήτρια του Βιβλιοπωλείου ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ και στη συνέχεια μίλησε για το βιβλίο. Είναι κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις παρουσιάσεις που διοργανώνει το Βιβλιοπωλείο, όμως σήμερα η κα Τασούλα Χριστοδούλου μίλησε ως μητέρα, γιαγιά και βιβλιοπώλης, για αυτό το διαφορετικό βιβλίο. «Το θέμα του βιβλίου είναι και για μικρούς και για μεγάλους. Είναι ένα υπέροχο βιβλίο που θα διδάξει με τις κατάλληλες λέξεις στα παιδιά την έννοια της ανακύκλωσης, ενώ θα την υπενθυμίσει στους μεγαλύτερους. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι καταπληκτική και δίνει μια όμορφη διάσταση στο βιβλίο» είπε μεταξύ άλλων ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στη γνωριμία της με τη συγγραφέα που τη συμπάθησε αμέσως.
Έπειτα τον λόγο πήρε ο συγγραφέας Γιώργος Δάμτσιος από τη Νάουσα.
Ο κ. Δάμτσιος αναφέρθηκε στο βιογραφικό της συγγραφέως κι έπειτα μίλησε για το θέμα του βιβλίου που είναι η αγάπη για το περιβάλλον και την σπουδαιότητα της ανακύκλωσης. Αναφέρθηκε στους ήρωες του βιβλίου και στις περιπέτειές τους και πως τα παιδιά ταυτίζονται με αυτούς. «Μια ευφάνταστη ιδέα είναι το βιβλίο, που περνάει αβίαστα μηνύματα στα παιδιά με τον πιο ωραίο τρόπο. Είναι ένα παραμύθι για μεγάλους. Επίσης του άρεσε ιδιαίτερα η εικονογράφηση του βιβλίου.
Η συγγραφέας πήρε τον λόγο και είπε ότι η Βέροια είναι η δεύτερη πόλη της, καθώς ο σύζυγός της Νίκος κατάγεται από εδώ. Αναφέρθηκε στο πως της ήρθε η ιδέα για τη συγγραφή του βιβλίου, που οφείλετε στον γιο της Λουκά. Όπως είπε όταν ο μικρός ήταν 4 μηνών κάνοντας μια βόλτα στο πάρκο είχε παντού σκουπίδια και σκέφτηκε πως θα μπορούν τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι να ζουν σε τέτοιο περιβάλλον. Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο στον Λουκά αλλά κι όλα τα παιδιά. Αναφέρθηκε στους τρεις ήρωες του βιβλίου, τον Χαρτούλη, την Σακουλίτσα και τον Πλαστικούλη και πως από τις περιπέτειές τους τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν την έννοια της ανακύκλωσης, ότι όλα τα σκουπίδια έχουν την θέση τους.
Ο συγγραφέας Βαγγέλης Βουραζάνης, εκπροσωπώντας τις εκδόσεις Υδροπλάνο, αναφέρθηκε στα όμορφα και αβίαστα μηνύματα που περνάει το παραμύθι. Πέρα από την ανακύκλωση το βιβλίο μαθαίνει πως να συμπεριφερόμαστε στα μέλη της οικογένειάς μας, αλλά και στο περιβάλλον και σε όλα τα έμψυχα όντα. Εξομολογήθηκε πως δεν διάβαζε παραμύθια, μέχρι που αυτό άλλαξε και τώρα διαβάζει παραμύθια στις κόρες του. Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο και μάλιστα τον θορύβησε για το θέμα που καταπιάνεται, ενώ προέτρεψε πρώτα τους μεγάλους να το διαβάσουν.
Στο τέλος η συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.
Πόσο σημαντικό είναι να μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπούν και να σέβονται το περιβάλλον; Την απάντηση την ξέρουμε, τον τρόπο πρέπει να βρούμε. Ο πλανήτης μας έχει ανάγκη από αγάπη και σεβασμό. Μας προσφέρει τόσα, ας τον προσέξουμε και εμείς. Δεν πετάμε τα σκουπίδια μας κάτω… τα ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ! Διαβάζοντας το παραμύθι αυτό, θα διδαχθούμε πολλά από τις περιπέτειες του Χαρτούλη, της Σακουλίτσας και του Πλαστικούλη, καθώς προσπαθούν να φτάσουν στον μπαμπά τους, τον Κάδο, και στη μαμά τους, την Ανακύκλωση. Θα τα καταφέρουν, τελικά;
Η Βασιλική Μπίχτα γεννήθηκε, μεγάλωσε και διαμένει στην πόλη των Τρικάλων. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή. Με την ολοκλήρωση του προπτυχιακού ξεκίνησε το μεταπτυχιακό της με εξειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες. Ασχολείται με την εκπαίδευση τα τελευταία δέκα χρόνια. Λατρεύει τη δουλειά της και την αλληλεπίδραση που υπάρχει στη διδασκαλία. Κοντά στα παιδιά καταλαβαίνει κάποιος τι σημαίνει αθωότητα, φαντασία και αλήθεια. Η συγγραφή είναι ένα ταξίδι γι αυτήν, με δύο επιβάτες, τον εαυτό της και την φαντασία της.
- DSC_0515 DSC_0515
- DSC_0522 DSC_0522
- DSC_0518 DSC_0518
- DSC_0521 DSC_0521
- DSC_0523 DSC_0523
- DSC_0529 DSC_0529
- DSC_0531 DSC_0531
- DSC_0532 DSC_0532
- DSC_0540_2 copy DSC_0540_2 copy
- DSC_0517 DSC_0517
- DSC_0533 DSC_0533
- DSC_0535 DSC_0535
- DSC_0537 DSC_0537
- DSC_0542 DSC_0542
- DSC_0545 DSC_0545