tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Χριστούγεννα

Γράφει η Μαρία Ξανθοπούλου, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Η 25η Δεκεμβρίου θεωρείται η επίσημη ημέρα εορτασμού της γέννησης του Ιησού Χριστού. Απουσιάζει κάποια συγκεκριμένη επίσημη καταγραφή σχετικά με την ημερομηνία γέννησης του Θεανθρώπου, ωστόσο η ημέρα αυτή ήταν καθιερωμένη από τους Ρωμαίους σαν ημέρα γέννησης του Περσικού θεού Μίθρα, που αποτελούσε το θεό του Φωτός και του Ήλιου και μαχόταν για να αποτινάξει το σκοτάδι από τη ζωή τους.

Αυτή λοιπόν η μέρα, είχε καθιερωθεί ως ημέρα χαράς και αισιοδοξίας για τους Ρωμαίους, οι οποίοι ένιωθαν γαλήνιοι μακριά από απειλές και εκφοβισμούς. Έτσι οι πατέρες της Εκκλησίας μας, όρισαν την 25η Δεκεμβρίου ως την επίσημη ημέρα εορτασμού της γέννησης του Χριστού, ενός νέου Ήλιου δηλαδή, που εμπλουτίζει τις ψυχές των ανθρώπων με πλούσιο χριστιανικό φως. Ο νέος αυτός Ήλιος χάρισε στους Χριστιανούς την πολυπόθητη σωτηρία τους από τις «σκοτεινές» και «φθαρμένες» ιδέες της ειδωλολατρίας (η πίστη στα είδωλα και η θεοποίησή τους). Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που τα πάντα «πασπαλίζονται» με αστερόσκονη. Κάθε λέξη ή ανάμνηση συνδεδεμένη με τη γιορτή των Χριστουγέννων, διεγείρει το συναισθηματισμό κάθε ανθρώπου. Τα τρίγωνα θα χτυπήσουν και την φετινή χρονιά και θα ακούσουμε χαρούμενες παιδικές φωνές να τραγουδούν πως χαίρεται όλη η φύση. Και αν τελικά τα κάλαντα αντί για αλήθεια λένε ψέματα; Και η φύση όλη δεν χαίρεται ή μήπως αντί για την φύση είσαι εσύ αυτός που φέτος δεν χαίρεται. Άσχετα με το τι λένε τα κάλαντα και τι υποδηλώνουν οι ευχές, δημιουργούν στο καθένα ξεχωριστά συναισθήματα, ανάλογα με την κατάσταση που βιώνει και με όσα μπορεί να σκέφτεται. Έτσι πολλοί συνάνθρωποί μας θα εργαστούν, θα γευματίσουν και θα πέσουν και αυτή την ημέρα απλά για ύπνο. Η μαγεία δεν θα τους αγγίξει, η αστερόσκονη δεν θα τους μαγέψει, τα έθιμα των ημερών δεν θα τα γευτούν.

Η κάθε περιοχή της χώρας μας έχει τα έθιμά της, όπως το Χριστουγεννιάτικό δέντρο, τα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα, τα κάλαντα, ο στολισμός του καραβιού και ο μύθος του Αϊ – Βασίλη. Γιατί τι θα ήταν τα Χριστούγεννα δίχως την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη? Η εικόνα του γέρου με την κόκκινη στολή και την πλούσια γενειάδα «κοσμεί» τα όνειρα αμέτρητων παιδιών που προσμένουν να συναντήσουν τη φιγούρα του, φορτωμένη με δώρα δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Πολλοί είναι όμως αυτή που λησμονούν το πραγματικά θεάρεστο έργο του ενός από τους τρεις ιεράρχες της Ορθοδοξίας. Πιο εύκολα πηδά στην μνήμη τους κάποια μεγάλη εμπορική αλυσίδα. Θυμίζουν το λαμπερό αστέρι, οι τρεις μάγοι και τα δώρα της προσφοράς τους, σε μας την δική μας ανάγκη για προσφορά? Ίσως για πρώτη φορά να αναγνωρίσουμε την σπουδαιότητα του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη, η γενναιοδωρία, ο αλτρουισμός, μας δείχνουν τον δρόμο για να βγούμε από το τέλμα της πνευματικής μας κρίσης. Είναι συναίσθημα τα Χριστούγεννα είναι αγάπη για τον άνθρωπο και για κάθε πλάσμα της φύσης και όχι για τα δώρα. Κι όμως δεν είναι τυχαίο το γεγονός, πως κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα ξεκινούν όλο και νωρίτερα. Από νωρίς το Νοέμβρη πια εμφανίζονται στις βιτρίνες τα ψεύτικα πλαστικά δέντρα, τα στολίδια και τα λαμπιόνια. Κι ενώ τα Χριστούγεννα στοχεύουν να αποτελέσουν μια «μαγική στιγμή», συχνά είναι απίστευτα αγχωτική περίοδος για πολλούς, και συχνά βλέπουμε οικογένειες να συγκρούονται και να τσακώνονται καθώς όλοι εξαναγκάζονται να είναι μαζί, ώστε να περάσουν υποχρεωτικά καλά. Δυστυχώς τα Χριστούγεννα, έχουν καταντήσει η πιο εμπορική εορτή του χρόνου. Εξελίχθηκε σε περίοδο που ξοδεύουμε τα πιο πολλά χρήματα και εμβαθύνουμε στο χρέος, στο μεθύσι και στον υπέρ-καταναλωτισμό μας. Είναι εκείνη η στιγμή του χρόνου όπου αγοράζουμε την αγάπη και αφοσίωση των παιδιών μας έτσι ώστε να μην νιώθουμε άσχημα που δεν τους δίνουμε κάτι ουσιώδες τον υπόλοιπο χρόνο. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια «πραγματική στιγμή» και κάθε χρόνο αποτυγχάνουμε επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε ότι χάσαμε την ευκαιρία μας…

την ευκαιρία μας να κάνουμε αληθινή τη κάθε στιγμή.

Οι άνθρωποι φτιάχτηκαν για να τους αγαπάμε, τα αντικείμενα για να τα χρησιμοποιούμε. Ένας λόγος που ο κόσμος σήμερα βρίσκεται σε χάος, είναι γιατί αγαπάμε τα αντικείμενα και χρησιμοποιούμε τους ανθρώπους…

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, εύχομαι σε όλους ευλογημένες γιορτές με υγεία. Ο νέος χρόνος να μας βρει πιο ενωμένους, πιο ειλικρινής και πιο κοντά στην πραγματική ουσία της ύπαρξης και συμπεριφοράς μας.

Μαρία Ξανθοπούλου, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Τηλ. 2333023336

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69