tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Από αεροσυνοδός… αγρότισσα

Μια κρίση μπορεί να φέρει ανατροπές, αλλά και ευκαιρίες στη διαδρομή κάθε ανθρώπου. Στην περίπτωση της Ζωής Βρατσκίδου, ιδρύτριας της οικοτεχνίας Agkathas Farm, οι αλλαγές ήταν θεαματικές, καθώς η πρώην αεροσυνοδός βρέθηκε από τις καμπίνες των αεροσκαφών μεγάλης εταιρείας στα… χωράφια και τις δεντροκαλλιέργειες.

Η ίδια διέθετε το κατάλληλο υπόβαθρο, χάρη στις σπουδές της στη γεωπονία και την απασχόλησή της σε ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΟΓΑΚ, αλλά η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκε να μεσολαβήσουν κάποια γεγονότα για να πάρει με την οικογένειά της τη μεγάλη απόφαση να γυρίσουν στην αγροτική ζωή και να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ημαθία, συγκεκριμένα στο χωριό Αγκαθιά.

Εκεί, έγινε αγρότισσα και ξεκίνησε ένα νέο εγχείρημα με την Agkathas Farm, στην οποία παράγει υψηλής θρεπτικής αξίας και ποιότητας παραδοσιακά και διαφοροποιημένα προϊόντα φρούτων, εμπλουτισμένα θρεπτικά με τα… superfoods της φύσης.

«Με τον σύζυγό μου Γιώργο ζούσαμε και εργαζόμασταν στην Θεσσαλονίκη. Εκείνος στον χώρο των πωλήσεων και εγώ ως αεροσυνοδός στις Ολυμπιακές Αερογραμμές. Ήμασταν καλά στην Θεσσαλονίκη και μόλις είχαμε αποκτήσει το πρώτο μας παιδάκι, όταν κάπου στο 2013 αρχίσαμε να νιώθουμε την απειλή της οικονομικής κρίσης.

Για να προστατευτούμε αλλά και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, αρχίσαμε να φλερτάρουμε με την ιδέα της επιστροφής στο χωριό. Στην ουσία, επιστροφή ήταν μόνο για τον Γιώργο μιας και η Αγκαθιά στην οποία ζούμε πλέον είναι η γενέτειρα του. Για εμένα τα πράγματα ήταν λίγο πιο δύσκολα, δεδομένου ότι ως παιδί της πόλης δεν γνώριζα από επαρχία πόσο μάλλον από αγροτική ζωή.

Το πλάνο λοιπόν, ήταν επιστροφή στο πατρικό του Γιώργου και ενασχόληση με τα λίγα τότε στρέμματα γης της οικογένειας παράλληλα με την μόνιμη πρωινή δουλειά του συζύγου. Κάπως έτσι έγινα από αεροσυνοδός αγρότισσα και προσγειώθηκα μόνιμα στα χωράφια της Ημαθίας.», εξιστορεί στο newmoney η κυρία Βρατσκίδου και συνεχίζει:

«Την ίδια χρονιά εντάχθηκα στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών και με τον καιρό επεκτείναμε τις καλλιέργειες και πολλαπλασιάσαμε τα στρέμματα. Να σημειώσω ότι έχω τελειώσει Τεχνολογία Γεωπονίας στο τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων και είχα εργαστεί στο παρελθόν σε ΕΛΟΓΑΚ και ΟΠΕΚΕΠΕ, οπότε είχα κάποια επαφή με το αντικείμενο.

Η ιδέα της Agkathas Farm ήρθε λίγα χρόνια αργότερα όταν αρχίσαμε να έχουμε στα χέρια μας φρούτα ποιοτικά και φροντισμένα και η διάθεση τους στον έμπορο μας έδινε την εντύπωση της υποτίμησής τους.

Με αυτό τον τρόπο, αποφασίσαμε να τους δώσουμε επιπλέον αξία, μεταποιώντας τα και δημιουργώντας προϊόντα παραδοσιακά, αλλά με μια πιο σύγχρονη πινελιά. Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή δημιουργήσαμε αρχικά έξι κωδικούς παραδοσιακών και διαφοροποιημένων προϊόντων συμπύρηνου ροδάκινου και μήλου Ημαθίας, εμπλουτισμένα με έξτρα θρεπτικά συστατικά που παίρνουμε από υπερτροφές της ίδιας της φύσης.».

Τα σημεία πώλησης και τα σχέδια

Την τελευταία διετία έγιναν αρκετές κινήσεις από την Agkathas Farm, ένα brand το οποίο αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς στον κλάδο της αγροδιατροφής.
«Η οικοτεχνία ιδρύθηκε το 2022. Εκείνη η χρονιά αφιερώθηκε κυρίως στο κομμάτι της έρευνας, των δοκιμών και τις ανάπτυξης συνταγών. Το 2023 βγάλαμε τα πρώτα μας προϊόντα στην αγορά απευθείας στον καταναλωτή και το 2024 μπήκαμε στον χώρο της χονδρικής πώλησης εφοδιάζοντας μια σειρά από εξειδικευμένα παντοπωλεία, boutique κρεοπωλεία, εναλλακτικά cafe και γενικότερα σημεία πώλησης εναλλακτικών προϊόντων μικρών Eλλήνων παραγωγών σε όλη την Ελλάδα.», μας εξηγεί η Ζωή Βρατσκίδου.

Το ενδιαφέρον της αγοράς και των καταναλωτών για τα προϊόντα και το concept της Agkathas Farm αυξάνεται όσο περνάει ο καιρός, κάτι που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει μεγαλύτερες ευκαιρίες στο προσεχές μέλλον για τους ανθρώπους της.

Η κυρία Βρατσκίδου αποκαλύπτει στο newmoney τα επόμενα σχέδια της φάρμας της: «Παράγουμε παραδοσιακά, χειροποίητα και περιορισμένα. Βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου θα θέλαμε για τα επόμενα χρόνια να αυξήσουμε την δυναμικότητά μας σε παραγωγή, χωρίς να επηρεάσουμε την ποιότητα την οποία προσφέρουμε και διατηρώντας τις παραδοσιακές και χειροποίητες τεχνικές μας. Επίσης, θα θέλαμε να προσελκύσουμε ολοένα και περισσότερο κόσμο σε μια βιωματική εμπειρία ζωής και εργασίας στην φύση, δημιουργώντας ένα επισκέψιμο αγρόκτημα όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να συμμετέχει σε όλα τα στάδια παραγωγής, να ξεναγηθεί και να γευτεί την τοπική γαστρονομία».

Η Agkathas Farm ανήκει στους ωφελούμενους του προγράμματος «Αγροανέλιξη Farmers of the Future 2023» και η επικεφαλής της κλείνει τη συζήτησή μας με ένα σχετικό σχόλιο: «Η Αγροανέλιξη για εμένα λειτούργησε ως επιταχυντής. Ήταν η ώθηση που χρειαζόμουν την στιγμή που την χρειαζόμουν. Η Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω του προγράμματος της Αγροανέλιξης ‘Farmers of the Future’ μου παρείχε γνώσεις γύρω από την επιχειρηματικότητα στην αγροδιατροφή, την βιωσιμότητα του αγρού, την ασφάλεια τροφίμων κ.ά. Γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους του κλάδου, οι οποίοι παρά το τέλος του προγράμματος εξακολουθούν να βρίσκονται δίπλα μου στην προσπάθειά μου να υλοποιήσω τους στόχους μου.».

Πηγή: https://www.newmoney.gr/

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69