BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Η ενημέρωση και η πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού ζήτημα συνολικής ευθύνης

Γράφει ο Τάσος Βασιάδης

Παρά το γεγονός ότι η 25η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί  ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, ολόκληρος ο   Οκτώβριος προβάλλεται  ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τη νόσο.

Σκοπός της γενικότερης καμπάνιας  είναι η συνολική  ευαισθητοποίηση για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου. 

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπου καρκίνου στις γυναίκες και πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

Βάσει των στατιστικών  στοιχείων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, περίπου 1 στις 8 γυναίκες αναμένεται να  εμφανίσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση στη ζωή της. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού, στην Ευρώπη

Στην Ελλάδα ο αριθμός των νέων περιστατικών που αναφέρεται ετησίως  κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 7.000.

Δεν πρέπει όμως να παραβλέπονται και τα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι, αν και σε μικρότερα ποσοστά, ο καρκίνος μαστού εκδηλώνεται και στους άνδρες.

Άρα ο καρκίνος του μαστού αφορά συνολικά ολόκληρο τον πληθυσμό και έτσι πρέπει να προλαμβάνεται και να αντιμετωπίζεται.

Ο προληπτικός έλεγχος και η έγκαιρη διάγνωση  είναι κρίσιμοι και καθοριστικοί παράγοντες για την εξέλιξη της νόσου, καθώς αν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο αντιμετωπίζεται με επιτυχία, ενώ τα σύγχρονα μέσα με την εξατομίκευση της θεραπείας, αποδεικνύονται σωτήρια.

Σε αυτούς τους παράγοντες  άλλωστε αναφέρεται και η καθιέρωση της  25ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Μαστού και ολόκληρου του  Οκτώβριου ως μήνα κατά τον οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη της νόσου.

Αποτελεί όμως κοινή γνώση και εκτίμηση ότι η έμφαση που δίδεται στην «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού», δεν είναι τίποτα άλλο από την μόνιμη υπενθύμιση ότι η μάχη για την πρόληψη και την καταπολέμηση της νόσου, είναι σύνθετη ευθύνη της πολιτείας, των αρχών, των φορέων, των ιατρών και των πολιτών. Είναι μία διαρκής ευθύνη όλων και του καθενός ξεχωριστά.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην οικονομική διάσταση της νόσου, όπως καταδεικνύεται από σχετικές μελέτες που αναδεικνύουν τις κοινωνικές ανισότητες στο ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

Ειδικότερα στις περιόδους  των  κρίσεων, όπου οι οικονομικές υποδομές των οικογενειών αδυνατούν να υποστηρίξουν τις δαπανηρές θεραπείες που συνήθως απαιτούνται, συνεχώς και περισσότερες πάσχουσες καταφεύγουν στις Δημόσιες Δομές Υγείας και έρχονται σε άμεση επαφή με την δραματική πραγματικότητα.

Μεγάλες αναμονές για έναρξη θεραπειών με συνέπεια την επιδείνωση της κατάστασης των ασθενών, απίστευτη ταλαιπωρία για την διασφάλιση των ειδικών φαρμάκων, έλλειψη χώρων φιλοξενίας των καρκινοπαθών, αλλά και περιορισμένης αποτελεσματικότητας  μέτρα για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση που σώζει ζωές, συνθέτουν την σημερινή πραγματικότητα.

Η γενικότερη απαίτηση για την ανάληψη των ευθυνών της πολιτείας απέναντι στο εμφανές κοινωνικό ζήτημα που αφορά το καρκίνο του μαστού, είναι συνεχής και αδιαπραγμάτευτη.

Βρίσκεται δε σε άμεση ευθυγράμμιση με την διακήρυξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  που ορίζει ότι  «Η καθολική κάλυψη αποτελεί υποχρέωση κάθε κυβέρνησης να βελτιώσει την ευημερία όλων των πολιτών της χώρας της».

Ευθύνη του  πολιτικού συστήματος συνολικά είναι να κατανοήσει ότι η επένδυση στη πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, κοστίζει πολύ λιγότερο από την αντιμετώπιση των συνεπειών του.

Στα μέτρα κοινωνικής προστασίας που λαμβάνονται, πρέπει να ολοκληρωθεί η καθολική κάλυψη στην υγεία, κατά τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί ισότιμα για το σύνολο του πληθυσμού, η πλήρης πρόσβαση στην περίθαλψη και τις υπηρεσίες πρόληψης και ελέγχου του καρκίνου του μαστού.

Η ενημέρωση όμως και η πρόληψη για την νόσο αποτελεί και ευθύνη κάθε γυναίκας, κάθε πολίτη.

Φορείς που δραστηριοποιούνται γύρο από την νόσο και την πρόληψή της, διοργανώνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις για το κοινό, στις οποίες γίνεται ενδελεχής ενημέρωση από εξειδικευμένους ομιλητές.

Αρμοδιότητα όλων  είναι να αξιοποιούν την γνώση που  παρέχεται, με προληπτικούς ελέγχους και διερεύνηση υπόπτων σημείων, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους οικείους του.

Η «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού» και οι ενημερωτικές καμπάνιες του Οκτωβρίου  ας είναι μια ευκαιρία να υψωθούν συλλογικά οι φωνές όλων, στο όνομα της γενικής γνώσης γύρω από τον καρκίνο.

Ας είναι μια νέα εκκίνηση για να ξεπεραστούν τα ταμπού, η προκατάληψη και η παραπληροφόρηση, σχετικά με την ασθένεια.

vasiadis_roz.jpg

Τα ροζ τριαντάφυλλα της φωτογραφίας αφιερώνονται από την Νέα Υόρκη σε όλες της γυναίκες του κόσμου, ως συμβολική συμμετοχή στον αγώνα  για την πληροφόρηση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69