tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

«Η πρόληψη σώζει ζωές» το μήνυμα της ομιλίας για τον καρκίνο του μαστού (φωτογραφίες)

Στα πλαίσια ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης του κοινού για τον καρκίνο του μαστού, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα ομιλία από τρεις σπουδαίους Βεροιώτες επιστήμονες.

Η ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αντωνειάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Βέροιας, παρουσία του Δημάρχου Βέροιας, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπου του Μητροπολίτη, εκπροσώπων φορέων – συλλόγων, ιατρών, προσκόπων, πασχόντων και πολιτών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος χαιρέτισε και συντόνισε στην εκδήλωση.

Η Ακτινοδιαγνώστρια, μέλος της διοικούσας επιτροπής παραρτήματος Βέροιας στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, Βασιλική Καραδήμου, ανέπτυξε το θέμα «Φωτίζοντας το μονοπάτι της πρόληψης». Η κα Καραδήμου επεσήμανε ότι ο προληπτικός έλεγχος του μαστού ισοδυναμεί με την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού που έχει πολλά πρόσωπα. «Ναυαρχίδα όλων των εξετάσεων αποτελεί η μαστογραφία». Με απλό και κατανοητό τρόπο η κα Καραδήμου αναφέρθηκε στους μύθους και τις αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού, την μαστογραφία, την λήψη ακτινοβολίας, το ψηλαφητό μόρφωμα, την γυναικομαστία, την βιοψία, τον συμπληρωματικό ρόλο της μαστογραφίας που αποτελεί ο υπέρηχος και πρέπει να γίνεται σε όλες τις γυναίκες άνω των 40 ετών κ.α. Τόνισε ότι θα πρέπει να γίνεται ετησίως μαστογραφία, υπέρηχος, κλινική εξέταση και κάθε μήνα αυτοψηλάφηση. «Δεν κλαίμε στην νόσο, χαμογελάμε στην πρόληψη».

Στη συνέχεια ο Μαιευτήρας – γυναικολόγος, Πρόεδρος παραρτήματος Βέροιας στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, Βαγγέλης Παπαχαραλάμπους μίλησε για κάτι πιο εναλλακτικό. Ανέπτυξε το θέμα «Μείωση κινδύνου καρκίνου του μαστού. Υγιεινός τρόπος ζωής ή γονιδιακός έλεγχος». Ο κος Παπαχαραλάμπος είπε ότι ο καρκίνος του μαστού αφορά τόσο τις γυναίκες όσο και τους άντρες. Αναφέρθηκε στους μεταβλητούς και μη μεταβλητούς παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, στους τρόπους πρόληψης, στον υγιεινό τρόπο ζωής, στον γονιδιακό έλεγχο ως μέσω μείωσης εμφάνισης καρκίνου μαστού και στις καλύτερες μεθόδους μείωσης κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Τέλος, τον λόγο πήρε η Εξελικτική και Σχολική Ψυχολόγος, Δρ. Ειρήνη Αναγνώστου – Κελεπούρη, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Καρκίνος του μαστού: γιατί η χημειοθεραπεία και τα συναισθήματα είναι «αδέλφια….». Η κα Κελεπούρη έκανε μια διαφορετική προσέγγισε και μας κάλεσε να δούμε το θέμα συνολικά και συλλογικά. Να καταλάβουμε ότι είναι σημαντική η ισορροπία σώματος και νου. Αναφέρθηκε στα βασικά συναισθήματα, ενώ επικεντρώθηκε στον φόβο, τον θυμό, την λύπη και την οργή, στις πιο συχνά συναισθηματικά διαχειρίσιμες, που κυριεύουν όσους πάσχουν από καρκίνο. «Η διαχείριση συναισθημάτων και άγχους είναι κοινή στους ανθρώπους, ενώ η θεραπεία του κάθε ασθενούς εξατομικευμένη». Ανέλυσε τον Χρυσό Οδηγό για την διαχείριση των συναισθημάτων και του άγχους κι έκλεισε την ομιλία της λέγοντας όλα ξεκινούν και καταλήγουν στον … εγκέφαλό μας.

Μία σύντομη παρέμβαση έκανε ο Πλαστικός Χειρουργός Μίλτος Σαρηγιαννίδης ο οποίος δεν μίλησε ως γιατρός, αλλά από την πλευρά του ασθενή, η μητέρα του νόσησε από καρκίνο. Έστειλε το μήνυμα της πρόληψης και την ελπίδα που έρχεται μετά, μέσω της αποκατάστασης του μαστού, που είναι πολύ σημαντική για την ψυχολογία της γυναίκας.

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με έντεχνα τραγούδια από τους μουσικούς Αλέξανδρο Σολάκογλου (κιθάρα, τραγούδι) και Κώστα Θεοδωρίδη (μπουζούκι).

Με αυτήν την ομιλία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ημαθίας «Άγιος Παρθένιος», που διοργανώνει κάθε χρόνο και συγκεκριμένα κάθε Οκτώβριο καθώς έχει θεσπιστεί ως μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

Η εκδηλώσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας, το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ Δήμου Βέροιας, την Κοινωφελή Επιχείρηση ΚΕΠΑ, τον Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Παράρτημα Βέροιας) και τον Ιατρικό Σύλλογο Ημαθίας.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69