Διαχείριση απορριμμάτων διοίκησης Βοργιαζίδη
- Γράφτηκε από τον/την Αρθρογράφος
Γράφει ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης
Όλα τα περιμέναμε αλλά να θάβουμε απορρίμματα μέσα στην αυλή μας όχι. Τι μπορεί να φανταστεί κανείς; Ποιός ο λόγος; Οικολογική καταστροφή όταν τα διασταλάγματα σε μερικά χρόνια θα κατέληγαν στις πηγές νερού από τις οποίες γίνεται η υδροδότηση του χωριού Άμμος. Υγειονομικό έγκλημα θα έλεγα.
Καμία εξήγηση από τη μεριά διοίκησης Βοργιαζίδη . Γιατί όλα αυτά; Δηλαδή αν μετέφεραν τα σκουπίδια σε αδειοδοτημένους χώρους θα τα πλήρωναν από την τσέπη τους;
Αλήθεια γιατί ήθελαν να τα εξαφανίζουν μολύνοντας το περιβάλλον; Έχει σχέση το θάψιμο μέσα στο σταθμό μεταφόρτωσης, επειδή προηγήθηκε η δημοσίευση μας ότι προηγούμενα τους πιάσαμε να τα θάβουν στο χώρο δίπλα στον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ του χωριού του αντιδημάρχου; Υπάρχουν απαντήσεις για όλα αυτά από κάποιους ;
Γιατί οι κύριοι αδυνατούν ή δεν θέλουν να απαντήσουν;
Οι ελεγκτικές αρχές φυσικά ήρθαν πολύ μετά τις καταγγελίες και αφού ειδοποιήθηκαν από τους παραβάτες ότι όλα είναι έτοιμα για έλεγχο. Δυστυχώς δεν θα τελειώσει ποτέ αυτή η αλληλεξάρτηση μεταξύ ελεγκτικών αρχών και παρανομούντων στην Ελλάδα. Ότι έγινε στο σταθμό μεταφόρτωσης το ίδιο έγινε και στον Άγιο Γεώργιο. Δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις με τους φορείς και με βούλα της νομοθεσίας νομίζουν ότι πέρασαν στο απυρόβλητο. Η νομοθεσία καλύπτει τον παραβάτη αν αποκαστήσει την παραβατικότητα. Πόσες φορές το κάνανε; Το ξέρουμε; Ποιός μας λέει ότι δεν το ξανακάνανε. Δεν τελείωσε φυσικά εδώ. Υπάρχει η προανάκριση και ενδεχόμενη εισαγγελική παρέμβαση.
Στο χώρο μεταφόρτωσης, όπου φωτογραφήθηκε η όλη ακαταστασία και σε προγενέστερο χρόνο, υπήρξε και σχετικό δημοσίευμα, ήταν αποθηκευμένοι εξωτερικά πάνω από Τετρακόσιοι τόνοι σκουπιδιών που μεταφέρθηκαν με την βοήθεια και επιμέλεια του ΦοΔΣΑ, στην ευθύνη του οποίου είναι η κεντρική διαχείριση. Άλλοι τετρακόσιοι τόνοι ξεθαφτήκαν και μεταφέρθηκαν με ευθύνη του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.
Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τον προγραμματισμό για τη διαχείριση των αποβλήτων του κάθε δήμου (το Τοπικό σχέδο διαχείρισης ) και την ενημέρωση των ΦοΔΣΑ.
Πλασματικά νούμερα δίνονται λοιπόν μια και στη διαχείριση όπως βλέπετε δεν είναι το θάψιμο αλλά και οι αυθαίρετες και ανεξέλεγκτες εναποθέσεις απορριμμάτων σε περιοχές κυρίως έξω από χωριά και ΧΑΔΑ πρώην Δημοτικών ενοτήτων. Απορρίμματα φυσικά διαφορετικής επικινδυνότητας. Δεσπόζει ο αμίαντος και οι συσκευασίες γεωργικών φαρμάκων.
Δυστυχώς η κατάσταση και στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων δεν είναι καλή.
View this gallery on Flickr
https://pliroforiodotis.gr/index.php/news/political-menu/veria/90904-diaxeirisi-aporrimmaton-dioikisis-vorgiazidi#sigProId89601cf65e