BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

«Το Μωρό της Σοφίτας» παρουσίασε στην Βέροια η Λένα Μαντά (φωτογραφίες)

Το  νέο βιβλίο της δημοφιλούς συγγραφέως Λένας Μαντά παρουσιάστηκε στην Βέροια. Το μυθιστόρημα με τίτλο “Το μωρό της σοφίτας”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, πραγματεύεται γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις, γύρω από το υπερευαίσθητο και διαχρονικά επίκαιρο πρόβλημα της εκμετάλλευσης και κακοποίησης γυναικών και παιδιών.

Την βιβλιοπαρουσίαση διοργάνωσε ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» και το βιβλιοπωλείο «Επίκαιρο», το απόγευμα της Πέμπτης, στον Πολυχώρο «Ελιά».

Το παρόν έδωσαν μέλη και φίλοι του Έρασμου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, αλλά και φίλοι του βιβλίου και ιδιαίτερα των βιβλίων της κ. Μαντά, που την παρακολουθούν σε κάθε της συγγραφικό βήμα.

Η εκπαιδευτικός και μέλος του ΔΣ του «Έρασμου», Όλγα Σαββίδου, χαιρέτισε την εκδήλωση, αναφερόμενη στους σκοπούς του Συλλόγου. Όπως είπε «ο Έρασμος από την σύσταση του, το 2007, υπερασπίζεται ενεργά το δικαίωμα κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, χρώματος ή θρησκεύματος σε μια ζωή χωρίς βία, με ασφάλεια κι ελευθερία. Στον ξενώνα βραχείας διαμονής φιλοξενούνται θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή άτομα που βρίσκονται εν γένει σε κίνδυνο, παρέχοντάς τους ψυχοκοινωνική υποστήριξη και νομική βοήθεια. Παράλληλα πραγματοποιεί ημερίδες, εκδηλώσεις θεματικού – ενημερωτικού χαρακτήρα, δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης σε σχολικές μονάδες σε όλο τον νομό, πάνω σε θέμα έμφυλης βίας και σχολικού εκφοβισμού. Στα πλαίσια αυτά εντάχθηκε και η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Λένας Μαντά».

Η Ψυχολόγος – Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Ευμορφία Μήτσιου, αναφέρθηκε στο έργο του «Έρασμου», καθώς και στο βιβλίο. «Διαβάζοντας το βιβλίο μου αναδύθηκε η σκέψη ότι βρίσκεται στα χέρια μου όχι απλώς ένα λογοτεχνικό μυθιστόρημα, αλλά ένα εγχειρίδιο κοινωνικού αναστοχασμού πραγματικών δεδομένων μιας παρελθούσης εποχής και μάλιστα στην εικοσαετία 1950-1970. Μιας εποχής που αν και παρήλθε οριστικά και ανεπιστρεπτί, αντανακλά πειστικότατα τις συνέπειές της, σχετικά με τα φαινόμενα της βίας και κακοποίησης γυναίκας – παιδιού στη σύγχρονη εποχή με τα πιο ζοφερά χρώματα… Εδώ και δεκαεπτά χρόνια ο Έρασμος γίνεται καθημερινός αποδέκτης περιστατικών εκμετάλλευσης και κακοποίησης γυναικών – παιδιών. Δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη αυτών των φαινομένων όπου μέσα από δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης θα γίνει η σταδιακή αναδιαμόρφωση της συνείδησης των πολιτών απέναντι στη βία… Το βιβλίο στα χέρια μιας εγκλωβισμένης γυναίκας στον κακοποιητικό κύκλο, ίσως γίνει η πόρτα απόδρασης από τις σκοτεινές σοφίες της σιωπής και της ντροπής, ανοίγοντας ορίζοντες για μια νέα ζωή».

Έπειτα η η Ψυχολόγος – Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας,  Ελευθερία Παναγιωτίδου, παρουσίασε το συγγραφικό έργο της Λένας Μαντά. Στα βιβλία της που τόσο πολύ αγάπησε το αναγνωστικό κοινό και μιλούν γι αυτά με τις καλύτερες εντυπώσεις. «Το Μωρό της Σοφίτας είναι ένα βιβλίο που δεν θα μας αφήσει ασυγκίνητους», πρόσθεσε.

Έπειτα τον λόγο πήρε η πολυγραφότατη Λένα Μαντά, η οποία μίλησε για το πώς ‘γεννήθηκαν’ τα δύο τελευταία της βιβλία, η Σφραγίδα και Το Μωρό της Σοφίτας. Αφορμή για τη συγγραφή και των δύο βιβλίων στάθηκε η εκπομπή η Μηχανή του Χρόνου. Στο πρώτο βιβλίο έγραψε για το αναμορφωτήριο θηλέων ενώ στο δεύτερο για τα μωρά της σοφίτας. Το βιβλίο διαδραματίζεται στην Θεσσαλονίκη την εποχή 1950 έως αρχές 1970. Στην Ελλάδα εκείνης της εποχής γίνονται πολλές  κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, με την ανάδειξη διαφόρων επαγγελμάτων. Ένα από αυτά είναι οι υπηρέτριες στα ευκατάστατα σπίτια. Επαρχιώτισσες που ήρθαν στα μεγάλα αστικά κέντρα για να δουλέψουν και να στείλουν χρήματα πίσω στην οικογένεια. Μικρά κορίτσια που δέχθηκαν τις επισκέψεις του κυρίου ή των γόνων του σπιτιού, αφήνοντας ανεπιθύμητους επισκέπτες. Μια εγκυμοσύνη που λόγω της εποχής απαγορευόταν η άμβλωση, πολλά κορίτσια πέθαιναν στο άτυπο χειρουργείο ή έχαναν την ευκαιρία να ξανατεκνοποιήσουν.  Πολλά από αυτά τα μωρά γεννήθηκαν και πέθαναν μέσα σε σκοτεινές σοφίτες και υπόγεια, χωρίς να δουν ποτέ το φως του ήλιου. Άλλα γεννιόντουσαν νεκρά ή με φρικτές παραμορφώσεις με αποτέλεσμα να αφήνουν τα άψυχα κορμάκια τους να μουμιοποιηθούν, μη μαρτυρώντας τι έχει συμβεί. Αυτή είναι η ιστορία της Λαμπρινής και της κόρης της της Θαλασσινής.

Το βιβλίο απαίτησε πολύ κι ασταμάτητη έρευνα σε παλιούς χάρτες και πληροφορίες της εποχής.

Έπειτα η συγγραφέας με μεγάλη δόση χιούμορ μίλησε για την φιλία της και την κοινή συγγραφή βιβλίων με την Κλαίρη Θεοδώρου. Το συγγραφικό δίδυμο έχει χαρίσει μοναδικά βιβλία στο αναγνωστικό κοινό. Μάλιστα το καλοκαίρι θα γραφτεί και το τρίτο μέρος της Γυναικείας Υπόθεσης.

Μίλησε για τα δύσκολα κι απαιτητικά θέματα που αγγίζουν τα βιβλία της, το δύσκολο έργο του επιμελητή αλλά και αγώνα της μέχρι να φτάσει σήμερα εδώ, αναγνωρίσιμη και με μεγάλη συγγραφική παρακαταθήκη.

Η δημοφιλής συγγραφέας συνομίλησε με το κοινό, απάντησε σε ερωτήσεις και υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων της.

Την βιβλιοπαρουσίαση συντόνισε ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας του «Έρασμου», Δημοσιογράφος, Κωνσταντίνος Χαλάτσης.

Η συγγραφέας και ο σύζυγός της προσέφεραν σε δύο τυχερές που προέκυψαν από κλήρωση δύο μπρελόκ με μουσικό θέμα.

Στο τέλος της εκδήλωσης εκπρόσωποι των Παιδιών της Άνοιξης προσέφεραν στην Λένα Μαντά μια κούπα και μια πάνινη τσάντα με τον ήρωα της καμπάνιας disaBILΙty.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μια ιστορία θέλω να σου πω, χωρίς ήρωες αλλά με πολλά θύματα. Χωρίς όπλα αλλά με καθημερινές μάχες. Χωρίς νίκες αλλά με δυνατούς νικητές. Μια ιστορία θέλω να σου πω για την ελπίδα…

Εσύ που κρατάς στα χέρια σου τούτο το γραπτό, άκουσες ποτέ για τα «μωρά της σοφίτας»; Σου πέρασε από το μυαλό πόσες ψυχές δεν είδαν ποτέ το φως του ήλιου, ενώ έτρεχαν να το ανταμώσουν γλιστρώντας από τα σπλάχνα της μάνας τους; Ανίδεος είσαι, αναγνώστη, για τα μικρά και μεγάλα δράματα μιας κοινωνίας που έκρυβε, όπως η γάτα τις ακαθαρσίες της, ολισθήματα, αμαρτίες, ακόμη και ακολασίες, όπου μπορούσε. Σε υπόγεια, σε σοφίτες, και κάτω από το χώμα καμιά φορά…

Βρέθηκαν πολλά τέτοια μωρά, έπειτα από χρόνια, όταν τα παλιά αρχοντικά ήρθε η ώρα τους να γίνουν πολυκατοικίες. Οι συνθήκες υγρασίας φαίνεται ότι έπαιξαν ρόλο ώστε να μετατραπούν σε μικροσκοπικές μούμιες που σόκαραν όσους τα ανακάλυψαν. Τα μωρά της σοφίτας…

Εγώ δε βρίσκομαι ανάμεσά τους όμως… Είμαι ένα μωρό της σοφίτας αλλά εγώ έζησα. Και μεγάλωσα…. Για να γράψω την ιστορία μου…

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Σπούδασε νηπιαγωγός χωρίς ποτέ να θελήσει να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Επί τρία χρόνια είχε δικό της θίασο κουκλοθέατρου, με έργα δικής της συγγραφής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και για δύο χρόνια διετέλεσε διευθύντρια προγράμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό των βορείων προαστίων. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και μένει μόνιμα στο Καπανδρίτι. Βραβεύτηκε «Συγγραφέας της Χρονιάς» το 2009 και το 2011 από το περιοδικό Life & Style. To 2016 της απονεμήθηκε το Βραβείο Κοινού των βιβλιοπωλείων PUBLIC, στην κατηγορία «Ηρωίδα-Έμπνευση», για το μυθιστόρημά της ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά, στα τουρκικά, στα κινεζικά, στα αλβανικά, στα σερβικά και στα βουλγαρικά, ενώ συνολικά έχουν πουλήσει περισσότερο από 2,3 εκατομμύρια αντίτυπα. 

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69