tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Δημήτριος Βικέλας: Υπό το φως της σελήνης» από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας

Στην έκδοση βιβλίου – αφιερώματος σε μέρος του έργου (λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο) του Έλληνα λόγιου, ποιητή και πεζογράφου, Δημητρίου Βικέλα προχώρησε το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, με σκοπό να έρθει ξανά στην επιφάνεια και να αναδειχθεί το σπουδαίο έργο του.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη και διατίθεται στην τιμή των δέκα ευρώ στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας στον τρίτο όροφο του Χώρου Τεχνών, ενώ παράλληλα θα το βρείτε κατά την είσοδό σας στις επικείμενες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

«Τον Απρίλιο του 2022, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ ανέβασε στην Πειραματική Θεατρική Σκηνή του, δύο διηγήματα του Δημητρίου Βικέλα, με τίτλο «Ανάμνησις και Παπα-Νάρκισσος», ενώ στο πλαίσιο των παραστάσεων σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.). διοργανώθηκε αφιερωματική ημερίδα στο μεγάλο συγγραφέα, με τίτλο «Δημήτριος Βικέλας: Έργα και Ημέραι λογοτεχνίας, ποίησης και θεάτρου».

Στο βιβλίο «Δημήτριος Βικέλας: Υπό το φως της σελήνης» - Τρεις εισηγήσεις και δύο παραστάσεις για τον πρωτοπόρο λογοτέχνη, αποτυπώθηκαν οι δύο αυτές εκδηλώσεις καθώς και αυτούσια τα διηγήματά του.

Ως Πρόεδρος της Δημοτικής-Περιφερειακής Επιχείρησης και ως Ιστορικός, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, διότι με τη σύμπλευση των δύο αυτών ιδιοτήτων μου, αναδεικνύεται ένα σημαντικό μέρος του έργου του Δημητρίου Βικέλα, ενός εκ των επιφανέστερων Βεροιέων στην καταγωγή προσώπων, ενός εκ των κορυφαίων πνευματικών ανθρώπων της Ελλάδας, που έχουμε χρέος να μνημονεύουμε και να διαδίδουμε», αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Δημήτρης Πυρινός.

Ο Δημήτριος Βικέλας αυτοπροσδιοριζόταν με στόμφο ως «Μακεδόνας εκ Βεροίας». Για την καταγωγή του δήλωνε:

«Η εκείθεν εκρίζωσίς των γονέων μου και ο πλάνης, εκ γενετής σχεδόν, βίος μου μου αφήρεσαν πάσαν αφορμήν προς ανάπτυξιν τοπικού πατριωτισμού. Αλλ’ αισθάνομαι, ότι εάν ήτο δυνατόν και σήμερον έτι να στήσω την σκηνήν μου εις Βέρροιαν, εκεί ήθελα ανεύρει την πατρίδα, καθόσον εκεί συγκεντρώνονται αι οικογενειακαί μου παραδόσεις.

Δεν λησμονούμεν ότι εκείθεν καταγόμεθα. Επί του τάφου του πατρός μου, εις το νεκροταφείον των Αθηνών, υπό το όνομά του εχαράξαμεν τας λέξεις «Εκ Βερροίας».

Ο αδελφός μου ενέγραψεν εις το σχολείον τον πρωτότοκόν του ως Μακεδόνα την καταγωγήν, και εγώ δε μεταξύ των Μακεδόνων συγκαταλέγομαι».

Να σημειώσουμε ότι η προτομή του Δημητρίου Βικέλα ήταν σε περίοπτη θέση στην πλατεία Ελιάς, ενώ σήμερα, έπειτα από τις εργασίες ανάπλασης της πόλης έχει τοποθετηθεί κοντά στον χώρο στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων Ελιά, σε μη εμφανές σημείο.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69