tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρουσιάστηκε η νέα ποιητική συλλογή της Ολυμπίας Τσικαρδάνη «Αψιθιά με μέλι» στην Βέροια

Η νέα ποιητική συλλογή της Ολυμπίας Τσικαρδάνη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρέμβαση, παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην Βέροια.

Η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Αψιθιά με μέλι»,  πραγματοποιήθηκε στην Γκαλερί Παπατζίκου παρουσία φίλων - συναδέλφων της συγγραφέως, καθώς και βιβλιόφιλων.

Η κ. Τσικαρδάνη πριν την έναρξη της εκδήλωσης δήλωσε στον Πληροφοριοδότη: "Χαίρομαι που είμαι απόψε στην όμορφη Βέροια, που έχει καταφέρει να δίνει ένα στίγμα πολιτισμού, με θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και εκδηλώσεις ποικίλης πολιτιστικής κίνησης. Χαίρομαι που βρήκα εδώ φίλους και θα παρουσιάσουμε μαζί το τρίτο μου έργο, την ποιητική συλλογή «Αψιθιά με μέλι». Αφορμή για να γράψεις υπάρχει πάντοτε, η έμπνευση σε βρίσκει δεν την ψάχνεις. Στο συγκεκριμένο έργο συμπεριέλαβα ποιήματα της τελευταίας τριετίας κάποια είναι βραβευμένα σε πανελλήνιους και παγκόσμιους διαγωνισμούς και κάποια τα έγραψα την περίοδο της πανδημίας και μετά. Τα χώρισα σε θεματικές ενότητες και αφού τα επιμελήθηκα αποφάσισα να τα εκδώσω σε έναν τοπικό εκδοτικό οίκο την Παρέμβαση, μια εκδοτική οικογένεια που έχει 35 χρόνια λειτουργίας στην Κοζάνη".

Ο ποιητής Δημήτρης Γ. Παπαστεργίου παρουσίασε το βιογραφικό της συγγραφέως, μίλησε για το βιβλίο και συντόνισε την εκδήλωση.

«Πρόκειται για την νέα ποιητική συλλογή της συγγραφέως όπου μέσα από την λυρική γραφή της φανερώνει την ευεργετική διάσταση τα ποίησης για τον άνθρωπο μπροστά σε κάθε δυσκολία και προβληματισμό. Πηγή έμπνευσης η φύση και η δυσδιάστατη λειτουργία της μπλέκοντας αντίθετα στοιχεία, κάτι που φαίνεται μέσα από τον τίτλο, που παντρεύει το πικρό με το γλυκό. Η συλλογή απαρτίζεται από οκτώ ενότητες οι οποίες συνολικά περιλαμβάνουν 47 ποιήματα, 48 μαζί με το εισαγωγικό. Πρόκειται για ποιήματα ποικίλης έκτασης, τα περισσότερα ελευθερόστιχα κάποια έμμετρα όπου ο 15σύλλαβος αποκαλύπτεται ατόφιος με την ανάγνωση. Από την συλλογή δεν απουσιάζουν τα πεζοποιήματα κυρίως ως εισαγωγή ενοτήτων», είπε. Στη συνέχεια ο κ. Παπαστεργίου έκανε εκτενή αναφορά στις ενότητες του βιβλίου και στα στοιχεία όπου η συγγραφέας άντλησε έμπνευση.

Η πολιτικός μηχανικός - εκπαιδευτικός Νόπη Καριπίδου, αναφέρθηκε στην γνωριμία της με την συγγραφέα, στην μακρόχρονη φιλία τους, ενώ διάβασε ένα ποίημα του βιβλίου, λέγοντας ότι αυτό που της αρέσει στα ποιήματα της συγγραφέως είναι ότι δημιουργεί εικόνες διαβάζοντάς τα.

Στη συνέχεια η φίλη και συνάδελφος Δρ Φιλολογίας ΑΠΘ, Αγνή Παπακώστα, εξέθεσε την κριτική της ματιά για το συγγραφικό έργο της Ολυμπίας Τσικαρδάνη.

«Η δεύτερη ποιητική συλλογή της συγγραφέως είναι μία καλαίσθητη έκδοση, θα μπορούσε να θέσει στον αναγνώστη, με κριτήριο το περιεχόμενο και την ποιητική πρόταση - πρόκληση που εμπεριέχει, το εξής δίλημμα: Πρόκειται για την ποιητική εκδοχή της κριτικής στάσης προβληματισμού απέναντι στα όσα βιώνουμε σήμερα με το βλέμμα στραμμένο προς ότι συνιστά το ιστορικό, πνευματικό, πολιτιστικό μας υπόβαθρο ή για μια θεωρητική διαπραγμάτευση της ποιητικής διάστασης του κόσμου και της εποχής μας; Η απάντηση θεωρώ ότι βρίσκεται στον δημιουργικό συνδυασμό της αντιθετικής θεώρησης των πραγμάτων… Το φύση πυκνό υπαινικτικό ύφος της ποίησης, η λειτουργία της ποιητικής γλώσσας, με την ανατρεπτική πτυχή της, την συμπύκνωση, την αφαιρετική διάσταση και την λιτότητα της, δίνει στην συγγραφέα την δυνατότητα να στεριώσει, να εμβαθύνει και να εμπλουτίσει τους θεματικούς και αισθητικούς άξονες που διαπερνούν το σύνολο της παραγωγής…», είπε, ενώ συνέχισε παρουσιάζοντας τα μοτίβα των ενοτήτων του βιβλίου. 

«Η ποίηση της Ολυμπίας αντανακλά απόλυτα τα στοιχεία της προσωπικότητάς της. Πρόκειται για μια σύγχρονη γυναικεία φωνή που έχοντας επιρροές από μεγάλους ποιητές έχει παγιώσει μία δική της ποιητική φυσιογνωμία που συνδυάζει την γυναικεία ευαισθησία και συναισθηματικότητα, με τον δυναμισμό την άρνηση της υποταγής στις συμβάσεις που περιχαρακώνουν τη ζωή και εντέλει την αισιόδοξη προοπτική για τα πράγματα. μέσω του έρωτα και του αγώνα ενάντια σε κάθε τι που μας αποπροσανατολίζει από το αληθινό νόημα της ύπαρξής μας….», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Ο φιλόλογος – ποιητής Λευτέρης Κορυφίδης απήγγειλε ένα ποίημα που ξεχώρισε, ενώ συμπλήρωσε ότι του άρεσε ο όμορφος ποιητικός λόγος του βιβλίου.

Έπειτα τον λόγο πήρε η ποιήτρια Ολυμπία Τσικαρδάνη, η οποία είπε ότι το έργο της επηρεάστηκε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η οποία τα τελευταία χρόνια πλήγωσε τις ευαισθησίες όλων μας. «Η «Αψιθιά με μέλι» περιλαμβάνει ποιήματα και μικρά πεζοποιήματα όπου μεταμορφώθηκα σε ένα συλλογικό λογοτεχνικό υποκείμενο, έγινα μία συλλογική συνείδηση εν κινήσει διατρέχοντας όλες τις πτυχές της ζωής, ανακαλώντας την χαμένη μας περηφάνια και αναζητώντας το νόημα της ύπαρξής μας σε μία τάξη πολιτισμού…. Το βιβλίο περιλαμβάνει μικρές δόσεις αγάπης, περιπλανήσεις στην ιστορία, φέτες ζωής ανθρώπων που θαύμασα, κομμάτια βίου ανθρώπων και τόπων συναισθήματα και στάσεις ζωής, ελπίδες και απελπισιές, γλυκές στιγμές τρυφερότητας και πικρές γραμμές ματαίωσης, όλα γίνονται μέσα μου μια φωνή που δεν αντέχει την σιωπή και την απόκρυψη. Τα συναισθήματα με γυρίζουν πάντα στην ποίηση…». Της πήρε δύο χρόνια προετοιμασίας να πάρει το ρίσκο να μιλήσει για τα ορατά και τα αθέατα του κόσμου, με στόχο να ανοίξει ένα ρήγμα στα σωθικά του αναγνώστη… να ταξιδέψει σε χρόνους, τόπους και πρόσωπα…». Έκλεισε την ομιλία της με την απαγγελία ενός ποιήματος για την γυναίκα, το πιο καταγγελτικό.

Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τους θεατές, με τον Στέργιο Μποζίνη (φυσαρμόνικα) και τον Φώτη Σιμόπουλο (κιθάρα) να ερμηνεύουν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι.

Κλείνοντας η συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων της και συνομίλησε με το κοινό.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πρόκειται για μία ποιητική συλλογή που μέσα από τη λυρική γραφή της συγγραφέως, φανερώνει την ευεργετική διάσταση της ποίησης για τον άνθρωπο, μπροστά σε κάθε δυσκολία ή προβληματισμό του. Πηγή έμπνευσης η φύση και η δισδιάστατη λειτουργία της, μπλέκοντας αντίθετα στοιχεία, κάτι που φαίνεται και μέσα από τον τίτλο που παντρεύει το πικρό με το γλυκό. 

Η Ολυμπία Τσικαρδάνη γεννήθηκε στα Σέρβια-Κοζάνης και εργάζεται ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ασχολείται με τη συγγραφή διηγημάτων, δοκιμίων, άρθρων και ποίησης, καθώς και με την κριτική λογοτεχνικών έργων.

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές «Ανεμώνη» (εκδόσεις Εντύποις, 2016) και «Αψιθιά με μέλι» (εκδόσεις Παρέμβαση, 2023), τη συλλογή διηγημάτων «Τοπία της στοργής» (εκδόσεις Παρέμβαση, 2019) και έχει γράψει το θεατρικό έργο «Μικρές Πατρίδες» το οποίο ανέβηκε στη σκηνή από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης. Συμμετέχει στις συλλογικές εκδόσεις «Δέκα φτερά (Ποιητικές Συμπλεύσεις Ι)» (εκδόσεις Εντύποις, 2016) και «Ο χρόνος που περνά και χάνεται» (εκδόσεις Παρέμβαση, 2023), ενώ ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά.

Είμαι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία σε πανελλήνιους και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69