tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Ομιλία για την προωρότητα πραγματοποιήθηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Η Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Βέροιας και η ομάδα 31ebdomades διοργάνωσαν ομιλία με τίτλο «ΠΡΟΩΡΟΤΗΤΑ: 1 στα 10 μωρά γεννιούνται πρόωρα παγκοσμίως», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας που τιμάται στις 17 Νοεμβρίου.

Η ενημερωτική ομιλία διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Βέροιας και του ΚΕΠ Υγείας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Γ.Ν. Ημαθίας – Μον. Βέροιας, Μαρία Παπαϊωάννου.

Στην έναρξη μίλησε η Παιδίατρος, Αγγελική Δημάκου. «Πρόωρος τοκετός  θεωρείται αυτός που γίνεται πριν τις 37 εβδομάδες κύησης. Κάθε χρόνο 15 εκατομμύρια γυναίκες γεννούν πρόωρα. Τα αίτια για τον πρόωρο τοκετό είναι η αύξηση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, η κύηση πολλών εμβρύων, η ηλικία της γυναίκας εάν είναι κάτω από 18 ετών ή πάνω από 35, το χαμηλό μορφωτικό, κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο, το τσιγάρο και το ποτό. Τα προβλήματα των πρόωρων μωρών είναι το αναπνευστικό, ο νεογνικός ίκτερος, η εγκεφαλική αιμορραγία, οι σπασμοί, η θερμική αστάθια, ενώ θα είναι επιρρεπής στις λοιμώξεις. Η προωρότητα είναι μία δυσάρεστη έκπληξη για τους γονείς και το περιβάλλον. Προκαλεί άγχος, ανησυχία, φόβο, ανασφάλεια κι αίσθημα ενοχής. Η τεχνολογία έχει κάνει τεράστια άλματα με σκοπό να αυξηθεί η επιβίωση των πρόωρων μωρών, χωρίς ψυχοκινητικά ή νοητικά προβλήματα. Δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο, αλλά ζωντανή πραγματικότητα».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Μαιευτήρας-Χειρούργος Γυναικολόγος, Βαγγέλης Παπαχαραλάμπους, ο οποίος μίλησε από την οπτική του μαιευτήρα. «Ένα μωρό θεωρείται πρόωρο εάν γεννηθεί μετά τις 23 εβδομάδες αλλά πριν τις 37 εβδομάδες κύησης ή πολύ πρόωρο εάν γεννηθεί πριν τις 32 εβδομάδες ή εξαιρετικά πρόωρο εάν γεννηθεί πριν τις 28 εβδομάδες. Πολλές οργανώσεις ασχολούνται με μελέτες για το ζήτημα της προωρότητας. Ένα πρόωρο μωρό μπορεί να αντιμετωπίσει αυξημένη θνησιμότητα, αυξημένη νοσηρότητα, παρατεταμένη νοσηλεία σε μονάδα νεογνών, αυξημένη προσοχή για τους πρώτους μήνες ή και χρόνια. Οι συχνότερες σοβαρές παθήσεις των πρόωρων μωρών είναι αναπνευστική δυσχέρεια, λοίμωξη, εγκεφαλική παράλυση, νευρολογική βλάβη / κώφωση / τύφλωση, νεκρωτική εντεροκολίτιδα. Αλλά δεν νοσούν όλα τα πρόωρα μωρά. Τα περισσότερα χρειάζονται φιλοξενία σε μονάδες νεογνών για παρακολούθηση. Η προωρότητα οφείλεται σε προβλήματα υγείας της εγκύου (σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, προεκλαμψία, καρδιακή νόσος κτλ), παθολογική ανάπτυξη πλακούντα, καθυστέρηση ανάπτυξης εμβρύου, ενδομήτριος μόλυνση, ρήξη εμβρυικών μεμβρανών, αποκόλληση πλακούνα, πολύδυμος κύηση, αλλά και στο κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες, στρες, ελλιπές ή υπερβολικό σωματικό βάρος εγκύου, ηλικία εγκύου, ανατομικά προβλήματα μήτρας, ανεπάρκεια τραχήλου.» Επίσης μίλησε για τον αντίκτυπο που έχει η προωρότητα στην οικογένεια (το ψυχολογικό και υλικό κόστος), για το πώς οι μαιευτήρες μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα πρόωρου τοκετού, για το εάν πρέπει ή όχι η έγκυος με πρόωρο τοκετό να κάνει καισαρική τομή κ.α. «Συμπερασματικά χρειάζεται στενή συνεργασία και κατανόηση ιατρών και εγκύου, ενώ απαιτείται άριστος συντονισμός και εκπαίδευση φορέων και υπηρεσιών υγείας».

Ακολούθησε η ομιλία της Ψυχολόγου, Κατερίνας Πασχούλα, με τίτλο «Προωρότητα και ψυχολογία γονιού». Η κα Πασχούλα μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς όταν το μωρό τους γεννηθεί πρόωρα (η κατάσταση υγείας του μωρού, η ελλιπής πληροφόρηση, η σωματική κούραση, η οικονομική επιβάρυνση κ.α.), για τα προβλήματα στην σχέση τους (η γέννηση φέρνει αλλαγές και αλλαγές ρόλων), για την κοινωνική – ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζονται, για τις συναισθηματικές αντιδράσεις των γονέων (σοκ, απογοήτευση, αίσθημα αποτυχίας, αγωνία, ενοχές, αμφιβολία, αμφιθυμία, φόβος, ανημπόρια, χαρά, ευαλωτότητα, απώλεια, πένθος, άγχος, θλίψη, κατάθλιψη κ.α.), για τους τρόπους διαχείρισης της κατάστασης από τους γονείς (οι μηχανισμοί διαφέρουν από μητέρα σε πατέρα), για τα είδη υποστήριξης που χρειάζονται οι γονείς. «Η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Απαιτείται ψυχραιμία και είναι σημαντικό να μην χάνεται η ελπίδα. Η μητέρα ή οι γονείς χρειάζονται συμμάχους που τους βρίσκει είτε σε ομάδες υποστήριξης είτε σε συμβούλους ψυχικής υγείας».

Στο τέλος μίλησε η Εκπρόσωπος του 31ebdomades, Αναστασία Μελισσοπούλου, η οποία μίλησε για την δράση της ομάδας 31ebdomades, την οποία δημιούργησε η Κέλυ Σόκου το 2013,  και στόχο είχε να μοιραστεί τις εμπειρίες της από τον πρόωρο τοκετό της. Η σελίδα της ομάδας φιλοξενεί μαρτυρίες γονέων που απέκτησαν πρόωρα μωρό, ιατρικά δεδομένα πάνω στο θέμα της προωρότητας, και διοργανώνει διάφορες δράσεις με ψυχολόγους, μουσικοθεραπευτές κ.α. Παρουσίασε σε βίντεο τι σημαίνει για μία μαμά η προωρότητα. Φράσεις ειπωμένες από μαμάδες, με μεγάλη σημασία. «Υπάρχουν 3 ομάδες: γονείς που τους τσάκισε και βυθίστηκαν στο σκοτάδι (κατάθλιψη, διαζύγιο κ.α.), γονείς που κατάφεραν να σηκωθούν και συνεχίζουν τη ζωή τους αποδεχόμενοι το γεγονός, και άλλοι που σηκώθηκαν και προχώρησαν και ήθελαν το κάτι παραπάνω, να το μοιραστούν».

Τέλος μίλησε για την δράση «Οctopus for a preemie Greece». Μία δράση που μέσο πλεκτών μικρών χταποδιών στόχο έχει να προσφέρει ηρεμία, ασφάλεια και λιγότερη μοναξιά στα πρόωρα βρέφη. Τα κουκλάκια πλέκονται με αυστηρές προδιαγραφές, αποστειρώνονται και δίνονται στα πρόωρα βρέφη. Αυτή η δράση έχει μπει σε αρκετές μονάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού κι έχει στόχο να μπει σε ακόμη περισσότερες μονάδες. Σε βίντεο παρουσιάστηκαν παιδιά γεννημένα πρόωρα κρατώντας ένα μικρό, πλεκτό χταπόδι.

Την ομιλία παρακολούθησαν γονείς - μέλη των ομάδων αλλά και πολίτες.

Την εκδήλωση συντόνισε η Σοφία Ελευθεριάδου.

{jlex}flickr:72157662737865718{/jlex}

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69