tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για τον σχολικό εκφοβισμό στην Βέροια

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Σχολικός Εκφοβισμός στην Πραγματική και Διαδικτυακή Ζωή του Παιδιού», ενός φαινομένου που τα τελευταία χρόνια διογκώνεται όλο και πιο πολύ, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βέροιας.

Το θεματικό Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στον σχολικό εκφοβισμό ολοκληρώθηκε την Κυριακή με μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα από αξιόλογους επιστήμονες, οι οποίοι ενημέρωσαν, εξήγησαν για συμπεριφορές που οι γονείς δεν γνωρίζουν κι έδωσαν συμβουλές και λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος.

Την διοργάνωση είχε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ημαθίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Α' Βάθμιας και Β' Βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας, Σοφία Καλτσίδου, η οποία αναφέρθηκε στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Βέροιας και την εξαιρετική δουλειά που κάνουν οι ψυχολόγοι στα σχολεία μας.

Στον χαιρετισμό της η αντιδήμαρχος παιδείας, Συρμούλα Τζήμα Τόπη, είπε ότι θα πρέπει να διατρανώσουμε το μήνυμα «Σπάσε τη σιωπή». Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές δεν θα πρέπει να αποσιωπήσουν κακοποιητικές συμπεριφορές εφόσον πέσει στην αντίληψή τους.

Εμφατικό χαιρετισμό απηύθυνε η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Ευθυμία Γώτη, δηλώνοντας «είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτήν την προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου».

Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Αθανάσιος Αλατζόγλου, είπε ότι την σύγχρονη εποχή τα παιδιά δεν έχουν ψυχική ανθεκτικότητα να αντιμετωπίσουν την βία και τον εκφοβισμό κι ένας λόγος είναι η υπερπροστατευτικότητα και παρεμβατικότητα των γονέων. Ενημέρωσε ότι σύντομα θα υπάρχει διαθέσιμη πλατφόρμα για online καταγγελίες τόσο από γονείς όσο κι από μαθητές με τετραμελή επιτροπή να διαχειρίζεται αυτές τις καταγγελίες.

Στη συνέχεια η Σχολική Σύμβουλος Α'Βάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Αικατερίνη Παπαγεωργίου, αναφέρθηκε στον σχολικό εκφοβισμό όπως αυτός παρουσιάζεται στα σχολεία, στους μύθους και την πραγματικότητα, καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισής του.

Ακολούθως, η ψυχολόγος MSC - προϊσταμένη της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Βέροιας, Αγγελή Παρασκευή, ανέπτυξε το θέμα "Τα 3 θήτα του εκφοβισμού και η συμβολή της οικογένειας". Η κ. Αγγελή αναφέρθηκε στα παιδιά που έχουν είτε τον ρόλο του θύματος, είτε του θύτη ή είτε του θεατή και στο προφίλ τους. Πρόβαλε βίντεο με πραγματικά περιστατικά βίας και σχολικού εκφοβισμού, έδωσε συμβουλές για τους μαθητές σε όποια κατηγορία κι εάν ανήκουν και είχε μια διαδραστική συζήτηση με το κοινό.

Έπειτα ο Δρ. Παιδοψυχίατρος ΑΠΘ - Διευθυντής Παιδοψυχιατρικού Τμήματος ΓΝΘ Ιπποκράτειο, Βάιος Νταφούλης, ανέπτυξε το θέμα "Πως αισθάνεται το παιδί σαν θύμα-θύτης". Ο κος Νταφούλης τόνισε την σπουδαιότητα να μάθουν, οι γονείς, τα παιδιά τους να μιλάνε, να εκφράζονται, να λένε ‘Όχι’ και να νοιάζονται. Ενώ οι γονείς θα πρέπει να μάθουν να ακούν με προσοχή δίνοντας την απαραίτητη προσοχή στα παιδιά.  Αναφέρθηκε σε περιστατικά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, στα αυξανόμενα περιστατικά εθισμού στο διαδίκτυο, στο ηλεκτρονικό bullying κ.α. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι με το νοιάξιμο, την αγάπη και την συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα βίας κι εκφοβισμού.

Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Προϊστάμενος Τμήματος Διαδικτυακής Προστασίας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, Ευάγγελος Μπέσας ανέπτυξε το θέμα "Κίνδυνοι και προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο". Ο κος Μπέσας, αφού αναφέρθηκε στην υπηρεσία του και τι περιστατικά αναλαμβάνει, μοιράστηκε με το κοινό της εμπειρίες του από την υπηρεσία κι έδωσε μερικές συμβουλές σε γονείς και εκπαιδευτικούς για το πώς θα προστατεύσουν τα παιδιά. Πρόβαλε σε βίντεο περιστατικά στα οποία ήρθαν αντιμέτωποι στην υπηρεσία, παρουσίασε τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο για τα παιδιά, τις μεθόδους που χρησιμοποιούν άγνωστοι δράστες με σκοπό να εκμαιεύσουν προσωπικές φωτογραφίες - βίντεο, προσωπικά στοιχεία (διεύθυνση κατοικίας κτλ), τραπεζικούς λογαριασμούς κ.α. Με δράσεις κι ημερίδες σαν τη σημερινή, η υπηρεσία στοχεύει στην ενημέρωση και την πρόληψη κι αποσκοπεί σε μελλοντικούς συνειδητοποιημένους χρήστες.

Η ημερίδα έκλεισε μουσικά, με την Σχολική Χορωδία Δήμου Βέροιας, όπου με την καθοδήγηση της Χοράρχη, Ελένης Αναγνώστου, ερμήνευσε τα παρακάτω  τραγούδια, με την παρότρυνση όλα τα παιδιά να ακούσουν αυτά τα τραγούδια τις επόμενες ημέρες και ιδιαίτερα τα μικρούλια που δεν διαβάζουν ακόμα: Αν όλα τα παιδιά της γης, Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο, Ο μάγειρας, Αν, Εγώ κι εσύ μαζί, Όπου υπάρχει αγάπη.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69