tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ο ρόλος των προβιοτικών στη διατροφή μας και πόσο σημαντικά για την υγεία μας είναι, από την Διατροφολόγο Μαρία Τσολάκη

 

Στο ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα ζουν καθημερινά εκατομμύρια βακτήρια, τα οποία αποτελούν τη μικροβιακή χλωρίδα και συντελούν στην καλή ή κακή λειτουργία του οργανισμού μας. Είναι ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου που υποκινούν τους φυσικούς πεπτικούς χυμούς και τα ένζυμα και διατηρούν τη σωστή λειτουργία των πεπτικών μας οργάνων.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι το σώμα μας είναι ένα οικοσύστημα μικροοργανισμών καλών και κακών . Τα προβιοτικά αποτελούν τους φιλικούς μικροοργανισμούς μας που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του καταπολεμώντας τους κακούς μικροοργανισμούς. Άρα λοιπόν θα πρέπει να υπερισχύουν στο σώμα μας. Τότε όλο το «σύστημα» θα λειτουργεί καλύτερα.

Τι ακριβώς είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι φιλικοί ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν και επιβιώνουν κατά το πέρασμά τους από τη γαστρεντερική οδό και αποφέρουν οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό εξουδετερώνοντας τα εχθρικά εντερικά βακτήρια τα οποία είναι επιβλαβή για τον οργανισμό. Για να προάγουμε λοιπόν την υγεία του οργανισμού μας, πολύ σημαντικό είναι να διατηρούμε τα ευεργετικά βακτήρια της μικροβιακής χλωρίδας ενεργά και σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Που μπορούν να βοηθήσουν τα προβιοτικά;

Από έρευνες έχει αποδειχθεί πως τα προβιοτικά επιδρούν ευεργετικά στη υγεία του ανθρώπου. Κάποιες από τις ευεργετικές τους επιδράσεις είναι:

• Ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού προλαμβάνοντας τις ιώσεις και τα κρυολογήματα.

• Καταπολέμηση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη λακτόζη.

• Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από φλεγμονές του εντέρου (Νόσος Crohn, Κολίτιδα)

• Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων από τη λήψη αντιβιοτικών. Καταπολέμηση διαρροϊκών συμπτωμάτων.

• Θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης.

• Αντικαρκινική δράση και μείωση της εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

• Καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας μέσω βελτίωσης της κινητικότητας του εντέρου.

Επιπλέον προωθούν την υγεία του ουροποιητικού και γυναικολογικού συστήματος και βελτιώνουν μερικούς τύπους εκζεμάτων στα βρέφη και στα παιδιά. Που μπορούμε να τα βρούμε και πως θα τα αναγνωρίσουμε; Τα προβιοτικά μπορούμε να τα βρούμε στην αγορά υπό μορφή κάψουλας, σκόνης ή μέσα σε ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και τρόφιμα. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει ικανοποιητική χορήγηση προβιοτικών με την προσθήκη στην τροφή. Στην αγορά υπάρχουν διάφορα προϊόντα με προβιοτικά διευκολύνοντας έτσι όσους θα ήθελαν να τα συμπεριλάβουν στην καθημερινότητά τους. Μπορούμε λοιπόν να τα βρούμε σε γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, ξινόγαλα, Κεφίρ) , Προϊόντα κρέατος (αλλαντικά) , Λαχανικά (ξινό λάχανο, πίκλες), Ψωμί (προζύμι), Ποτά (κρασί) , σε παιδικές τροφές και Βρεφικά γάλατα, σε σκευάσματα ( Bion 3). Μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε από την ετικέτα των τροφίμων στην οποία συνήθως αναγράφονται ως εξής: Streptococcus thermophilus, B. Bifidobacteria, L. Acidophilus, Bifidobacterium Actiregularis.

Εγώ λοιπόν θα σταθώ περισσότερο στο γιαούρτι γιατί έχει μία ιστορία… Αν κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν θα δούμε πως οι παππούδες μας τρέφονταν με γιαούρτι από δικό τους γάλα σε καθημερινή βάση και κάποιοι κατά κύριο λόγο με αυτό. Το είχαν σαν φάρμακο και δεν είχαν άδικο αφού και το όριο ζωής τους ήτανε πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με σήμερα!

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά το γιαούρτι πρέπει να βρίσκεται στο καθημερινό τραπέζι όλων μας, αφού συμβάλλει στη διατήρηση της καλής μας υγείας. Εκτός της μεγάλης του θρεπτικής αξίας είναι τρόφιμο και με θεραπευτικές ιδιότητες, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και όλες τις φάσεις της ζωής μας. Η πλούσια διατροφική αξία του γιαουρτιού το καθιστά σαν την απαραίτητη, αναντικατάστατη, καθημερινή τροφή που συνδυάζει απόλυτα το τερπνό με το ωφέλιμο. Επιλέξτε τρόφιμα ενισχυμένα με προβιοτικά βακτήρια και βελτιώστε τον τρόπο ζωής και την υγεία σας!

Συνδυάστε το γιαούρτι σας με ανάλατους ωμούς ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα , φρούτα νωπά , μέλι, δημητριακά ή βρώμη . Έτσι θα είναι πιο θρεπτικό και χορταστικό ... Καλή σας όρεξη!

 
αλλάΖΩ | Διαιτολογικό Γραφείο
Τσολάκη Μαρία Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
Μαλακούση 10 (1ος όροφος), Βέροια
Τηλ. 2331021721, 6945084130

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69