BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Το βιβλίο των Λένα Καλαϊτζή - Οφλίδη & Σίμου Οφλίδη ''ΡΕΤΟΥΣ, Το τρυφερό χάδι του ψέματος'' παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το βιβλίο των Λένα Καλαϊτζή – Οφλίδη και Σίμου Οφλίδη με τίτλο «Ρετούς, το τρυφερό χάδι του ψέματος», των εκδόσεων ΝΗΣΙΔΕΣ, παρουσιάστηκε την Παρασκευή, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών.

Το μυθιστόρημα αφηγείται τη γέννηση ενός ιστορικού φωτογραφείου στη Θεσσαλονίκης, δεκαετία του ΄50, ακολουθώντας δύο δίδυμους αδελφούς και την εξέλιξή τους μέχρι τις μέρες μας, αφού αποχαιρέτησαν για πάντα το Γιαννακοχώρι, τη γενέτειρα τους.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Γιάννης Ναζλίδης λέγοντας ότι η Λένα και ο Σίμος έβαλαν στο βιβλίο τους όλα τα υπάρχοντά τους.

Ακολούθησε η ανάγνωση ενός αποσπάσματος από την συγγραφέα Λένα Καλαϊτζή – Οφλίδη, ώστε να εισαγάγει το κοινό στην υπόθεση του βιβλίου.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο ποιητής Ηλίας Τσέχος, ο οποίος ξεκίνησε με την ερμηνεία του όρου «ρετούς» που χρησιμοποίησε στον τίτλο του βιβλίου το συγγραφικό δίδυμο. Συνέχισε διαβάζοντας τους τίτλους των κεφαλαίων σαν να ήταν τίτλοι ποιημάτων, ενώ αργότερα απόσπασμα του βιβλίου. Είπε ότι τον χαροποίησε που είδε το χωριό του το Γιαννακοχώρι λογοτεχνικά, το οποίο στο βιβλίο αναφέρεται ως Ζαράκοβο, ενώ συνέχισε με τους ήρωες του βιβλίου και τα θέματα που αγγίζει αυτό. Έκλεισε λέγοντας ότι η δυναμική πένα της Λένας και του Σίμου Οφλίδη κερδίζει τον αναγνώστη.

Η Λένα Οφλίδη αναφέρθηκε στα δύο αδέρφια, τους ήρωες του βιβλίου, ο ένας εκ των οποίων είναι ο βασικός αφηγητής του βιβλίου, ενώ ο δεύτερος εικονίζεται στο εξώφυλλο. Συμπλήρωσε ότι το βιβλίο προσφέρει εντονότατες συγκινήσεις από την αρχή έως το τέλος.

Ο δικηγόρος Πυθαγόρας Ιερόπουλος διάβασε ένα απόσπασμα του βιβλίου, κι αναφέρθηκε σε σημεία που του έκαναν εντύπωση σε σχέση με ένα ποίημα της εποχής.

Ακολούθησε η προβολή ενός βίντεο που επιμελήθηκε ο Γιάννης Ιερόπουλος βασισμένο στα ιστορικά γεγονότα του βιβλίου. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι διαβάζοντας το βιβλίο τον γοήτευσε και τον συνεπήραν οι μικροιστορίες των ανθρώπων. Πιστεύει ότι ο αναγνώστης διαβάζοντάς το μαθαίνει ιστορία, καθώς περιέχει συμπυκνωμένη Ελληνική ιστορία 60-70 χρόνων. Τόνισε ότι είχε μία σοβαρή φιλοσοφική διαφωνία με το βιβλίο και την μοιράστηκε με το κοινό.

Στο τέλος έναν σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Σίμος Οφλίδης.

Μετά την παρουσίαση οι συγγραφείς υπέγραψαν αντίτυπα του βιβλίου τους και συνομίλησαν με τους παρευρισκόμενους.

Εδώ να συμπληρώσουμε ότι η συγγραφέας έχει καταγωγή από την πόλη μας κι απόψε συναντήθηκε με φίλους και γνωστούς.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Φασίστα!
Εγώ... φασίστας;
Κι εγώ φασίστας;
Μήπως;
Ρετούς είναι όρος της φωτογραφικής τέχνης. Είναι το ανάλαφρο άγγιγμα του φωτογράφου με καλοξυσμένο μολύβι πάνω στο αρνητικό που διορθώνει τις λεπτομέρειες, τις απροσεξίες στους φωτισμούς, τις μικρές ασέβειες του χρόνου στα πρόσωπα. Ο εξωραϊσμός της πραγματικότητας, το τρυφερό χάδι του ψέματος πάνω στην αλήθεια.
Το ΡΕΤΟΥΣ αφηγείται τη γέννηση ενός ιστορικού φωτογραφείου της Θεσσαλονίκης στα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια. Ακολουθεί τους ανθρώπους του -δύο δίδυμους αδελφούς- και την εξέλιξή τους μέχρι το σήμερα: άνοδος, ακμή, παρακμή και πτώση. Την περιπέτεια της αυτογνωσίας άλλοτε μέσα από τις νοσταλγικές επιστροφές και άλλοτε μέσα στο καθαρτήριο του τραγικού. Την ανάγκη των ανθρώπων να μεταμφιέζονται για να φωτογραφηθούν, και όχι μόνο, σ' έναν εαυτό διαφορετικό από τον δικό τους, από επιθυμία να παραστήσουν κάτι που δεν είναι.
...Μια παρατεταμένη μεταμφίεση πολλών χρόνων, δεκαετίες με μασκαρέματα όχι τόσο αθώα όσο τα αποκριάτικα, κάλυψαν τη μούχλα, τον βολεμένο συντηρητισμό, τις συνενοχές και τον ενδόμυχο φόβο, κυρίως αυτόν, μήπως εμείς μείνουμε έξω από το παιχνίδι...

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69