BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Καθαρίζουμε την ατμόσφαιρα, αγαπάμε το περιβάλλον

Γράφει η Μαρία Ξανθοπούλου, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Δεν ήθελα με τίποτα ένα τίτλο που θα θυμίζει την κατάσταση που επικρατεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο και μας την θυμίζουν έτσι και αλλιώς κάθε ώρα τα μέσα μαζικής εξημέρωσης. Στα οποία ακούμε - διαβάζουμε αυτές τις μέρες, πως η κυβέρνηση προχώρησε στη δέσμευση πίστωσης 11 εκατ. ευρώ για «υπηρεσίες επικοινωνίας» και «εκστρατεία στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας και των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού COVID- 19». Η διάθεση μου είναι να γράψω ένα καυστικότατο άρθρο, οφείλω όμως να είμαι, λόγο της ιδιότητας μου προσεκτική. Συγχωρέστε με αν ξεφύγω λίγο.

Αναβάλλονται και μετατίθενται του χρόνου το καλοκαίρι οι «Ολυμπιακοί αγώνες» στο Τόκιο, συγκεκριμένα θα διεξαχθούν από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου του 2021, ενώ οι Παραολυμπιακοί θα διεξαχθούν από τις 24/8 έως τις 5/9 του 2021. Σκεφτείτε, πως στην αρχαία εποχή σταματούσαν όλοι οι πόλεμοι για αυτούς, σύμφωνα με την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας (ή ιερή εκεχειρία). Από την έβδομη μέρα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι την έβδομη μέρα μετά το πέρας τους, οι πόλεμοι σταματούσαν έτσι ώστε οι αθλητές, απαλλαγμένοι από στρατιωτικές υποχρεώσεις, να μπορούν να ταξιδέψουν για να συμμετάσχουν στους Αγώνες. Στις 3.11.2003, 190 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία του οργανισμού, συγκηδεμόνευσαν ψήφισμα που κατέθεσε η Ελλάδα καλώντας όλα τα έθνη να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 με 16 μέρες ειρήνης. Ίσως είναι η μέγιστή απόδειξή της κρίσιμης κατάστασης που ζούμε.

Ναι ζούμε μια πανδημία (από τις ελληνικές λέξεις παν (όλος) και δήμος (πληθυσμός) είναι μια επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού), ναι είναι επικίνδυνη, ναι η ανθρωπότητα έζησε και επέζησε και άλλες, σας τις παραθέτω (πηγή Wikipedia):

  • Λοιμός των Αθηνών (430 π.Χ) όταν τυφοειδής πυρετός σκότωσε τα 2/3 του πληθυσμού της Αθήνας σε τέσσερα χρόνια.
  • Η πανώλη του Ιουστινιανού (543 μ.Χ) εκτιμάται ότι ήταν υπεύθυνη για τον θάνατο 30 έως και 50 εκατομμυρίων ανθρώπων -κοντά στο 50% του πληθυσμού της γης κατά εκείνη την εποχή.
  • Μαύρη πανώλη, ή μαύρος θάνατος 14ο αιώνας. Υπολογίζεται ότι οι νεκροί έφτασαν τα 75 εκατομμύρια, κάποιοι ισχυρίζονται και τα 200 εκατομμύρια.
  • Πανδημίες χολέρας κατά τον 19ο αιώνα προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.
  • Πανδημίες γρίπης, όπως η Ισπανική γρίπη (1918-1920), η οποία προκάλεσε 50 εκατομμύρια νεκρούς τους πρώτους έξι μήνες.
  • Η γρίπη του Χονγκ Κονγκ (1968) πενήντα χρόνια μετά την Ισπανική πανδημία, «γεννήθηκε» ένας νέος ιός γρίπης, ο Η3Ν2. Οι απώλειες της γρίπης του Χονγκ Κονγκ σε ανθρώπινες ζωές υπολογίζονται στο ένα εκατομμύριο. Η ιός της γρίπης του Χονγκ Κονγκ θεωρείται ως ένας από τους πιο μεταδοτικούς καθώς το 1968, σε διάστημα δυο εβδομάδων, προσέβαλε 500.000 ανθρώπους. Θεωρείται η πρώτη πανδημία της σύγχρονης εποχής
  • HIV/AIDS (1981-σήμερα) Το 2011 περίπου 34 έως 36 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν φορείς του ιού και περίπου 30 εκατ. έχασαν τις ζωές τους.
  • Γρίπη Α (Η1Ν1) ή αλλιώς των χοίρων, το 2009 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το ανακοίνωσε ως πανδημία. Υπολογίζονται 18.500 θάνατοι σε 214 χώρες
  • Έμπολα (2014 - 2016) σκότωσε 11.325 ανθρώπους από τους 28.600 που προσβλήθηκαν από αυτόν.
  • Πρόσφατα, από τον Π.Ο.Υ. πανδημία θεωρήθηκε και η ασθένεια του κορονοϊού 2019, η οποία οφείλεται στον κορονοϊό SARS-CoV-2. Σήμερα 30.03.2020 μετράμε παγκοσμίως 35.019 θανάτους, 156.380 έχουν θεραπευτεί από τους συνολικά 735.560 χιλιάδες επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Μετά από αυτή την σύντομή ιστορική αναδρομή των πανδημιών, σας παραθέτω την παρακάτω ιστοσελίδα για τις θεωρίες συνομωσίας που συνοδεύουν την καθεμία: https://www.huffingtonpost.gr/entry/oi-theories-senomosias-poe-senodeesan-kapoies-apo-tis-meyaleteres-epidemies-tes-istorias_gr_5e6782c2c5b60557280ba7a3?utm_hp_ref=gr-theories-senomosias

Στο εδώ και τώρα όμως, τι μπορείτε και πώς οφείλετε να περάσετε τον χρόνο σας μέσα στο σπίτι και ποια πράγματα είναι καλό να προσέξετε, τα παραθέτω για όσους δεν διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο αν και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ: Σε ποσοστό 76,5% τα νοικοκυριά της χώρας έχουν πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία τους, μέγεθος που αυξήθηκε κατά 7,8% σε σχέση με το 2017, ενώ την τελευταία δεκαετία (2009- 2018) καταγράφεται αύξηση 100,8%, πηγή: «Το Βήμα» 2018.

Συμβουλές προφύλαξης, δεν φοβόμαστε προστατευόμαστε! Πλένουμε συχνά τα χέρια μας, καλύπτουμε με τον αγκώνα το στόμα μας όταν φταρνιζόμαστε ή βήχουμε, αποφεύγουμε κοντινές επαφές, όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα μένουμε σπίτι, έτσι και αλλιώς, αν όμως είναι πιο έντονα καλούμε τον γιατρό μας και μας καθοδηγεί.

Συμβουλές για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι:

Ένα από τα πρώτα δραστικά μέτρα της κυβέρνησης ήταν το κλείσιμο των παιδικών σταθμών, των σχολείων όλων των βαθμίδων, των φροντιστηρίων και φυσικά των παιδότοπων. Γιατί δόθηκε εξαρχής έμφαση στα παιδιά; Γιατί σύμφωνα με τους ερευνητές τα παιδιά μπορεί να νοσούν και να μην παρουσιάζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα του ιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μεταδίδουν τον ιό στους γονείς και στους παππούδες τους, οι οποίοι μάλιστα ανήκουν και στις ευπαθείς ομάδες, λόγω ηλικίας ή επικείμενων προβλημάτων υγείας τους.

Πώς να γεμίσεις όμως τόσες ώρες κλεισμένοι σε τέσσερις τοίχους?

  • Αρχικά προσπαθήστε, να διατηρήσετε ένα πρόγραμμα σταθερό στον ύπνο σας.
  • Ξυπνήστε, πλυθείτε, ντυθείτε (βγάλτε οπωσδήποτε τις πιτζάμες όλοι σας!) πάρτε ένα θρεπτικό πρωινό και συζητείστε για το πλάνο της ημέρας. Ακολουθείστε καθόλη την διάρκεια ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Το μαγείρεμα να αφορά όλους και κάθε μέρα να το αναλαμβάνει και κάποιος.
  • Η κάθε ημέρα σας να περιέχει: δημιουργική απασχόληση όπως, χειροτεχνίες, ζωγραφική, πάζλ, επιτραπέζια παιχνίδια, γράψτε ένα δικό σας παραμύθι και ζωγραφίστε τις αντίστοιχες εικόνες όλοι μαζί. Ενεργοποιήστε την φαντασία σας και παίξτε θέατρο! Διαλέξτε είτε ένα παραμύθι είτε κάποιο θεατρικό, μοιράστε τους ρόλους και ξεκινήστε πρόβες. Μαγνητοφωνείστε το και απολαύστε το!
  • Περιορισμένη χρήση κινητών, υπολογιστή, PS και κάθε είδους Gadget. Τηρείστε τον χρόνο και προσέξτε ειδικά τις μικρές ηλικίες να μην ξεφεύγουν στον χρόνο έκθεσης τους σε όλα τα παραπάνω και ειδικά στην τηλεόραση. Ιδανικά η τηλεόραση να ανοίγει συγκεκριμένη ώρα για την ενημέρωσή σας ή για την θέαση κάποιου έργου ή ντοκιμαντέρ. Αποφύγετε την υπερβολική ενημέρωση. Κλείστε οπωσδήποτε την τηλεόραση στην διάρκεια του φαγητού. Καθίστε όλοι μαζί στο τραπέζι και μιλήστε!
  • Φροντίστε τον εαυτό σας σχολαστικά. Απολαύστε αυτό το ζεστό μπάνιο που δεν είχατε τον χρόνο μέσα στον τρελό ρυθμό της καθημερινότητας.
  • Παίξτε και εκπαιδεύστε τα κατοικίδια σας!!!
  • Διαβάστε. Ειδικά τα παιδιά σχολικής ηλικίας καλό είναι να διατηρήσουν μια καθημερινή επαφή με τα μαθήματα τους. Αλλά και οι μεγαλύτεροι, αφιερώστε χρόνο να ολοκληρώσετε επιτέλους αυτό το μυθιστόρημα που αφήσατε στη μέση από τις τελευταίες σας διακοπές και σκονίζετε στο κομοδίνο σας. Διαβάστε και όλοι μαζί, καθίστε στο σαλόνι και ο καθένας με την σειρά του και χωρίς να σχολιάζετε ή να επικρίνεται τον τρόπο, διαβάστε μαζί ένα μυθιστόρημα.
  • Συμμαζέψτε χώρους που κλείνατε συνήθως βιαστικά για να μην βλέπετε το χάος που επικρατούσε μέσα.
  • Μεταμορφώστε παρέα με τα παιδιά σας το μπαλκόνι σας σε έναν υπέροχο, μικρό κήπο. Φυτέψτε σε γλάστρες, λαχανικά και λουλούδια. Στη συνέχεια εξηγείστε στα παιδιά σας πώς περιποιούμαστε το κάθε φυτό, μάθετέ το μέσα από αυτό, τι σημαίνει φροντίζω.
  • Γυμναστείτε ή ακολουθήστε όλοι μαζί κάποιο από τα δεκάδες προγράμματα εκγύμνασης που θα βρείτε στο διαδίκτυο. Η μουσική δυνατά και είσαστε έτοιμοι. Η άσκηση θα βελτιώσει τη διάθεσή σας και θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας.
  • Ξεδιαλύνετε πράγματα που δεν χρειάζεστε, ρούχα, σκεύη, περιοδικά, ανθρώπους.
  • Ώρα για παλιές αναμνήσεις. Βρείτε παλιές οικογενειακές σας ταινίες ή άλμπουμ φωτογραφιών (με τους γονείς, τους φίλους, τον σύντροφό σας) και παρακολουθήστε – δείτε τα παρέα με τα παιδιά σας. Αφηγηθείτε τους ιστορίες του παρελθόντος και δείξτε τους πως θέλετε να γνωρίζουν βασικές στιγμές της ζωής σας. Την επόμενη μέρα μπορείτε να τους δείξετε δικά τους βίντεο από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους και να τους θυμίσετε ωραίες, οικογενειακές σας στιγμές.
  • Διαλογιστείτε! Εντάξτε μέσα στην ημέρα ένα μισάωρο καθίστε αναπαυτικά, σκεφτείτε τι ακριβώς σας συμβαίνει, τι επιθυμείτε, τι αξίζει τελικά στη ζωή, τι ακόμα θέλετε να ζήσετε και να απολαύσετε από δω και πέρα στη ζωή σας. Μάθετε και στα παιδιά σας, πως δεν χρειάζεται συνεχώς να κάνουμε κάτι και πως είναι σημαντικό να αφουγκραζόμαστε το είναι μας και να παρατηρούμε το μέσα μας. Ας προσπαθήσουν και αυτά, ανάλογα της ηλικίας τους και ο χρόνος διάρκειας, να μην κάνουν τίποτα, να μάθουν πως μπορούν να κάθονται και να σκέφτονται και πως είναι σημαντικό και αυτό, να ηρεμούν να ξεκουράζονται.
  • Είναι ο καιρός να επαναπροσδιορίσουμε όλοι τις αξίες μας!
  • Κρατείστε επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Στηρίξτε ειδικά τους ηλικιωμένους γονείς και παππούδες σας. Πραγματοποιήστε βιντεοκλήση με όλα τα αγαπημένα σας πρόσωπα, δείξτε στην γιαγιά το κέικ που φτιάξατε παρέα ή την πρώτη ζωγραφιά του παιδιού σας. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε τις κοινωνικές σας επαφές καθότι είναι ένα σημαντικός ενισχυτικός παράγοντας. Και ξέρετε κάτι, τώρα μπορείτε πραγματικά να απολαύσετε την επικοινωνίας σας με όλους τους φίλους, δεν σας πιέζει καθόλου ο χρόνος.

Ενημερωτικό και καθόλου καυστικό εξελίχθηκε τελικά το σημερινό μου άρθρο, τελικά ποτέ δεν ξέρεις πως θα εξελιχθεί κάτι… ας παραμείνουμε λοιπόν ψύχραιμοι απολαμβάνοντας το εδώ και τώρα για όσο και αν διαρκέσει αυτό. Να θυμάστε είστε όλοι σας πολύ πιο δυνατοί από όσο νομίζετε ή από όσο θέλουν κάποιοι να σας κάνουν να πιστέψετε! Πάρτε την κατάσταση αλλιώς, να θυμάστε είναι στο χέρι σας πως θα την ερμηνεύσετε και πως θα την περάσετε. Δεν είναι θετικό πόσο έχει μειωθεί η ατμοσφαιρική μόλυνση στις αστικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες από το δορυφόρο Sentinel-5 έχουν μειωθεί τα μέσα επίπεδα των βλαβερών οξειδίων του αζώτου κατά την περίοδο 5-25 Μαρτίου σε σύγκριση με τα στοιχεία της αντίστοιχης περιόδους του 2019.

Καλή συνέχεια σε όλους.

Μαρία Ξανθοπούλου, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Τηλ. 2333023336

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69