tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

"Η Μαρίνα" της Χάιδως Μπατσαρά Τζήκα παρουσιάστηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά – Τζήκα με τίτλο «Η Μαρίνα» παρουσιάστηκε, την Τετάρτη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Η πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Σταυρούλα Μιχαηλίδου, προλόγισε και συντόνισε την βιβλιοπαρουσίαση.

«Το βιβλίο αγγίζει ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, καθώς κάνει λόγο για μια «ευάλωτη» κοινωνικά ομάδα, τους Ρομά, όπου η εκπαίδευση αποτελεί έναν ξένο θεσμό με αρκετά παιδιά να μένουν στο περιθώριο, άλλα να εγκαταλείπουν το σχολείο ή άλλα να έχουν διακοπτόμενη φοίτηση… Τα παιδιά «ευάλωτων» οικογενειών, όπως η ηρωίδα του βιβλίου «η Μαρίνα», ερχόμενα  στο σχολείο θα πρέπει να νιώσουν ασφάλεια, σεβασμό, αγάπη, αποδοχή», είπε.

Χαιρετισμό απεύθυνε η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Ευθυμία Γώτη, λέγοντας «η κ. Μπατσαρά αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το ευαίσθητο θέμα με το οποίο ασχολείται και είναι επιστέγασμα της εμπειρίας της και της επιτυχούς εκπαιδευτικής της δραστηριότητας».

Η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Κατερίνα Παπαγεωργίου Κατερίνα είπε «το βιβλίο είναι για παιδιά κι όχι μόνο. Είναι και για τους δασκάλους. Περιγράφει την τρυφερή ιστορία μιας ‘διαφορετικής’ μικρής μαθήτριας. Η ιστορία δεν έχει πλοκή, ούτε σασπένς. Το βιβλίο είναι ένα βίωμα που μας οδηγεί σε μια κουλτούρα προηγούμενης εποχής και θέτει ζητήματα, όπως της σχέσης δασκάλας – μαθήτριας, σε μια παραδοσιακή μορφή διδασκαλίας με ηθικοδιδακτικό προφίλ, τη σχέση του παιδιού με το βιβλίο. Μια διαφορετικότητα που μας ξαφνιάζει όταν είναι απρόσμενα διαφορετική…. Το βιβλίο αναφέρεται σε ίδια δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση… Μας οδηγεί στο σήμερα, στο σύγχρονο σχολείο, με τις νέες μεθοδολογίες της σύγχρονης παιδαγωγικής… Το βιβλίο αγγίζει τις ψυχές μας και αναδίδει την ανθρωπιά μας».

Έπειτα η Εκπαιδευτικός Περιστέρα Κάτανα είπε ότι πρόκειται για ένα ξεχωριστό βιβλίο που γράφτηκε πριν πολλά χρόνια, είναι βαθιά συναισθηματικό και βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. «Η πένα της συγγραφέως τρυφερή και ζεστή αγγίζει μέσα από την ιστορία της Μαρίνας σημαντικά θέματα. Αναδεικνύει τον ρόλο του εκπαιδευτικού και του σχολείου ως κοινωνικού και παιδαγωγικού θεσμού. Παράλληλα τονίζεται η σημαντικότητα της διαφορετικότητας, η αποδοχή και αλληλεγγύη. … Η ιστορία ρέει αβίαστα με την συγγραφέα να θέτει ως στόχο την συμπεριληπτικότητα, ένα υποστηρικτικό πλαίσιο εργασίας με σεβασμό στη διαφορετικότητα και να καλλιεργεί εσωτερικά κίνητρα… Η βασική ιδέα είναι να αγκαλιάσουμε την διαφορετικότητα. Τα παιδιά να καταλάβουν ότι το σχολείο είναι ο χώρος όπου τα σέβονται τόσο για τις ομοιότητές τους όσο και για τις διαφορές τους. Γίνεται κατανοητό ότι ο ρόλος του σχολείου πρέπει να είναι συμπεριληπτικός, είναι η έμπρακτη παραδοχή της διαφορετικότητας…». Παράλληλα διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

Η Ψυχολόγος Ευδοξία Αδαμίδου είπε ότι το βιβλίο αναφέρεται στο θέμα της διαφορετικότητας και συνέχισε την ομιλία της αναφερόμενη στην κοινωνική ομάδα των Ρομά. Στα προγράμματα και τις δράσεις που πραγματοποιούνται για τους Ρομά, μάλιστα ονομάτισε διάσημους καλλιτέχνες και αθλητές Ρομά στην Ελλάδα. «Αυτό που χρειάζεται είναι αποδοχή, μέτρα στήριξης και συνεργασία για την ενσωμάτωση στην κοινωνία και την συμπερίληψη… Το βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει ως ανθρωπιστικό μήνυμα για όλους μας. Το μήνυμά του μας προτρέπει να στηρίζουμε τα θετικά στοιχεία που έχει κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως φυλής, μορφωτικού – κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. Να δώσουμε ευκαιρίες να εξελιχθεί και να αποτρέπουμε καταστάσεις εκφοβισμού».  

Η μουσικός Ελένη Αναγνώστου που εργάζεται σε σχολική μονάδα που φοιτούν παιδιά Ρομά είπε ότι πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες σε αυτά τα παιδιά ώστε να μπορέσουν να ενσωματωθούν στην κοινωνία. Την παρέμβασή της έκλεισε μουσικά με το κομμάτι «Μαρίνα», σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτηα και μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Ακολούθησε η εισήγηση της Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Ελένης Σιδηροπούλου, που εκπροσώπησε το Κέντρο Κοινότητας – Παράρτημα Ρομά Δήμου Βέροιας. Η κα. Σιδηροπούλου αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που παρέχει το κέντρο, στην ιστορία και τον πολιτισμό των Ρομά.

Στο τέλος, η συγγραφέας του βιβλίου μίλησε για την μικρή ηρωίδα του βιβλίου, που είναι υπαρκτό πρόσωπο, και την γνώρισε στο σχολείο που υπηρετούσε. Αναφέρθηκε στην «Μαρίνα» και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς της που την βοήθησαν να πετύχει τους στόχους της. Κλείνοντας συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Την εικονογράφηση του βιβλίου έκανε η μαθήτρια και εγγονή της κας Μπατσαρά, Παναγιώτα Παντελιάδου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και το Κέντρο Κοινότητας – Παράρτημα Ρομά Δήμου Βέροιας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Η Μαρίνα» μου είναι το παιδί οποιασδήποτε «ευάλωτης» οικογένειας, που θα μπορούσε να προχωρήσει, να προοδεύσει, να αναπτυχθεί και να προκόψει, με την αγάπη και τη φροντίδα της οικογένειας, κατά τις δυνατότητές της, την αγάπη, την αποδοχή, το ενδιαφέρον και τη στήριξη από το δάσκαλο και, φυσικά, τη δική του, προσωπική προσπάθεια.

Η Χάιδω Μπατσαρά Τζήκα είναι συνταξιούχος δασκάλα.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69