1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Γεύσεις Ημαθίας στην πλατεία Ωρολογίου
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Στην καρδιά της Βέροιας, εκεί όπου η πλατεία Ωρολογίου γίνεται σημείο συνάντησης, άνοιξε τις πύλες του το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, μια γιορτή που έφερε πιο κοντά την τοπική γεύση, την παράδοση και την καινοτομία. Το Επιμελητήριο Ημαθίας, με την υποστήριξη των δήμων Βέροιας, Νάουσας και της Περιφερειακής Ενότητας, έστησε μια διοργάνωση που θύμιζε πανηγύρι της γεύσης και της δημιουργίας.
Από νωρίς, πλήθος κόσμου πλημμύρισε τον χώρο, περπάτησε ανάμεσα στα περίπτερα, δοκίμασε προϊόντα, αντάλλαξε χαμόγελα με παραγωγούς και έμεινε με την αίσθηση μιας γαστρονομικής εμπειρίας που ξεπερνούσε τα όρια ενός απλού φεστιβάλ. Ήταν μια υπόσχεση ότι η Ημαθία μπορεί να σταθεί επάξια στον γαστρονομικό χάρτη της χώρας.
Στο επίκεντρο, ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης, μαζί με τοπικούς μάγειρες, έδωσε μια γευστική ερμηνεία της περιοχής. Με μοσχαρίσιο κρέας και την ξακουστή πιπεριά Αγίου Γεωργίου δημιούργησε πιάτα που ανέδειξαν τη δύναμη των τοπικών πρώτων υλών, αφήνοντας τους επισκέπτες να ανακαλύψουν την κουζίνα της Ημαθίας μέσα από νέες, δημιουργικές συνθέσεις.
Από κει κι έπειτα, η βόλτα στα περίπτερα έμοιαζε με ταξίδι. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου σύστησε στο κοινό τη μαρμελάδα πιπεριάς, απροσδόκητη και αληθινά τολμηρή. Η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ημαθίας παρουσίασε τη γλυκιά δροσιά των φρούτων – ροδάκινα, μήλα, ακτινίδια – και τη διάσημη κομπόστα ροδάκινου, που για δεκαετίες ταξιδεύει το όνομα της Ημαθίας σε κάθε γωνιά του κόσμου. Στις «Ιχθυοκαλλιέργειες Fish Farm» το κοινό δοκίμασε καπνιστή πέστροφα, ενώ στο περίπτερο «Κανδύλας» δεσπόζε ο φημισμένος χαλβάς, σύμβολο γεύσης και παράδοσης.
Το ταξίδι συνεχίστηκε με τα αρώματα των μελισσιών: ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Βέροιας κέρασε μέλια μοναδικής ποιότητας, ενώ η εταιρεία Adamelon παρουσίασε χειροποίητες δημιουργίες χωρίς ζάχαρη, βασισμένες σε μελισσοκομικά προϊόντα. Στο Κτήμα Σαρκατζή οι επισκέπτες δοκίμασαν βραβευμένα αμυγδαλοβούτυρα και φουντουκοβούτυρα, προϊόντα που γεννήθηκαν από τον πλούτο των ημαθιώτικων ξηρών καρπών. Το Ελαιοτριβείο Νταμπώση έφερε την ευωδιά του φρέσκου λαδιού και των προϊόντων ελιάς, ενώ η εταιρεία Βέρμιο γέμισε τον χώρο με την αλμυρή νοστιμιά των τυριών της.
Και φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι δύο «ναυαρχίδες» της Ημαθίας: το ρεβανί και το κρασί. Ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Ημαθίας μοίρασε στους επισκέπτες κομμάτια από το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό της Βέροιας, ενώ ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νάουσας πρόσφερε ποτήρια γεμάτα με το περήφανο ξινόμαυρο, το κρασί που κουβαλά αιώνες ιστορίας και γεύσης.
Το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας ήταν μια ζωντανή γιορτή ταυτότητας, ένας ύμνος στη γη και στους ανθρώπους της. Με τον κόσμο να αποχωρεί χαμογελαστός και ικανοποιημένος, η Βέροια έδειξε ότι ξέρει να παντρεύει την παράδοση με το μέλλον.
Το Φεστιβάλ συνεχίζεται την Κυριακή και θα κλείσει με μελωδικό τρόπο, με τον υπέροχο Δημήτρη Μπάση και τη Βίκυ Καρατζόγλου!
-
DSC_0819 DSC_0819
-
DSC_0822 DSC_0822
-
DSC_0826 DSC_0826
-
DSC_0835 DSC_0835
-
DSC_0820 DSC_0820
-
DSC_0840 DSC_0840
-
DSC_0848 DSC_0848
-
DSC_0854 DSC_0854
-
DSC_0861 DSC_0861
-
DSC_0869 DSC_0869
-
DSC_0892 DSC_0892
-
DSC_0898 DSC_0898
-
DSC_0922 DSC_0922
-
DSC_0908 DSC_0908
-
DSC_0913 DSC_0913
-
DSC_0916 DSC_0916
-
DSC_0921 DSC_0921
-
DSC_0926 DSC_0926
-
DSC_0931 DSC_0931
-
DSC_0941 DSC_0941
-
DSC_0950 DSC_0950
-
DSC_0956 DSC_0956
-
DSC_0963 DSC_0963
-
DSC_0966 DSC_0966
-
DSC_0969 DSC_0969
-
DSC_0970 DSC_0970
-
DSC_0984 DSC_0984
-
DSC_0988 DSC_0988
-
DSC_0020 DSC_0020
-
DSC_0994 DSC_0994
-
DSC_1001 DSC_1001
-
DSC_1003 DSC_1003
-
DSC_1007 DSC_1007
-
DSC_1011 DSC_1011
-
DSC_0005 DSC_0005
-
DSC_0017 DSC_0017
-
DSC_0022 DSC_0022
-
DSC_0025 DSC_0025
-
DSC_0030 DSC_0030
-
DSC_0031 DSC_0031
-
DSC_0035 DSC_0035
-
DSC_0037 DSC_0037
-
DSC_0041 DSC_0041
-
DSC_0043 DSC_0043
-
DSC_0045 DSC_0045
-
DSC_0048 DSC_0048
-
DSC_0049 DSC_0049
-
DSC_0055 DSC_0055
-
DSC_0057 DSC_0057
-
DSC_0073 DSC_0073
-
DSC_0097 DSC_0097
-
DSC_0099 DSC_0099
-
DSC_0101 DSC_0101
-
DSC_0110 DSC_0110
-
DSC_0113 DSC_0113
-
DSC_0117 DSC_0117
-
DSC_0119 DSC_0119
-
DSC_0156 DSC_0156
-
DSC_0163 DSC_0163
-
DSC_0165 DSC_0165
-
DSC_0167 DSC_0167
-
DSC_0169 DSC_0169
-
DSC_0171 DSC_0171
-
DSC_0174 DSC_0174
-
DSC_0176 DSC_0176
-
DSC_0187 DSC_0187
-
DSC_0191 DSC_0191
-
DSC_0192 DSC_0192
-
DSC_0196 DSC_0196
-
DSC_0198 DSC_0198
-
DSC_0201 DSC_0201
-
DSC_0208 DSC_0208
-
DSC_0211 DSC_0211
-
DSC_0213 DSC_0213
-
DSC_0217 DSC_0217
-
DSC_0219 DSC_0219
-
DSC_0221 DSC_0221
-
DSC_0224 DSC_0224
-
DSC_0231 DSC_0231
-
DSC_0238 DSC_0238
-
DSC_0239 DSC_0239
-
DSC_0248 DSC_0248
-
DSC_0253 DSC_0253
https://pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/finance-menu/109563-gastronomias#sigProId890966965f