tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Πώς σχετίζεται η κατάθλιψη με την σεξουαλική ανηδονία

Γράφει η Μαρία Ξανθοπούλου, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Γνωρίζουμε από κλινική εμπειρία και σχετικές ερευνητικές εργασίες ότι πολλές φορές η κατάθλιψη σχετίζεται με το φαινόμενο της σεξουαλικής Ανηδονίας (η μη διάθεση για σεξουαλική επαφή). Η κατάθλιψη είναι μια ψυχολογική νόσος, κατά την οποία ανάμεσα σε άλλα, είναι κυρίαρχο το σύμπτωμα της Ανηδονίας.

Η Ανηδονία είναι η φάση του ατόμου όπου τίποτα με την πρώτη ματιά δεν μπορεί να αποτελέσει πηγή ευχαρίστησης και να προκαλέσει ψυχική ευφορία. Στην σεξουαλική του ζωή το άτομο αυτό σχεδόν πάντα βιώνει σεξουαλική αδιαθεσία. Δηλαδή δεν μπορεί να βιώσει ευχαρίστηση κατά την σεξουαλική πράξη σε επίπεδο ψυχολογικό ή σωματικό ή και τα δυο. Στη θεραπεία ξεδιαλύνουμε μαζί ποιο είναι το πρόβλημα γιατί πολλές φορές το ζευγάρι επικεντρώνεται στη σεξουαλική παράμετρο αδιαφορώντας για την ψυχολογική. Γνωρίζουμε ότι θεραπευτικά είναι πιο θεμιτό να αντιμετωπίζουμε πρωταρχικά την κατάθλιψη και δευτερευόντως την σεξουαλική Ανηδονία. Ας εξηγήσουμε όμως τους λόγους:

      Συχνότερα οδηγεί η κατάθλιψη σε σεξουαλική Ανηδονία παρά η σεξουαλική Ανηδονία σε κατάθλιψη

      Είναι σπάνιες οι κλινικές περιπτώσεις ατόμων που θεραπεύοντας την σεξουαλική Ανηδονία θεραπεύουν και την κατάθλιψη. Συχνότερα όμως αντιμετωπίζοντας τα καταθλιπτικά συναισθήματα επέρχεται και η σεξουαλική ζωντάνια.

      Πολλές φορές αντικαταθλιπτικά φάρμακα σχετίζονται με την απώλεια σεξουαλικής ευχαρίστησης. Απευθυνθείτε στον ειδικό για να αλλάξετε την φαρμακευτική σας αγωγή.

      Στην φάση της λοχείας η γυναίκα πολλές φορές εμφανίζει μαζί κατάθλιψη και σεξουαλική Ανηδονία. Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον 6 μήνες πριν το θεωρήσετε πρόβλημα. Στην ειδική αυτή περίπτωση βιολογικοί λόγοι είναι ο κυριότερος παράγοντας εμφάνισης του φαινομένου, το οποίο επειδή είναι συχνότατο δεν θεωρείται πρόβλημα, παρά μόνο αν παραμείνει και μετά το πρώτο εξάμηνο που ακολουθεί τη γέννα.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ

Τονώστε τη συντροφικότητα

Στην περίπτωση που νομίζετε ότι ο σύντροφος σας ανήκει στην προηγούμενη περίπτωση χρειάζεται βοήθεια από ειδικό. Όμως πριν αναζητήσετε την ειδική υποστήριξη μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε όπως και κατά την συνεργασία με τον ειδικό. Είναι αρνητικό να χαρακτηρίσετε το ταίρι σας «προβληματικό». Πάντα είναι επιθυμητό να αναφέρεστε στην κατάσταση αυτή ως «το πρόβλημα μας». Με αυτό τον τρόπο τονίζετε την συντροφικότητα στη σχέση σας και βοηθάτε το σύντροφο σας να κατανοήσει ότι είστε σύμμαχος του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Αν και είναι μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση προσπαθήσετε να κοντρολάρετε τον εκνευρισμό σας και οποιαδήποτε διάθεση για επίκριση. Η κατάσταση μέσα από λεκτικές αντιπαραθέσεις γίνεται χειρότερη και το πρόβλημα θα διαιωνίζεται .

Προσφέρετε ενσυναίσθηση

Γνωρίζουμε ότι πολλές φορές ο σύντροφος σε μια σχέση αδυνατεί να κατανοήσει το ψυχολογικό στάδιο που βρίσκεται το έτερον ήμισυ. Βοηθείστε το σύντροφο σας να καταλάβει ότι «νιώθετε» κι εσείς πως νιώθει και ότι αποδέχεστε πλήρως αυτή την κατάσταση. Ακόμα κι αν συναντήσετε δυσκολίες μπορείτε να επιμείνετε. Σε αυτό το στάδιο αυξάνετε το κίνητρο που έχει το ταίρι σας να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τη προβληματική κατάσταση. Αν μόνοι σας δεν μπορείτε να βρείτε τον κατάλληλο τρόπο τότε ρωτήστε τον ειδικό. Η επιστημονική καθοδήγηση και επαφή αναπτερώνει και τη δική σας ψυχολογία και όχι μόνο του συντρόφου σας

Προστατέψτε τον εαυτό σας.

Στην προσπάθεια που κάνετε να φροντίσετε το σύντροφο σας καλό είναι να μην ξεχνάτε ότι βασική είναι και η φροντίδα προς τον εαυτό σας. Ενώ είναι επιθυμητό να προσφέρετε βοήθεια, η έλλειψη μέτρου μπορεί να αποβεί καταστροφική για την δική σας ψυχολογική κατάσταση. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και χρειάζεται αντιμετώπιση από ειδικό ψυχικής υγείας, τον οποίο δεν μπορείτε να υποκαταστήσετε. Αυτές οι καταστάσεις απαιτούν πολλαπλές ψυχικές δυνάμεις και ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης του ατόμου που τις βιώνει. Τονίστε τη σοβαρότητα της κατάστασης ως ένα επιπλέον κίνητρο για τον σύντροφο σας να λάβει οργανωμένη και επιστημονική βοήθεια.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους.

Οι καταστάσεις αυτές είναι χρόνιες κατά κανόνα και για αυτό το λόγο εγκαθιδρύονται ως συνήθειες. Με μια μοναδική συνάντηση με τον ειδικό δεν μπορεί να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Είναι επιθυμητό να αναγνωρίσετε ότι ίσως και να πάρει αρκετό καιρό πριν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Έτσι θα καταπολεμήσετε μια ενδεχόμενη εμφάνιση άγχους αναμονής .

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ. ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

Μαρία Ξανθοπούλου, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Τηλ. 2333023336

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69