tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Δύο βιβλία του Ραϋμόνδου Αλβανού παρουσιάστηκαν στην Βέροια (φωτογραφίες)

Τα δύο του βιβλία «Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες - Κράτος και Πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου» και «Ο Ελληνικός εμφύλιος - Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες» παρουσίασε στην Βέροια ο Αλβανός Ραϋμόνδος.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Εται­ρεία Με­λε­τών Ιστο­ρί­ας και Πο­λι­τι­σμού Ν. Ημα­θί­ας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.), ο Σύν­δε­σμος Φι­λο­λό­γων Βέ­ροι­ας και οι εκ­δό­σεις Επί­κε­ντρο και πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στον πολυχώρο Ελιά.

Η Ανα­στα­σία Τα­νά­μπα­ση, Δρ. Ιστο­ρί­ας της Εκ­παί­δευ­σης, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και συντόνισε την βιβλιοπαρουσίαση. Αναφέρθηκε στο βιογραφικό του συγγραφέα και στα περίπλοκα όπως τα χαρακτήρισε θέματα των δύο βιβλίων.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Βέροιας Ευγενία Καβαλλάρη και ο πρόεδρος της ΕΜΙΠΗ Μανώλης Ξυνάδας.

Ξεκινώντας τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της ΕΜΙΠΗ Δη­μή­τρης Πυ­ρι­νός, Δρ Ιστο­ρί­ας, Δι­ευ­θυ­ντής Σχο­λι­κής Μο­νά­δας. Ο κος Πυρινός μίλησε για αυτά τα δύο ιδιαίτερα σημαντικά στη θεματολογία τους και τη χρονολόγηση τους βιβλία, για την εξέλιξη του κράτους και της κοινωνίας που ζούμε σήμερα. «Πρόκειται για δύο ενδιαφέροντα βιβλία που ξεκινώντας εισαγωγικά από τις αρχές του περασμένου αιώνα περιλαμβάνουν διαφωτιστικά γεγονότα και ψύχραιμες νηφάλιες αναλύσεις για το Μεσοπόλεμο και τον Εμφύλιο… Το πρώτο βιβλίο «Σλαβόφωνοι και Πρόσφυγες, Κράτος και Πολιτικές Ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου 1922- 1940», ακολουθεί τις κλασσικές προδιαγραφές της επιστημονικής συγγραφής, ενώ το δεύτερο, «Ο Ελληνικός Εμφύλιος» διαφοροποιείται ως προς την παρουσίαση του, αποτελεί στην ουσία μια ιστορική ξενάγηση αλλά με έναν εκπληκτικά αποτελεσματικό τρόπο, όπου το κείμενο ρέει αβίαστα, βλέποντας τα πράγματα και από τις δύο ιδεολογικές και πολιτικές πλευρές, χωρίς ποτέ ωστόσο να χάνει την επιστημονικότατα του». Στη συνέχεια μίλησε αναλυτικά για το κάθε βιβλίο ξεχωριστά και διάβασε απόσπασμα του που αφορούσε την Ημαθία.

Ακολούθησε η ομιλία της Δρ. Ιστο­ρί­ας της Εκ­παί­δευ­σης Αντω­νίας Χα­ρί­ση, η οποία ξεκίνησε με το βιβλίο «Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες. Κράτος και πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου» κι αναφέρθηκε σε κάποια προσωπικά της βιώματα. «Το συγκεκριμένο βιβλίο μου προξένησε προσωπικό ενδιαφέρον να το διαβάσω, καθώς συνυπάρχουμε και σχετιζόμαστε καθημερινά και φιλικά με συνανθρώπους μας και συγχωριανούς που ανήκουν σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες και δεν έχουμε συγκροτημένη εικόνα για το πώς αυτοί οι ίδιοι διαμόρφωσαν την ταυτότητά τους αυτή, από μόνοι τους ή σε αλληλεπίδραση με όλους εμάς». Της έδωσε μάλιστα τη δυνατότητα να εντρυφήσει περισσότερο στη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας της Μακεδονίας στο Μεσοπόλεμο και να γνωρίσει σε βάθος τον σλαβόφωνο, αλλά και τον προσφυγικό πληθυσμό της…».

Παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία που θα διαβάσει ο αναγνώστης και τέλος είπε ότι το προτείνει ανεπιφύλακτα, καθώς ο συγγραφέας καλεί τον αναγνώσει να κατανοήσει τον ρόλο που έπαιξαν οι οικονομικές-κοινωνικές συγκρούσεις την περίοδο του Μεσοπολέμου στην επιβίωση των ομάδων οι οποίες εμφανίζονταν ως πολιτισμικές-εθνοτικές και κυρίως για την κατανόηση της ιστορίας των σλαβόφωνων χωρικών.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δη­μο­σι­ο­γρά­φος - συγ­γρα­φέ­ας Αλέ­κος Χα­τζη­κώ­στας, ο οποίος μίλησε για το βιβλίο «Ο Ελληνικός Εμφύλιος».

«Το βιβλίο διατηρεί έναν χαρακτήρα «προφορικότητας» στην αφήγηση και φυσικά δεν αποτελεί μία απόπειρα συγγραφής της Ιστορίας με παραπομπές και επιστημονικό λόγο, αλλά ασφαλώς μια στρωτή διήγηση που απευθύνεται σε όλους και κυρίως στους μη σε βάθος γνώστες της. Ουσιαστικά είναι η αντίληψη που έχει ο συγγραφέας για την δεκαετία του '40», είπε, ενώ στη συνέχεια έθιξε ιδιαίτερα ζητήματα καταθέτοντας τις διαφωνίες του.

Στο τέλος τον λόγο πήρε ο συγ­γρα­φέ­ας των βι­βλίων Ρα­ϋ­μόν­δος Αλ­βα­νός, Δι­δά­σκων στο ΜΠΣ «Δη­μό­σια Ιστο­ρία» του ΕΑΠ.

Ο συγγραφέας είπε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά βιβλία, δεν είναι κλασικά βιβλία ιστορίας. Το βιβλίο «Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες - Κράτος και Πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου» είναι αποτέλεσμα συστηματικής μελέτης και μακρόχρονης έρευνας.

Το βιβλίο «Ο Ελληνικός εμφύλιος - Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες» ρέει εύκολα, διαβάζεται ακόμη και σε μια μέρα. «Δεν θα μάθετε καινούργια πράγματα. Δεν είναι ακόμη ένα βιβλίο για τον Εμφύλιο, αλλά πάνω απ΄ όλα ένα βιβλίο για το σήμερα… Όλο το βιβλίο είναι πως δημιουργούμε την αντίληψη για τον εαυτό, για το που θέλουμε να πάμε, η έννοια της ταυτότητας μας κάνει να επιλέξουμε…». Αναφέρθηκε στο εάν υπάρχει αντικειμενική ιστορία και τόνισε πως προσπάθησε να δείξει όσο πιο τίμια γίνεται και τις δύο πλευρές ενός θέματος που αφορά την ταυτότητα του καθενός. Η πρότασή του είναι να σκεφτούμε, να αντιληφθούμε τον δικό μας εαυτό και να μπούμε και στην θέση του άλλου… Έκλεισε με μια προσωπική ιστορία.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και στο τέλος ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69