Το βιβλίο του Περικλή Παυλίδη "Το έργο των εκπαιδευτικών στην κοινωνία της γνώσης” παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Το βιβλίο του καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Περικλή Παυλίδη, με τίτλο «Το έργο των εκπαιδευτικών στην ''κοινωνία της γνώσης”» παρουσιάστηκε στην Βέροια.
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας, η ΕΛΜΕ Ημαθίας, οι εκδόσεις ΚΨΜ και το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο διοργάνωσαν την βιβλιοπαρουσίαση, το πρωί της Κυριακής, στον πολυχώρο Sala Ελιάς στη Βέροια.
Η φιλόλογος Δέσποινα Καρυπίδου συντόνισε την εκδήλωση. Παρουσίασε το βιογραφικό του συγγραφέα κι αναφέρθηκε στην εργογραφία του και στο θέμα του βιβλίου. «Η μάχη των τεχνολογιών για παραγωγή κειμένων και ακαδημαϊκών εργασιών θέτει σε συναγερμό την ακαδημαϊκή κοινότητα και υπαγορεύει μία νέα πραγματικότητα για τον ρόλο του εκπαιδευτικού. Σε μια κοινωνία που η γνώση και η μάθηση είναι δύναμη παραγωγική και κοινωνική οι εκπαιδευτικοί θεσμοί οφείλουν να προσαρμόζονται και να μετασχηματίζονται για να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις της κοινωνίας… Σε μια κοινωνία της γνώσης και της μόρφωσης και της μάθησης προϋποθέτει ότι είναι δημόσιο αγαθό, αλλιώς δεν υφίσταται κοινωνία της γνώσης...»
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας Αλέκος Μόσχος χαιρέτισε την εκδήλωση λέγοντας ότι «η παρουσίαση του βιβλίου συνέπεσε με μία σημαντική συγκυρία, την ψήφιση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για ένα χρήσιμο σύγγραμμα του Περικλή Παυλίδη, τα κείμενα του θα συμβάλουν σε αυτό που θέλουμε να βρει προς τα έξω».
Για το βιβλίο μίλησε η φιλόλογος και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων, Ευγενία Καβαλλάρη.
«Ο Περικλής Παυλίδης παιδαγωγός, φιλόσοφος και δάσκαλος με το βιβλίο του “Το έργο των Εκπαιδευτικών στην κοινωνία της γνώσης» επιχειρεί μια σημαντική και άκρως αναγκαία παρέμβαση στην πολιτικοιδεολογική αντιπαράθεση για το ρόλο της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού στη σύγχρονη κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα, στη σύγχρονη κεφαλαιοκρατική κοινωνία.
Η έκδοση του βιβλίου στη συγκεκριμένη συγκυρία της νεοφιλελεύθερης επέλασης σε βάρος του δημόσιου σχολείου που απεργάζεται τη μετάλλαξη του σε οικονομική μονάδα, προλεταριοποιεί τους εκπαιδευτικούς, καταδικάζει την πλειοψηφία των μαθητών των λαϊκών στρωμάτων στην ημιμάθεια και μεθοδεύει τη χειραγώγηση όλων, μέσω της αξιολόγησης και του συνόλου των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, προσφέρει πλούσια πολιτικά και θεωρητικά εφόδια στην εκπαιδευτική αριστερά συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη ενός μαχητικού, δυναμικού και διεκδικητικού εκπαιδευτικού κινήματος. Ενός κινήματος ικανού να αναλύει, να ερμηνεύει διαλεκτικά, όλες τις επιχειρούμενες αλλαγές στη δομή, λειτουργία και προσανατολισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών, και έτσι με αποφασιστικό και πειστικό τρόπο να εμπνέει, να οργανώνει τους αγώνες και να διαμορφώνει το διεκδικητικό του πλαίσιο και εν τέλει να συμβάλει στην υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης και της θέσης των εκπαιδευτικών.
Ως οργανικός διανοούμενος και ο ίδιος ο Περικλής Παυλίδης προσεγγίζει με επιστημονική μεθοδολογία το έργο και τα χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών, τον ρόλο και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης στη σύγχρονη κεφαλαιοκρατική κοινωνία, όπου η επιστημονική γνώση καθίσταται παραγωγική δύναμη εκτοξεύοντας τη δυνατότητα χειραφέτησης του ανθρώπου, ενώ παράλληλα εξυφαίνει πολλαπλούς κινδύνους βαθύτερων δεσμών εξάρτησης και εκμετάλλευσης.
Μέσα στο πλαίσιο της “κοινωνίας της γνώσης" που είναι θεμελιωμένη στη συστηματική δημιουργία και εφαρμογή επιστημονικών γνώσεων αναπόφευκτα αναβαθμίζεται η οικονομική και κοινωνική σημασία της εκπαίδευσης. “Η κοινωνία της γνώσης" ουσιαστικά γίνεται αντιληπτό, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας, ως κοινωνία της εκπαίδευσης και της μάθησης. Μετά τη διεξοδική ανάλυση των νέων δεδομένων που διαμορφώθηκαν, ο Περικλής Παυλίδης αναδεικνύει τις βασικές πτυχές του εκπαιδευτικού έργου ως μορφής διανοητικής δραστηριότητας, μελετά τις συνθήκες προλεταριοποίησης και αλλοτρίωσης των εκπαιδευτικών, και ολοκληρώνει τη μελέτη του με την αναφορά στους αγώνες των εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση και στην κοινωνία».
Κάνει εκτενή αναφορά στα κεφάλαια του βιβλίου και κλείνει την ομιλία της λέγοντας «Το βιβλίο του Περικλή Παυλίδη καλύπτει ένα σημαντικό ιδεολογικό - θεωρητικό κενό που υπήρχε οε σχέση με τον ρόλο της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού στις σύγχρονες συνθήκες και ως εκ τούτου οι αναλύσεις του μπορούν να λειτουργήσουν ως οδοδείκτης και πυξίδα του εκπαιδευτικού που δεν είναι απαθής θεατής, άψυχος διεκπεραιωτής του νεκρού πνεύματος των διαταγών και των νόμων, παθητικό εκτελεστικό όργανο. Του εκπαιδευτικού που μετουσιώνει με τη διδασκαλία του και τη στάση ζωής του αυτό…»
Έπειτα τον λόγο πήρε ο συγγραφέας Περικλής Παυλίδης ο οποίος είπε ότι το βιβλίο προέκυψε από την σκέψη του στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων ιδίως στους αγωνιζόμενους δασκάλους που απειλείται το έργο τους να παραμορφωθεί. Πρόκειται για ένα βιβλίο μάχης και θα επανέλθει μελλοντικά ξανά στο θέμα των εκπαιδευτικών. Αναφέρθηκε στα κεφάλαια του βιβλίου για να μπούμε στο θέμα της «μάχης». Τόνισε ότι «ό,τι γίνεται μέσα στα σχολεία αφορά την κοινωνία. Το έργο των εκπαιδευτικών έρχεται στην κοινωνία της γνώσης». Αναφέρθηκε στα ειδοποιά στοιχεία του έργου των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και εντός ποιων συνθηκών αυτό μπορεί να ανθίσει ή να παρακμάσει, στις νοητικές ικανότητες που προκύπτουν από νοητικά σκεπτόμενα άτομα, τους δασκάλους, στην ενεργοποίηση του μαθησιακού ενδιαφέροντος των μαθητών από τον δάσκαλό τους. Τόνισε το ζήτημα της μέτρησης του έργου των εκπαιδευτικών ,της αξιολόγησής τους που είναι ένα επίκαιρο ζήτημα και προκαλεί της οργή τους. «Η αξιολόγηση είναι μία άρρηκτα συνδεδεμένη στρατηγική μετάλλαξης του δημόσιου σχολείου σε χειρότερη κατεύθυνση. Όπου έχει εφαρμοστεί δεν έχει ωφελήσει και οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα», είπε μεταξύ άλλων, ενώ έκλεισε την ομιλία του διαβάζοντας ένα απόσπασμα του βιβλίου.
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το βιβλίο πραγματεύεται το έργο των εκπαιδευτικών, τα ειδοποιά χαρακτηριστικά του, τις προκλήσεις και αλλαγές που υφίσταται εντός της σύγχρονης κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας. Το έργο των εκπαιδευτικών εξετάζεται ως μορφή διανοητικής δραστηριότητας, με έμφαση στην ανάδειξη, αφενός, της ουσιώδους αντίθεσής του προς τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές διαχείρισής του και, αφετέρου, της κομβικής σημασίας του για τη θεμελιώδη μόρφωση των σύγχρονων ανθρώπων. Ο συγγραφέας προτάσσει την άποψη ότι η επιτυχής διεκπεραίωση και διαρκής βελτίωση του έργου των εκπαιδευτικών εξαρτάται καθοριστικά από τη συνολική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, από τη διαμόρφωση εντός της εργασίας και των συνθηκών του βίου τους των πλέον ευνοϊκών προϋποθέσεων για την ανάπτυξή τους ως προσωπικοτήτων.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Περικλής Παυλίδης γεννήθηκε το 1967 στη Θεσσαλονίκη. Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας. Εργάστηκε ως συμβασιούχος καθηγητής στην ΣΕΛΕΤΕ/ΠΑΤΕΣ Αθηνών και στο Γενικό Τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια είναι καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, όπου διδάσκει κοινωνική θεωρία και φιλοσοφία της παιδείας. Επιστημονικές εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ρωσικά περιοδικά, ενώ έχει εκδώσει τα βιβλία Η γνώση στη διαλεκτική της κοινωνικής εξέλιξης (2012, Επίκεντρο), Το φαινόμενο της γραφειοκρατίας στην Ε.Σ.Σ.Δ. (2001, Προσκήνιο), Ιστορία και κομμουνισμός (2017, εκδ. ΚΨΜ), Το έργο των εκπαιδευτικών στην “κοινωνία της γνώσης” (2022, εκδ. ΚΨΜ).
- DSC_0052 DSC_0052
- DSC_0051 DSC_0051
- DSC_0056 DSC_0056
- DSC_0058 DSC_0058
- DSC_0059 DSC_0059
- DSC_0060 DSC_0060
- DSC_0062 DSC_0062
- DSC_0063 DSC_0063
- DSC_0065 DSC_0065
- DSC_0066 DSC_0066
- DSC_0067 DSC_0067
- DSC_0068 DSC_0068
- DSC_0069 DSC_0069
- DSC_0070 DSC_0070
- DSC_0071 DSC_0071
- DSC_0072 DSC_0072
- DSC_0078 DSC_0078
- DSC_0080 DSC_0080
- DSC_0082 DSC_0082
- DSC_0083 DSC_0083
- DSC_0073 DSC_0073
- DSC_0084 DSC_0084
- DSC_0085 DSC_0085
- DSC_0088 DSC_0088
- DSC_0074 DSC_0074
- DSC_0086 DSC_0086
- DSC_0089 DSC_0089
- DSC_0075 DSC_0075
- DSC_0050 DSC_0050
- DSC_0054 DSC_0054