Το βιβλίο "Κάμερα" της Κατερίνας Γαϊτάνου παρουσιάστηκε στην Βέροια
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Το πρώτο της βιβλίο παρουσίασε στο κοινό η Βεροιώτισσα εκπαιδευτικός Κατερίνα Γαϊτάνου. Το βιβλίο με τίτλο "Κάμερα", κυκλοφόρησε πριν δύο χρόνια από της εκδόσεις Ελκυστίς, όμως λόγω της πανδημίας δεν παρουσιάστηκε στο αναγνωστικό κοινό.
Απόψε στον φιλόξενο χώρο του «εκτός χάρτη», παρουσία μαθητών, συναδέλφων, μελών της λέσχης ανάγνωσης και φίλων, παρουσιάστηκε η συλλογή διηγημάτων που έχουν κοινό παρονομαστή απλά, καθημερινά στιγμιότυπα στη ζωή συνηθισμένων ανθρώπων στην προσπάθειά τους να έρθουν σε συμφιλίωση με τη μοναξιά, τις τύψεις ή τις πληγές τους.
Την εκδήλωση προλόγισε η Σίσσυ Γεωργοπούλου, η εμπνεύστρια της Λέσχης Βιβλίου «ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟΣ ΒΙΒΛΙΟΠΛΟΥΣ». Η κα Γεωργοπούλου αναφέρθηκε στην Λέσχη Ανάγνωσης, όπου στις συναντήσεις τα μέλη της μοιράζονται κοινά αναγνώσματα κι εμπειρίες. Όπως είπε η Κατερίνα Γαϊτάνου είναι μέλος της Λέσχης και το βιβλίο της αποτέλεσε το έναυσμα της επαναδραστηριοποίησης της Λέσχης, καθώς μετά την πανδημία του κορονοϊού υπήρχε μια στασιμότητα.
Έπειτα ο Διδάκτωρ Γνωστικής, Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, Δημήτρης Ταχματζίδης παρουσίασε το βιβλίο. «Το "Κάμερα" είναι μία συλλογική διηγημάτων της Κατερίνας Γαϊτάνου που καταφέρνει να αποπνέει μια μοναδική ατμόσφαιρα και να καθηλώνει τον αναγνώστη με την εξαιρετική της γραφή. Η συλλογή αποτελείται από μια ποικιλία διηγημάτων (27 στιγμιότυπα τα αποκαλεί η ίδια) που εξερευνούν διάφορες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Η Γαϊτάνου καταφέρνει να αναδείξει το βάθος και την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων της και να μας μεταφέρει σε διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές πραγματικότητες. Κάθε διήγημα είναι μια ξεχωριστή ιστορία που αντλεί έμπνευση από την ανθρώπινη ψυχολογία, τις σχέσεις, τις αντιθέσεις και τις συνθήκες που διαμορφώνουν τις ζωές μας. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί μια γλώσσα πλούσια και ευαίσθητη, που δημιουργεί ζωντανές εικόνες στο μυαλό του αναγνώστη. Ο τρόπος που περιγράφει τα συναισθήματα και τις σκέψεις των χαρακτήρων της είναι προσωπικός, εξαιρετικά ευαίσθητος, και προσφέρει μια βαθιά συναίσθηση της ανθρώπινης εμπειρίας. Οι λεπτομερείς περιγραφές των σκέψεων, των αισθήσεων και των συναισθημάτων προσφέρουν έναν πλούσιο και βαθύ αφηγηματικό κόσμο. Ένα από τα πράγματα που ξεχωρίζουν στο "Κάμερα" είναι η διαφοροποίηση των φωνών και των προοπτικών στα διηγήματα. Η Γαϊτάνου εναλλάσσεται μεταξύ διαφορετικών αφηγητών και εξερευνά διάφορες προοπτικές, αποκαλύπτοντας την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης και της αλληλεπίδρασής της με τον κόσμο γύρω της.
Το "Κάμερα" είναι ένα βιβλίο που ανταμείβει τον αναγνώστη με την ευαισθησία της αφήγησής του, την πλούσια εικαστικότητα και τις συναισθηματικές αναταράξεις που προκαλεί. Οι ιστορίες που περιέχονται σε αυτό το βιβλίο αποτελούν μια συναισθηματική και νοηματική περιπλάνηση, η οποία αφυπνίζει τη σκέψη και προκαλεί τη σκέψη και τη συνείδηση του αναγνώστη. Μέσα από τις σελίδες του "Κάμερα", ο αναγνώστης θα ανακαλύψει μια πληθώρα χαρακτήρων, κάθε ένας με τη δίκη του μοναδική ιστορία και φωνή. Από τους πιο προσωπικούς και εσωτερικούς μονόλογους μέχρι τις περιπέτειες και τις ανατροπές της πλοκής, Π συλλογή αυτή παρέχει μια ποικιλία εμπειριών και συναισθημάτων.
Το "Κάμερα" είναι ένα βιβλίο που προσκαλεί τον αναγνώστη να εξερευνήσει την ανθρώπιν φυχή και την πολυπλοκότητα της ζωής. Μέσα από τις σελίδες του, αναδύονται συναισθήματα όπως η αγάπη, ο πόνος, η απώλεια, η ελπίδα και π αναζήτηση της ταυτότητας και της έννοιας του πνεύματος. Η Κατερίνα Γαιτάνου δεν φοβάται να αναδείξει τις σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης και να εξερευνήσει τις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις που μας καθορίζουν. Ένα από τα θαυμάσια στοιχεία του "Κάμερα" είναι η ικανότητα της Κατερίνας να δημιουργεί έντονες συναισθηματικές συνδέσεις με τον αναγνώστη. Οι ιστορίες απευθύνονται στις βαθύτερες στρώσεις της ανθρώπινης ψυχής, αναδεικνύοντας τις ευαίσθητες πτυχές της ανθρώπινης εμπειρίας. Ο αναγνώστης αναπόφευκτα θα αναγνωρίσει τον εαυτό του σε κάποια από τα διηγήματα και θα συνδεθεί με τις εντάσεις και τις συγκρούσεις που παρουσιάζονται.
Το "Κάμερα" είναι ένα βιβλίο που αξίζει να ανακαλυφθεί και να διαβαστεί. Συνολικά, το "Κάμερα" είναι ένα βιβλίο που δεν αφήνει αδιάφορο τον αναγνώστη/-τρια. Σε αρκετές περιπτώσεις, η ποιητική γλώσσα και οι εικόνες που δημιουργεί η Κατερίνα Γαιτάνου αγγίζουν τις εσωτερικές μας χορδές και μας καθηλώνουν στις σελίδες του βιβλίου. Οι διηγήσεις της αναδύουν την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης, αναλύοντας τις σχέσεις, τις επιθυμίες, τις αναζητήσεις αλλά και τις αντιξοότητες που συναντάμε στη ζωή μας», είπει ενώ έκλεισε την ομιλία του διαβάζοντας ένα στιγμιότυπο που ξεχώρισε.
Έπειτα ο Διευθυντής Μουσικού Γυμνασίου Βέροιας, Γιάννης Γεωργουδάκης, μίλησε για την ομάδα τους, την Λέσχη Βιβλίου «ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟΣ ΒΙΒΛΙΟΠΛΟΥΣ», όπου βρίσκουν διέξοδο ψυχική και συναισθηματική. «Μέσα από την ομάδα αναδείχθηκαν άνθρωποι που κάνουν εξαιρετική δουλειά κι έγραψαν βιβλία». Αναφέρθηκε στο πόνημα της Κατερίνας Γαϊτάνου και στην εμπειρία του όταν το πρωτοδιάβασε. «Το βιβλίο έχει ενσταντανέ της καθημερινότητας. Δεν χρειάζεται μηχανή, η μηχανή είναι στο μυαλό μας. Είναι η Κάμερα των αισθήσεων και των παραισθήσεων, όπου διαβάζοντάς το στο μυαλό μου εναλλάσσονται μινόρε ακόρντα, με μια προσέγγιση σε αθέατες μορφές… είναι βαθιά ερωτικό, αν και ο μάγος έρωτας μισοκρύβεται πίσω από λέξεις και πρόσωπα, πίσω από σιωπές αμήχανες, αλλά είναι τόσο εύθραυστες και τόσο απρόβλεπτες». Ανέφερε μερικούς τίτλους του βιβλίου κι έκλεισε με την ανάγνωση ενός διηγήματος.
Στο τέλος τον λόγο πήρε η Κατερίνα Γαϊτάνου, η οποία αφού πρώτα ευχαρίστησε όσους συνετέλεσαν στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησε για την Σίσσυ Γεωργοπούλου και την αξιέπαινη προσπάθεια που γίνεται στη Λέσχη Ανάγνωσης, που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανθρώπων που αγαπούν να διαβάζουν και να συζητούν για τα βιβλία. Επίσης αναφέρθηκε στην γνωριμία της με τον Δημήτρη Ταχματζίδη όταν τον κάλεσε για να παρουσιάσει το βιβλίο της.
«Γιατί αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο. Ο πρώτος γιατί τα βιβλία είναι ταξίδια που κανείς δεν μπορεί να κάνει με το σώμα. Όσα χρήματα ή και χρόνο να είχαμε, είναι πρακτικά αδύνατο να ταξιδέψεις στα μέρη, στον χώρο, τον χρόνο, την διάσταση που σου δίνει ένα βιβλίο. Άρα όσοι διαβάζουν βιβλία είναι άνθρωποι που αγαπούν τα ταξίδια. Μάλιστα όσο πιο μακρινά τα ταξίδια τόσο πιο ενδιαφέρον και το βιβλίο… Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί ήθελα να ανακατασκευάσω κάποιες στιγμές. Όταν ζούμε κάποια γεγονότα εκείνη τη στιγμή δεν έχουμε τον χρόνο να συμβαδίσουμε με τα γεγονότα, ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα. Χρειάζεται να ανακατασκευάσουμε για να καταλάβουμε καλύτερα και να δώσουμε την δική μας εξήγηση για όσα έχουν συμβεί. Ειδάλλως γιατί κάποιος να γράψει μια ιστορία? Ιδίως όταν οι ιστορίες είναι βιωματικές. Τι είναι η ΚΑΜΕΡΑ? Είναι διηγήματα καθημερινότητας με επίκεντρο μια κομβική στιγμή στη ζωή του κάθε χαρακτήρα κατά την οποία φωτίζεται κάτι μέσα στον χαρακτήρα και μετατοπίζεται στο επόμενο επίπεδο. Τα διηγήματα αποτυπώνουν αυτήν την στιγμή που θα γίνει η αλλαγή…», είπε μεταξύ άλλων η κ. Γαϊτάνου. Επίσης είπε ότι το πρώτο βιβλίο αποτελεί μία απόπειρα για το τι θέλει να γράψει ακολουθώντας το ένστικτό της. Συνεχίζει την συγγραφή και σύντομα θα εκδοθούν κι άλλα βιβλία της.
Έπειτα τον λόγο πήραν παρευρισκόμενοι που μίλησαν για όσα τους έκαναν εντύπωση διαβάζοντας το βιβλίο ή απηύθυναν ερωτήματα στην συγγραφέα, ενώ στο τέλος υπέγραψε αντίτυπο του βιβλίου της.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Αρκεί μία στιγμή;
Όχι.
Μια στιγμή δεν αρκεί απλώς, μπορεί και να περισσεύει.
Η Κάμερα (ή ελληνιστί φωτογραφική μηχανή), είναι μια συλλογή διηγημάτων που αποπειράται να αιχμαλωτίσει τη στιγμή εκείνη όπου το κοντέρ μηδενίζει σε ανύποπτο χρόνο από μία φευγαλέα σκέψη, μια τυχαία εικόνα στο δρόμο, μια φράση γεμάτη νόημα – ένα μόνο κλικ! ανάμεσα στα αναρίθμητα της καθημερινότητας, φέρνοντας την ανατροπή που θα αλλάξει τη συνηθισμένη ροή των γεγονότων. Η προδοσία, οι ενοχές, η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, ο ανεκπλήρωτος έρωτας, η ανάγκη για ανθρώπινη επαφή είναι μερικά από τα στιγμιότυπα εκείνα που αποθανατίζονται από τον φωτογραφικό φακό των λέξεων κι αφήνουν το αποτύπωμά τους στις αποφάσεις του πρωταγωνιστή της κάθε ιστορίας.
Στους εναλλασσόμενους χαρακτήρες ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, το παραμύθι και την ανιαρή επανάληψη της καθημερινότητας, υπάρχει πάντα η χαραμάδα του διαφράγματος, που για δευτερόλεπτα θα επιτρέψει το φως να περάσει για τραβηχτεί η φωτογραφία-αφορμή για να καταγραφεί η κρίσιμη κατάσταση και να δοθεί η λύση. Η οποία μπορεί να μην είναι πάντα η επιθυμητή, αλλά θα συμβάλλει καθοριστικά στο επόμενο βήμα.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Κατερίνα Γαϊτάνου γράφει με σημείο αναφοράς την καθημερινότητα όπως τη φαντάζεται να λειτουργεί κυρίως σε ένα ασυνείδητο επίπεδο. Πιστεύει στην απόλυτη δύναμη των λέξεων και στην καθοριστική σημασία της στιγμής. Όταν δε γράφει κείμενα αλληλεπιδρά στο Twitter, φωτογραφίζει τοπία για το Instagram, ή απλώς κοιτάζει έξω από το παράθυρο την ίδια πάντα θέα.
- DSC_0671 DSC_0671
- DSC_0674 DSC_0674
- DSC_0695 DSC_0695
- DSC_0708 DSC_0708
- DSC_0701 DSC_0701
- DSC_0693 DSC_0693
- DSC_0697 DSC_0697
- DSC_0684 DSC_0684
- DSC_0712 DSC_0712
- DSC_0689 DSC_0689
- DSC_0702 DSC_0702
- DSC_0688 DSC_0688
- DSC_0714 DSC_0714
- DSC_0677 DSC_0677
- DSC_0680 DSC_0680
- DSC_0692 DSC_0692
- DSC_0709 DSC_0709
- DSC_0694 DSC_0694
- DSC_0685 DSC_0685
- DSC_0683 DSC_0683
- DSC_0681 DSC_0681
- DSC_0679 DSC_0679
- DSC_0691 DSC_0691
- DSC_0700 DSC_0700
- DSC_0699 DSC_0699
- DSC_0717 DSC_0717
- DSC_0718 DSC_0718
- DSC_0673 DSC_0673
- DSC_0669 DSC_0669
- DSC_0665 DSC_0665
- DSC_0676 DSC_0676
- DSC_0704 DSC_0704
- DSC_0716 DSC_0716
- DSC_0667 DSC_0667
- DSC_0687 DSC_0687
- DSC_0698 DSC_0698
- DSC_0675 DSC_0675
- DSC_0682 DSC_0682
- DSC_0686 DSC_0686
- DSC_0715 DSC_0715
- DSC_0696 DSC_0696
- DSC_0662 DSC_0662
- DSC_0663 DSC_0663
- DSC_0664 DSC_0664
https://pliroforiodotis.gr/index.php/news/culture-menu/book-menu/88228-to-vivlio-kamera-tis-katerinas-gaitanou-parousiastike-stin-veroia#sigProIdc372b24de9