tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Ξεκίνησαν οι πωλήσεις ακινήτων από εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων

Στον εκσυγχρονισμό του εργαλείου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με τρόπο τέτοιο ώστε να εξελιχθεί σε ένα ακόμα κανάλι πώλησης ακινήτων, προσβλέπει η διοίκηση της Sodia Capital Management, εταιρεία που αποτελεί πλέον τον «βραχίονα» της Apollo Global Management στην αγορά ακινήτων. Η εταιρεία έχει αναλάβει τη διαχείριση του πακέτου Jupiter, το οποίο εξαγόρασε η Apollo από την Alpha Bank αντί ποσού 337 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο αφορούσε απαιτήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ και περιελάμβανε 1.756 ακίνητα από υποθήκες, εκτιμώμενης αξίας 543 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, πρόκειται για 637 κατοικίες, 288 επαγγελματικά ακίνητα, όπως γραφεία, καταστήματα και αποθήκες, αλλά και 89 ξενοδοχεία, που αποτελούσαν εγγυήσεις επί δανείων και αφορούσαν σε περίπου 300 δανειολήπτες - επιχειρηματίες. Ηδη, από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και μέχρι σήμερα, έχουν πωληθεί ορισμένα ακίνητα, αποφέροντας έσοδα της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ στη Sodia. Το σημαντικότερο εξ αυτών αφορά κτίριο γραφείων στη Λ. Κηφισίας, επιφάνειας 2.300 τ.μ., το οποίο αποκτήθηκε από ξένο θεσμικό επενδυτή αντί ποσού 6,3 εκατ. ευρώ. Επίσης, πωλήθηκε κατάστημα 800 τ.μ. στο κέντρο του Ρεθύμνου, αποφέροντας 1,13 εκατ. ευρώ, αλλά και τριώροφο βιομηχανικό κτίριο 2.100 τ.μ. στην Αθήνα, αντί ποσού 1,2 εκατ. ευρώ.

Αυτήν την περίοδο, η εταιρεία προετοιμάζει το έδαφος για τη σταδιακή ολοκλήρωση (έως το τέλος του 2020) της διαχείρισης των ενυπόθηκων δανείων που έχει στην κατοχή της, αλλά και τη διάθεση των ακινήτων που θα περιέλθουν στην κατοχή της, με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Οπως αναφέρουν στελέχη της Sodia στην «Κ», «δίνουμε βάρος σε φιλικές προς τον δανειολήπτη λύσεις, είτε μέσω εθελοντικής παράδοσης των ακινήτων, είτε μέσω της εξασφάλισης μιας συναινετικής διαδικασίας που προβλέπει, π.χ., τη χορήγηση πληρεξουσίων από τους δανειολήπτες, ώστε να προχωρήσουμε σε πώληση του ακινήτου για λογαριασμό τους, έναντι της διαγραφής της οφειλής τους». Παράλληλα, η Sodia έχει εγκαταστήσει σύστημα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (CRM), όπως επίσης και σύστημα διαχείρισης ακινήτων, ώστε να βελτιστοποιηθεί η σχετική διαδικασία.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής της Sodia βρίσκεται η ανάδειξη των πλειστηριασμών ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την πώληση των ακινήτων, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα. «Θέλουμε οι πλειστηριασμοί να γίνουν πιο ελκυστικοί, να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ότι μπορούν να τους αξιοποιούν για να βρουν το ακίνητο που τους ενδιαφέρει, ακριβώς όπως κάνουν και με τις αγγελίες». Για να γίνει αυτό, η Sodia θα προχωρήσει κατ’ αρχάς στη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας επίδειξης και διαφήμισης των ακινήτων και των πλειστηριασμών. Η πλατφόρμα αυτή θα ονομάζεται Sodia Properties και θα είναι λειτουργική μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Ολα τα ακίνητα θα συνοδεύονται από πληθώρα τεχνικών στοιχείων, όπως επίσης και από επαγγελματικές φωτογραφίες, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη αντίληψη των ακινήτων. Παράλληλα, τα προς πώληση ακίνητα θα προσφέρονται και μέσω συνεργαζόμενων μεσιτικών γραφείων. Μέχρι να ολοκληρωθεί η πλατφόρμα Sodia Properties που, σημειωτέον, θα είναι η πρώτη τέτοια πρωτοβουλία από εταιρεία «βραχίονα» ξένου επενδυτικού fund στην ελληνική αγορά ακινήτων, η Sodia έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την έτερη πλατφόρμα, που έχουν αναπτύξει από κοινό οι τράπεζες, τη Landia.

Παράλληλα, σχεδιάζεται μια σειρά από καινοτόμες κινήσεις, τόσο για την ανάκτηση των ακινήτων από το πακέτο Jupiter, σε συνεννόηση με τους δανειολήπτες, όσο και για τη μελλοντική πώλησή τους, προκειμένου η σχετική διαδικασία να είναι ταχύτερη, αλλά και πολύ πιο αποδοτική οικονομικά, συγκριτικά με το τι εφαρμόζεται σήμερα από τις τράπεζες. Ειδικότερα, η Sodia έχει πλέον ενεργοποιήσει τη στρατηγική του credit bidding, σε μια προσπάθεια να καταστήσει τη διαδικασία των πλειστηριασμών περισσότερο αυτοματοποιημένη και αποτελεσματική. Στην προκειμένη περίπτωση, η εταιρεία πλειοδοτεί σε πλειστηριασμό για ακίνητο επί του οποίου έχει απαίτηση, χρησιμοποιώντας όχι μετρητά, αλλά το χρέος έναντι του οποίου έχει γίνει η κατάσχεση. Πρόκειται άλλωστε για χρέος που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του Project Jupiter. Στη συνέχεια όμως, το ακίνητο επιστρέφει άμεσα στην αγορά προς πώληση, είτε μέσω σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας είτε μέσω συνεργασιών με φορείς της αγοράς ακινήτων. Μέχρι σήμερα, οι τράπεζες που αποκτούν ακίνητα μέσω πλειστηριασμών, τα κρατούν στα «βιβλία» τους για πάνω από 12 μήνες, έως ότου μπορέσουν να τα διαθέσουν στην αγορά. Οπως σημειώνουν στελέχη της Sodia, ήδη έχει γίνει μια σχετική πώληση με τον τρόπο αυτό, αποδεικνύοντας ότι, εφόσον γίνει σωστή προετοιμασία, η εν λόγω διαδικασία μπορεί να αποτελέσει λύση στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, τον προσεχή Απρίλιο και Μάιο αναμένεται να πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί για περίπου 300 ακίνητα επί των οποίων έχει απαίτηση η Sodia. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική δοκιμή στην πράξη της εν λόγω διαδικασίας.

Πηγή: Καθημερινή

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69