Η συλλογή διηγημάτων του Νίκου Μανούδη «Στον σταθμό… και άλλες ιστορίες» θα παρουσιαστεί στην Βέροια
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Οι εκδόσεις Γράφημα και το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων του Νίκου Μανούδη «Στον σταθμό… και άλλες ιστορίες», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:30μμ, στον πολυχώρο Sala Ελιά.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Φώτης Σιμόπουλος, εκπαιδευτικός – συγγραφέας
Δέσποινα Καρυπίδου, φιλόλογος
Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η φαρμακοποιός – ηθοποιός Δέσποινα Γιάγκογλου.
Περιγραφή από το οπισθόφυλλο
«Βρίσκομαι στην αποβάθρα ενός σιδηροδρομικού σταθμού, δίπλα στις γραμμές. Κοντά μου, άγριο θηρίο, στέκει μουγκρίζοντας με αναμμένη μηχανή το τρένο και περιμένει. Μήπως, εμένα; Δεν ξέρω πώς βρέθηκα εκεί. Σκύβω το κεφάλι μου και βλέπω πως κάθομαι πάνω σ’ ένα ξύλινο κιβώτιο από απλάνιστη λεύκα, αυτά που έχουν μέσα τους εύθραυστα εμπορεύματα. Το καταλαβαίνω από τα μεγάλα μαύρα γράμματα, που είναι γραμμένα στο πλάι του, FRAGILE, και το σχήμα μιας ανοιχτής όρθιας ομπρελίτσας. Κοντά μου υπάρχουν κι άλλα τέτοια. Άραγε, αυτό είναι δικό μου ή απλώς το βρήκα ελεύθερο και κάθισα πάνω του; Φαντάζομαι πως δεν θα αργούσα να το μάθω. Κι αν είναι δικό μου, τί μπορεί να έχει μέσα; Ας μην βιαστώ. Τώρα, ας μπουν τα ερωτήματα. Θα ψάξω για απαντήσεις αργότερα…»
Μια αμαξοστοιχία είναι και οι ιστορίες μου, συνδεδεμένες με το νήμα των αναμνήσεων και των ονείρων μου.
Βιογραφικό συγγραφέα
Ο Νίκος Μανούδης γεννήθηκε και ζει στη Βέροια. Σπούδασε Χημεία στο ΑΠΘ και εργάσθηκε στο Γενικό Χημείο του Κράτους, μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Η εργασία του εκεί και η πολύχρονη επαφή του με αυτό που θεωρούσε «εθνικό απόσταγμα», τον ώθησαν να γράψει το βιβλίο «ΤΣΙΠΟΥΡΟ και ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ» (ιστορία, επιστήμη, λαογραφία, διηγήματα), εκδόσεις ΨΥΧΑΛΟΣ. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη συγγραφή θεατρικών έργων, με πρώτο εξ αυτών το θεατρικό παραμύθι σε μουσική Σούλη Λιάκου «ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΟΛΛΗΣΑΜΕ» (εκδόσεις ΤΑΛΑΝΤΟΝ), το οποίο ανέβηκε σε σκηνές κουκλοθέατρου. Ακολούθησαν τα «ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ» (εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη), «ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» (έκδοση ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης), «ΝΟΕΜΒΡΗΣ», «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ», «ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΟΥΣΚΑΡΙΟ» (μουσική Ιεροπούλου-Μπραβάκη), «Τ’ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΑΓΑΠΗ» και «ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΟΝΕΙΡΩΝ», τα οποία ανέβηκαν σε διάφορες επαγγελματικές σκηνές (ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, Κρήτης, Κοζάνης, «Θεατρική Διαδρομή» Αθήνα) και πολλές ερασιτεχνικές σκηνές (Βέροια, Μουδανιά, Αλεξάνδρεια, Παπάγου, Ντόρτμουντ Γερμανία κ.ά.) με σκηνοθεσίες Γιάννη Καραχισαρίδη, Οδυσσέα Γωνιάδη, Κωστή Αποστολίδη, Ιππολύτης Μπάρκα κ.ά.). Διετέλεσε μέλος και πρόεδρος του «Ομίλου Φίλων Οίνου και Πνεύματος» και του «Ομίλου Φίλων Θεάτρου και Τεχνών Βέροιας». Στην έκδοση «11 ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ+23 ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ» (Θεσ/νίκη 2017) περιλαμβάνονται δύο διηγήματά του. Το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΓΡΑΦΗΜΑ» το βιβλίο «συν-ΥΠΑΡΞΕΙΣ, τρία θεατρικά έργα».
(Πηγή: "Τσαχουρίδης Ιωάννης – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΑΦΗΜΑ", 2022)