tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Μία Μάσκα Δρόμος» στο Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη (φωτογραφίες)

Η έκθεση με τίτλο «Μία Μάσκα Δρόμος» εγκαινιάστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, στο Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη.

Επρόκειτο για μία συνεργασία και σύμπραξη με την οικογένεια της χαράκτριας Βάσως Κατράκη (της κόρης της, Μαριάννας Κατράκη και του γαμπρού της, Νικήτα Δεσποτίδη) και τους καθηγητές-διδάσκοντες και φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. 

Η έκθεση φιλοξενεί περισσότερες από 100 μάσκες και έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, video art και installations που φιλοτέχνησαν σπουδαστές και διδάσκοντες του 3ου εργαστηρίου Ζωγραφικής - Γλυπτικής και ομάδα του εργαστηρίου Χαρακτικής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ. Το κάθε έργο-μάσκα παρουσιάζεται με την δική του αφήγηση και το δικό του ξεχωριστό διαχρονικό, ανθρωπολογικό και καλλιτεχνικό του αφήγημα.

Παράλληλα η έκθεση φιλοξενεί πέντε έργα της μητέρας της χαρακτικής Βάσως Κατράκη και ειδικά το εμβληματικό έργο της, «Η Μάσκα».

Ο Γιώργης Μελίκης καλωσόρισε όσους παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης. Τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Εθνογραφικού Κέντρου Γ. Μελίκη  -  Κέντρο Έρευνας Μάσκας, τους σπουδαστές – διδάσκοντες που συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση, καθώς επίσης και φίλους απ’ όλη την Ελλάδα που ήρθαν γι αυτήν την μοναδική έκθεση. Αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας αυτής της έκθεσης από την αρχαιολόγο Μαρία Χειμωνοπούλου, η οποία βασίστηκε σε δυο κείμενα.

Ο κος Μελίκης συνέχισε την ομιλία του παρουσιάζοντας τους βασικούς πυλώνες του Κέντρου Έρευνας Μάσκας, την μεγάλη και πολυσυλλεκτική έκθεση που φιλοξενείται στο μουσείο, καθώς επίσης και τις δράσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον. Βασικός στόχος όπως είπε είναι να την επισκεφθούν παιδιά, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και φοιτητές.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γιάννης Μοσχόπουλος, ο οποίος είπε «οι αρχετυπικές μάσκες αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό από τους σπουδαστές – καλλιτέχνες, οι οποίοι συνομίλησαν με το παρελθόν, εμπνεύστηκαν και βλέπουμε το αποτέλεσμα στις προθήκες».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η κόρη της διακεκριμένης χαράκτριας Βάσω Κατράκη, Μαριάννα.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ – Χαράκτης Μανώλης Γιανναδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόκληση – πρόκληση που δέχθηκε από τον Γιώργη Μελίκη, ο οποίος έδωσε την ευκαιρία να προσεγγίσουν τα λαϊκά δρώμενα της περιοχής και με τη σύμπραξη της αρχαιολόγου Μαρίας Χειμωνοπούλου, να κατανοήσουν τι συμβαίνει με την τέχνη στην αρχετυπική της μορφή. Έτσι λοιπόν ο Θρακικός αρχετυπικός Καλόγερος με τα πολυσπόρια και τον θίασο του κι άλλα εκθέματα του μουσείου, έγιναν αντικείμενο έρευνας από τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές του 3ου εργαστηρίου Ζωγραφικής - Γλυπτικής και μιας ομάδας του εργαστηρίου Χαρακτικής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ. Στην προσπάθεια αυτή ήρθε ως κορυφαία συνάντηση – σύμπραξη με τα έργα της η Βάσω Κατράκη, που αφορούν μυθοπλαστικές διεργασίες σε φόρμες προσωπείου.

Επιμέλεια έκθεσης: Μανόλης Γιανναδάκης καθηγ, Χαρακτικής, Γιώργος Τσακίρης καθηγ. Ζωγραφικής , Άρης Κατσιλάκης, επίκουρος καθηγ. Γλυπτικής, Μαρία Χειμωνοπούλου αρχαιολόγος- Δρ. Αρχαιολογίας.

Μετά τις ομιλίες οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου, ενώ παράλληλα παρατάθηκε μπουφές με εκλεκτά εδέσματα, καφέ και κρασί.

Η έκθεση γίνεται με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Εθνογραφικού Κέντρου-Κέντρου Έρευνας Μάσκας. 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 1 Μαΐου 2022.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69