tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή «Ανάδυση» της Δάφνης Δρέα στην Βέροια

Την πρώτη της ποιητή συλλογή παρουσίασε η Δάφνη Δρέα, την Τετάρτη, στο καφέ Εκτός Χάρτη στην Βέροια.

Η εικοσιτριάχρονη νεοανερχόμενη ποιήτρια παρουσίασε στο βιβλιόφιλο κοινό της πόλης την ποιητική συλλογή της με τίτλο «Ανάδυση».

Την εκδήλωση προλόγισε η εκπαιδευτικός και μητέρα της Δάφνης, Άννα Κυριακίδου. Η κ. Κυριακίδου μίλησε για την αγάπη της Δάφνης στα γράμματα και τις τέχνες ήδη από πολύ μικρή ηλικία κι έπειτα αναφέρθηκε στα βιογραφικά των εισηγητών.

Ο διδάκτωρ γνωστικής αναπτυξιακής ψυχολογίας Δημήτρης Ταχματζίδης, είπε «Η συλλογή αναπτύσσει ένα εντυπωσιακό ταξίδι στην καρδιά και την ψυχή της ποιήτριας, προσφέροντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία που θα σας συγκινήσει και θα σας εμπνεύσει. Ξεκινώντας από τον τίτλο της συλλογής, "Ανάδυση", μας δίνεται η εικόνα μιας ανοδικής κίνησης, μιας αναδίπλωσης των συναισθημάτων και των σκέψεων που αναδύονται από το βάθος της ψυχής της ποιήτριας. Ο τίτλος αποτελεί μια προειδοποίηση για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε μέσα σε αυτήν την ποιητική συλλογή - μια αναδίπλωση δημιουργικής δύναμης και έκφρασης. Καθώς εξερευνούμε τις σελίδες αυτής της ποιητικής συλλογής, θα βυθιστούμε σε έναν κόσμο ευαισθησίας και παθιασμένων συναισθημάτων. Οι στίχοι της ποιήτριας εκφράζουν με ειλικρίνεια και ομορφιά την πείνα της ψυχής για αγάπη, την πόνο της απώλειας, τη δύναμη της ελπίδας και την εξέγερση της φαντασίας. Η γραφή της είναι ζωντανή και ευαίσθητη, με μια αίσθηση που μπορεί να αγγίξει τις ψυχές μας. Μια από τις πιο συναρπαστικές πτυχές αυτής της ποιητικής συλλογής είναι η προσωπική αφήγηση που βρίσκουμε σε κάθε στίχο. Η Δάφνη Δρέα ανοίγει την καρδιά της και μοιράζεται μαζί μας τα πιο βαθιά συναισθήματά της, τις εμπειρίες της και τις ευτυχίες της. Η ποιήτρια αντιλαμβάνεται την τέχνη της ποίησης ως ένα μέσο για να αναδείξει την αλήθεια και να αντιμετωπίσει τις σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι στίχοι της μας προκαλούν να αναρωτηθούμε για τη ζωή, τον έρωτα, την επιθυμία και την απώλεια. Είναι ένας δυναμικός διάλογος μεταξύ της ποιήτριας και του αναγνώστη, που αποκαλύπτει τις πολυπλοκότητες της ανθρώπινης ύπαρξης...». Έκλεισε την ομιλία του απαγγέλλοντας ένα ποίημα που τον εντυπωσίασε.

Στη συνέχεια η φιλόλογος ειδικής αγωγής, διδάκτωρ κοινωνικής ανθρωπολογίας, Σούλα Μαρινούδη, είπε «Διαβάζοντας την πρώτη ποιητική συλλογή της Δάφνης Δρέα νιώθει καμιά ότι γίνεται μάρτυρας της διαδικασίας διαμόρφωσης μιας νέας ποιητικής φωνής με ό, τι αυτό συνεπάγεται (τις διαδικασίες ενηλικίωσης, μεταμόρφωσης, τα μοτίβα και τις πήγες της έκφρασης). Εδώ ειδικά γινόμαστε μάρτυρες ανάδυσης - όπως είναι και ο τίτλος της συλλογής- μιας ακόμα θηλυκής ποιητικής φωνής. Δεν διακρίνω τη θηλυκότητα ως μια βιολογική ουσία, αλλά ως μια πολιτική κατηγορία που χρήζει ενδυνάμωσης στις ιεραρχίες της τέχνης του λόγου...». Η κ. Μαρινούδη συνέχισε με αναφορές στα χαρακτηριστικά στοιχεία που συνθέτουν το σύνολο της ποιητικής συλλογής.

Έπειτα τον λόγο πήρε η νεαρή ποιήτρια η οποία είπε «Είναι μία φωτεινή αρχή που ξεκίνησε εδώ και καιρό, γράφω από τότε που με θυμάμαι, είναι φυσικό να γράφω και ιδιαίτερα ποίηση που είναι κάτι βαθιά προσωπικό. Με αυτό το βιβλίο μου δίνεται η αφορμή να συστηθώ μαζί σας. Το θεωρώ ζωτικής σημασίας να ασχολείται κάποιος με το πάθος του. Είναι η δίψα, η ασίγαστη λαχτάρα να κάνουμε κάτι που αισθανόμαστε, μας κρατάει ζωντανούς», ενώ προέτρεψε το κοινό να ασχοληθεί με τις τέχνες και δη την ποίηση.

Η εκδήλωσε έκλεισε με απαγγελία ποιημάτων από τον μουσικό – ηθοποιό, Μιχάλη Ρίζο και υπογραφές αντιτύπων από την ποιήτρια.

Την εκδήλωση υποστήριξε ο εκδοτικός οίκος Art Action Lab.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Δάφνη Δρέα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2000. Ως μαθήτρια δημοτικού ασχολείται με την συγγραφή, έγραψε δύο μυθιστορήματα, τρία κόμικ, μία ποιητική συλλογή και δύο θεατρικά, ένα εκ των οποίων ανέβηκε στη σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βεροίας το 2011. Στη μετέπειτα σχολική και ενήλικη ζωή της έγραψε άλλες δύο συλλογές ποιημάτων, ενώ άρχισε να ζωγραφίζει και να συνθέτει μουσική διαφόρων ειδών. Σήμερα περνάει κάποιες από τις μέρες της μέσα στους πίνακές της και κάποιες άλλες χορεύοντας lindy hop. Παίζει πιάνο και κιθάρα και μερικές φορές μπορεί να βρεθεί να τραγουδά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Διατηρεί online παρουσία στο Instagram υπό το όνομα dafnidrea. (Πηγή: "Art Action Lab", 2023)

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69