tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Το βιβλίο του Θεόδωρου Παπακώστα παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το βιβλίο του Δρ. Θεόδωρου Παπακώστα «Αρχαιολογία αγάπη μου …έλα πάρε με από δω» παρουσιάστηκε την Δευτέρα στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Την διοργάνωση της παρουσίασης επιμελήθηκε το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ και οι εκδόσεις KEY BOOKS.

Ο συγγραφέας παρέσυρε τους παρευρισκόμενους σε ένα ταξίδι στην ιστορία της ανθρωπότητας. Με χιουμοριστικό κι έξυπνο τρόπο παρουσίασε πρόσωπα και καταστάσεις της Ελληνικής Ιστορίας εισαγάγωντάς τους στο θέμα του βιβλίου.

«Είναι ευκαιρία να δούμε την ιστορία μας πολύπλευρα και να σταματήσουμε να βλέπουμε το δίπολο του θύματος ή του ήρωα», είπε.

Η ομιλία του έκλεισε δίνοντας απαντήσεις γιατί ο κόσμος πρέπει να ασχοληθεί με την αρχαιολογία. Αναρωτήθηκε πως μπορεί να πείσει τους ανθρώπους να μάθουν για τον αρχαίο κόσμο και ποια η χρησιμότητά της; Τι κερδίζει κάποιος που θα ασχοληθεί με την αρχαιολογία; Στον ίδιο δίνει παρηγοριά, γλύκα, νικάει ρατσισμούς, σεξισμούς κτλ, ενώ δίνει παρηγοριά στην αίσθηση της μοναξιάς του.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η ομότιμη καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Στέλλα Δρούγου, η οποία μίλησε για το βιβλίο και όσα της έκαναν εντύπωση. Μίλησε για την αρχαιολογία, τις δυσκολίες των ανασκαφών, τα ευρήματα, τις περιπέτειες των αρχαιολόγων, αλλά και για τα στοιχεία που ξεχώρισε στο βιβλίο. «…Το βιβλίο περιλαμβάνει 79-80 ιστορίες σε 5 ενότητες. Τον Θεόδωρο Παπακώστα δεν τον εμπόδισε ή δεν τον σταμάτησε ούτε το μεγάλο όνομα ούτε ο σπουδαίος μύθος ούτε οι μεγάλοι τίτλοι, εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι ο άνθρωπος. Πως ξεκινάει, που ζει, που τελειώνει. Έχει μια αγάπη για τον άνθρωπο,  γι αυτό τον ψάχνει και στα καλά του και στα άσχημά του. Έχει μία σχέση όχι με ήρωες, αλλά με ανθρώπους. Αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο, γιατί θέλει πολύ γνώση ιστορική και ευαισθησία ανθρώπινη… Ο Θεόδωρος ξεκινάει με ένα πλαίσιο πολύ σύγχρονο, με πέντε άτομα που συναντιούνται σε ένα ταξί, που συζητούν… και καταλήγει στο τέλος στην μοναξιά και την αγάπη που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους… Μέγα μάθημα να έχει ο άνθρωπος συντροφιά».  

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και στο τέλος ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του.

Το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα με τίτλο «Χωράει Όλη η Αρχαιότητα στο Ασανσέρ;» έχει τιμηθεί με το Βραβείο Βιβλίου Public 2022 στην κατηγορία «Ελληνικό Non-fiction».

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το νέο βιβλίο του Θεόδωρου Παπακώστα (aka Archaeostoryteller) είναι ένα ταξίδι που σαν roller coaster πετάγεται από τη μια άκρη της αρχαιότητας στην άλλη. Οι εβδομήντα εννιά ιστορίες που απλώνονται στα πέντε κεφάλαια του βιβλίου αποτελούν μία συναρπαστική εναλλαγή συναισθημάτων και εικόνων. Κάθε κεφάλαιο κι ένα στάδιο μέχρι την αποδοχή, γιατί αυτά που βιώνουμε για να αποδεχτούμε το ατομικό παρελθόν, ίσως είναι το κλειδί και για το συλλογικό μας παρελθόν. Μέσα από τις αφηγήσεις του Archaeostoryteller για διάσημους και παντελώς άγνωστους ανθρώπους συνειδητοποιούμε ότι, όσο άγνωστοι κι αν είμαστε μεταξύ μας, μας συνδέει η ανθρώπινη εμπειρία.

Κι αυτό μπορεί να συμβεί και μέσα σε ένα ταξί. Πέντε άτομα, διαφορετικά μεταξύ τους, συζητούν και ταξιδεύουν μαζί σε μια διαδρομή από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη και ταυτόχρονα σε όλα τα μήκη και πλάτη του αρχαίου κόσμου. Ιστορίες μυθολογίας, σκλαβιάς και δεισιδαιμονίας, γλυπτικής, ζωγραφικής, θεάτρου και διασκέδασης, ιστορίες για την ποίηση, τη φιλοσοφία και, το σημαντικότερο όλων, τον έρωτα.

Είχε αγαπημένο εργολάβο ο Περικλής; Υπήρχε «Σπάρτακος» λίγο πριν από τον Σπάρτακο; Υπήρχε «Όμηρος» πολύ πριν από τον Όμηρο; Πότε άρχισαν να κυκλοφορούν γυμνόστηθες οι Μινωίτισσες στην Κνωσό; Πώς βίωσε το body shaming ο Ηρακλής; Είχε η αρχαία Αθήνα στοιχειωμένα σπίτια; Ghostbuster είχε; (Spoiler alert: είχε.) Ένας παράνομος έρωτας στη Σπάρτη, ένας γάιδαρος σομελιέ στη Χαλκιδική κι ένα φλεγόμενο βέλος που πετάχτηκε μέσα στο Αιγαίο, έσκισε το σκοτάδι και έσωσε ζωές.

Ο αρχαίος κόσμος ξεδιπλώνεται σαν καλειδοσκόπιο, αποκαλύπτοντάς μας αυτό που πάντα ψάχνουμε σκάβοντας στο χώμα: τον ίδιο μας τον εαυτό.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Δρ Θεόδωρος Παπακώστας είναι αρχαιολόγος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πήρε το πρώτο του πτυχίο στην αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία και το μεταπτυχιακό του στην προϊστορική αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στην Ελλάδα και τη Βρετανία και έχει εργαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Κιλκίς. Oλοκλήρωσε το διδακτορικό του στην κλασική αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2017.

Έκτοτε, θεωρώντας ότι η επιστήμη έχει ουσία μόνο όταν επικοινωνείται, και με τη βαθιά πεποίθηση ότι η αρχαιότητα και το παρελθόν μας αφορούν όλους και πως η γνώση γι’ αυτά είναι δύναμη, δημιούργησε το «Αrchaeostoryteller». Εκεί μεταφέρει την αρχαιογνωστική πληροφορία με τρόπο απλό, άμεσο και διασκεδαστικό.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69