BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Το λεύκωμα «Νύφες και Προικιά» παρουσίασε το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας (φωτογραφίες, βίντεο)

Το λεύκωμα «Νύφες και Προικιά» παρουσίασε το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας την Κυριακή.

Εκλεκτό κοινό παραβρέθηκε σήμερα στην σχεδόν γεμάτη αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Βέροιας, όπως ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, ο εκπρόσωπος του στρατηγού της Ι Μεραρχίας Πεζικού, ο βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας, ο εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ημαθίας, οι Αντιδήμαρχοι Γεωργία Μπατσαρά και Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, ο πρόεδρος ΔΕΥΑΒ Στέργιος Διαμάντης, ο πρόεδρος ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος, αιρετοί κι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας κ.α.

Η εκδήλωση ξεκίνησε μουσικά με το χορωδιακό σύνολο «ΗΧΩ ΒΕΡΟΗΣ» να ερμηνεύει τρία παραδοσιακά Βεροιώτικα τραγούδια (Μαρμαρένια μου βρυσούλα, Από την πόρτα σου περνώ Φρόσω Ρίνα μου, 12 μήνες στο στρατό).

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η  Αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας των Φύλων Συρμούλα Τζήμα-Τόπη. Η κα Τζήμα αναφέρθηκε στο πλούσιο πολιτισμικό έργο του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας και συμπλήρωσε ότι με αυτό το λεύκωμα δίδεται μια εικόνα του πλούτου που περιλαμβάνεται στον σύλλογο.

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας Έλλη Μάλαμα, η οποία είπε ότι σήμερα είναι «διπλή χαρά», καθώς συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου (1980-2020) και επισφραγίζεται αυτή η χαρά με την έκδοση του λευκώματος, το οποίο περιλαμβάνει φωτογραφίες, προικοσύμφωνα και συγκινητικά τεκμήρια μια άλλης εποχής.

Στο βήμα κάλεσε την κα Αλκμήνη Γαλανοπούλου Μπεμπέτσου και την ανακήρυξε επίτιμη πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας.

Η κα Μπεμπέτσου βαθιά συγκινημένη αναφέρθηκε στο πως αποφασίστηκε η ίδρυση του Λυκείου Ελληνίδων μαζί με άλλες δραστήριες γυναίκες.

Έπειτα η κα Τζήμα ανέγνωσε χαιρετισμούς οι οποίοι περιλαμβάνονται γραπτώς στο λεύκωμα. Επρόκειτο για τους χαιρετισμούς του Μητροπολίτη μας κκ Παντελεήμονα και του Αντιπεριφερεάρχη Ημαθίας Κ. Καλαϊτζίδη, ενώ τον χαιρετισμό του Δημάρχου Βέροιας ανέγνωσε ο Αντιδήμαρχος Α. Τσαχουρίδης.

Η κα Τζήμα αναφέρθηκε στα άτομα, με αναλυτική αναφορά στο βιογραφικό τους, που συνετέλεσαν για την έκδοση του λευκώματος, ενός δύσκολου έργου για να καταγραφούν τα έθιμα του γάμου.

Η Νέλλη Μελίδου-Κεφαλά, ιστορικός- αρχαιολόγος- λαογράφος, είχε την επιμέλεια, ο ιστορικός Εμμανουήλ Ξυνάδας και η φιλόλογος Ολυμπία Μπλέτσα συνυπογράφουν το κείμενο, η Εύα Παπαντωνίου είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια και ο Γιάννης Παπανικολάου, φωτογράφος. 

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η κα Κεφαλά, η οποία αναφέρθηκε σε όσους συνεργάστηκαν για την δημιουργία του λευκώματος, για το πώς έγινε η κατάταξη του συγκεντρωμένου υλικού ώστε να μπορεί να διαβαστεί από τον καθένα, να μάθει τι σημαίνει γάμος, προικιά, προικοσύμφωνα, εκτίμηση προικός κ.α. Το λεύκωμα στο τέλος του αναφέρεται στους δωρητές, έναν μεγάλο κατάλογο δωρητών που χάρισαν κειμήλια και αντικείμενα μια άλλης εποχής στους νέους της πατρίδας μας.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο ιστορικός, πρόεδρος της ΕΜΙΠΗ κ. Ξυνάδας, ο οποίος μετέφερε και τις ευχές της κας Μπέτσα που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση. «Μέσα από αυτήν την έκδοση αναδεικνύεται ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του πολιτισμικού αποθέματος της Ημαθίας, αυτό της παραδοσιακής ενδυμασίας…».

Έπειτα τον λόγο πήραν οι κεντρικοί ομιλητές της παρουσίασης.

Πρώτος τον λόγο πήρε ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Μπίρδας, ο οποίος μετέφερε τις σκέψεις και τις διαπιστώσεις του, έπειτα από μακρόχρονη έρευνα σε ιστορικό αρχειακό υλικό της Μητρόπολης. Ο Αρχ. Μπίρδας αναφέρθηκε στα προικοσύμφωνα των γυναικών προγόνων του, στο κώδικα που γράφονταν όλες οι δικαιοπράξεις, στα πιο παλιά προικοσύμφωνα που υπάρχουν στο αρχείου (1796), στο λεπτό θέμα της προίκας που πάντοτε ήταν μια λεπτή παράμετρος όλες τις εποχές, για τις κατηγορίες των προικοδοτήσεων αλλά και για την εξέλιξη της γυναικείας φορεσιάς στην Βέροια.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η επίκουρη καθηγήτρια Λαογραφίας με έμφαση στη Λαϊκή τέχνη, στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Νάντια Μαχά-Μπιζούμη. Παρουσιάστηκε μεθοδολογικός προσανατολισμός για την λαογραφία της ένδυσης. Το λεύκωμα προσεγγίζει μέσα από επιλεγμένα παραδείγματα των γάμων της Βέροιας, το παραδοσιακό και το νεότερο ένδυμα, στη κοινωνική του κυκλοφορία και το αναδεικνύει σε σημαίνοντα πολιτισμικό δείκτη. Η εικονογράφηση και η τυπογραφική δόμηση του λευκώματος σε συνδυασμό με τα παραπάνω, θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν το λεύκωμα ως ένα μικρό αριστούργημα τυπογραφικής τέχνης, καλαισθησίας και ευαισθησίας. Φωτογραφίες σύγχρονες και εποχής, αποτυπώσεις εγγράφων και άφθονο συνοδευτικό ενδυματολογικό τεκμηριοτικό υλικό από ιδιωτικά και δημόσια αρχεία, συμπυκνώνονται σε μια ανθρωπολογική ανάγνωση του ενδυματολογικού πολιτισμού της Βέροιας.

Στο τέλος τον λόγο πήρε ο εθνογράφος, ερευνητής Λαϊκής Παράδοσης, κ. Γιώργης Μελίκης, ο οποίος μίλησε για τον σαραντάχρονο γάμο του Λυκείου Ελληνίδων Βέροαις με την κοινωνία της πόλης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ίδρυση του Λυκείου Ελληνίδων και των παραρτημάτων του. Ο κος Μελίκης είπε ότι διάβασε το λεύκωμα με προσοχή και κατέθεσε τις σκέψεις του οι οποίες δεν επείχαν θέση κριτικής αλλά ήθελε να τονίσει τις νέες ανθρωπολογικές μεταβάσεις, οι οποίες μπορούν να διαφανούν και να αναδειχθούν σε δεύτερη έκδοση.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι τίμησαν τον πλούσιο μπουφέ με τα γλυκά και αλμυρά εδέσματα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69