Νάουσα: Ενημερωτική εκδήλωση για το άναμμα της φωτιάς στα προϊστορικά χρόνια
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Πώς άναβαν φωτιά οι προϊστορικοί άνθρωποι; Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Γιάννης Μάνος ξενάγησε μεγάλους και παιδιά με τρόπο πειραματικό στην μαγική ανακάλυψη της φωτιάς, σ' ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Νάουσα, στην αίθουσα Βέτλανς του Πολυχώρου Πολιτισμού Χ. Λαναράς.
Η δράση «Προϊστορικοί και σύγχρονοι αναπτήρες» παρουσίασε στα παιδιά τις τεχνικές που από τα προϊστορικά χρόνια εφηύρε ο άνθρωπος και τα υλικά που χρησιμοποίησε για να θέσει τη φωτιά στην υπηρεσία του και να τη μεταμορφώσει από το χειρότερο εχθρό του, στον καλύτερο φίλο του.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία ν' ανακαλύψουν την διαχρονικότητα των μεθόδων και των τεχνικών ανάματος της φωτιάς από την προϊστορία μέχρι σήμερα. Παρουσιάστηκε βιωματικά η μέθοδος της κρούσης, της τριβής και της συμπίεσης, ενώ στο τέλος του προγράμματος, οι συμμετέχοντες προσπάθησαν να ανάψουν οι ίδιοι φωτιά χρησιμοποιώντας πειραματικά αντικείμενα.
Το πρόγραμμα εντάσσεται στην επικοινωνιακή δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που στόχο έχει ν’ αναδείξει το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την προστασία του, και για φέτος είχε ως θέμα τη φωτιά και τις μεταμορφώσεις της, με δράσεις που επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το διττό της χαρακτήρα: αιτία καταστροφής αφενός αλλά αφετέρου διαχρονικό σύμβολο δύναμης, ενέργειας, φωτός και αισιοδοξίας.
Η δράση "Προϊστορικοί και σύγχρονοι αναπτήρες", εκτός από τη Νάουσα, παρουσιάστηκε και στη Βεργίνα, στο νέο κτίριο του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών, στις 20 και 21 Οκτωβρίου, για σχολικές ομάδες των τελευταίων τάξεων του δημοτικού.