BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

super course

Τα οφέλη του αθλητισμού ανέδειξε η ημερίδα του Σωματείου «Αιγές Βεργίνα» (φωτογραφίες)

Ημερίδα με θέμα «Αθλητισμός και αναπηρία… από το παρόν στο μέλλον» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών στην Βέροια.

Στην ημερίδα που διοργάνωσε το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ Νομού Ημαθίας «Αιγές Βεργίνα», στα πλαίσια του έργου «Στηρίζω», μίλησαν ειδικοί του χώρου, εκλεκτοί επιστήμονες και αθλητές, ενώ τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 κα Ευγενία Γήτα.

Από τις τοποθετήσεις των ειδικών αναδείχθηκε ότι τα οφέλη του αθλητισμού είναι τόσο σημαντικά όχι μόνο για τους αρτιμελής, αλλά και για τα άτομα ΑμεΑ.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, ο Βουλευτής ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άγγελος Τόλκας, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Δημήτρης Πυρινός, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Αθανάσιος Παπαδόπουλος.

Η κα Γήτα διάβασε τον χαιρετισμό της Βούλας Πατουλίδου, Ολυμπιονίκης, Αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης, η οποία λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση.

Ξεκινώντας η Έφη Καραγιάννη, Πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ Ν. Ημαθίας «ΑΙΓΕΣ ΒΕΡΓΙΝΑ», παρουσίασε το αθλητικό σωματείο. «Στόχος του σωματείου είναι να ενταχθούν σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, ενώ θα πρέπει να εντοπιστούν μαθητές ΑμεΑ τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και να βάλουν τον αθλητισμό στην καθημερινότητά τους».

Έπειτα τον λόγο πήρε η Ιωάννα Καρυοφύλλη, πρόεδρος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ ΑμεΑ), η οποία μίλησε για την Ομοσπονδία, τις κατηγορίες αθλητών και αγωνισμάτων, τους αθλητές που εκπροσωπεί. Αναφέρθηκε στην εικόνα του Παραολυμπιακού Αθλητισμού, που πλέον ονομάζεται Κίνημα, από το παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον. «Στοχεύουμε στην ενδυνάμωση του γυναικείου αθλητισμού. Το Παραολυμπιακό Άθλημα ξεκινάει από τα σχολεία, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τα παιδιά θα αντιληφθούν τα οφέλη του», είπε.

Ο Γιώργος Ράπτης, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Φυσικής Αγωγής, ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα «Γιατί; Γιατί όχι: Γιατί όχι εγώ; Γιατί όχι τώρα;». Βαθιά συγκινημένος μίλησε για τους αθλητές ΑμεΑ, την προσπάθειά τους, αλλά και την βοήθεια που χρειάζονται, καθοδήγηση και υποστήριξη.

Ο διευθυντής του ΕΝΕΕΓΥΛ Ημαθίας Κυριάκος Παπαγεωργίου, ΠΕ11, Μed Εξειδίκευση στη συμβουλευτική και στον προσανατολισμό, ανέπτυξε το θέμα «Η ειδική αγωγή στην ελληνική εκπαίδευση και ο ρόλος της φυσικής αγωγής». Αναφέρθηκε στην συνεκπαίδευση των μαθητών του ΕΝΕΕΓΥΛ με άλλους μαθητές, διπλανών σχολείων, και τον σπουδαίο ρόλο να ‘παντρεύουν’ τα παιδιά με το εκπαιδευτικό μέλλον. Η παρουσίαση του χωρίστηκε σε δύο κομμάτια. Στο ιστορικό, «Τι είναι ΑμεΑ και εκπαίδευση» και στο «Τι σημαίνει να είσαι καθηγητής Φυσικής Αγωγής».

Ακολούθησε ένα μικρό διάλειμμα για ένα σνακ και καφέ κι έπειτα συνεχίστηκε το δεύτερο μέρος της ημερίδας.

Ο διατροφολόγος, διαιτολόγος Αθανάσιος Τόπης μίλησε για τον ρόλο της διατροφής στη σωματική και ψυχική ανάπτυξη των ατόμων με αναπηρία. Αναφέρθηκε στην μεσογειακή διατροφή, τα χαρακτηριστικά της και τα οφέλη της στον οργανισμό μας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Πανεπιστημιακή Καθηγήτρια ειδικής Φυσικής Αγωγής ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, Ελένη Φωτιάδου, η οποία αναφέρθηκε στο θέμα «Ο αθλητισμός ως μέσο ένταξης, κοινωνικοποίησης και αποδοχής στα άτομα με αναπηρία». Η κα Φωτιάδου μίλησε για τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα του πανεπιστημίου όπου εργάζεται, ενώ τόνισε την σπουδαιότητα της κίνησης. Η κουβέντα συνεχίστηκε γύρο από τις δύο διαφάνειες με τα εξής: «Η κίνηση αποτελεί το μέσον με το οποίο αντιλαμβανόμαστε πόσο καλά λειτουργεί ο εγκέφαλος» και «Η άσκηση βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου δημιουργώντας νέα κυκλώματα».

Η Ευδοξία Αδαμίδου, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική συνεργάτης του Αθλητικού Σωματείου «ΑΙΓΕΣ ΒΕΡΓΙΝΑ», ανέπτυξε το θέμα «Άτομα με αναπηρία και αθλητισμός – Ο ρόλος της οικογένειας». Αναφέρθηκε στους στόχους της ειδικής φυσικής αγωγής και πως επιτυγχάνονται αυτοί, στους σκοπούς του Σωματείου, στο δελτίο αθλητή, στον ρόλο της οικογένειας, ενώ έκλεισε με την προτροπή «Εντάξτε τα παιδιά σας στον αθλητισμό».

Στο τέλος, ο Γιώργος Μαρκόπουλος, προπονητής στον Αθλητικό Σύλλογο  «Ήφαιστος Τυφλών», παρουσίασε τον σύλλογο, πως δημιουργήθηκε, τα αθλήματα, τις δράσεις του.

Κλείνοντας ακολούθησε συζήτηση με τους αθλητές των παρευρισκόμενων συλλόγων.

Νωρίτερα έγινε απονομή αναμνηστικών πλακετών και δώρων, ενώ μοιράστηκαν σε όλους κονκάρδες με το σύμβολο του ΕΑΟΜ ΑμεΑ. 

Επίσης η συγγραφέας Ελένη Δόμανου προσέφερε αντίτυπα του βιβλίου της «Αγγίζοντας το αύριο» στο Σωματείο.

View this gallery on Flickr

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69