BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

super course

Εκπαιδευτική επίσκεψη των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων στο Αρχαιολογικό Μουσείου Πέλλας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας επισκέφτηκαν στις 11 Νοεμβρίου οι μαθητές του γυμνασίου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας «Ι. Σαφαρίκα – Ι. Μπαρμπαρούση». Η επίσκεψη σχεδιάστηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές τα σπουδαία ανασκαφικά ευρήματα της ελληνιστικής πόλης της Πέλλας.

Συνοδοί καθηγητές της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν οι εκπαιδευτικοί κ. Σπελέτα, κ. Ορφανίδης και κ. Ποζιάδης. Οι μαθητές μέσα από τα εκθέματα του μουσείου γνώρισαν τον αρχαιολογικό και πολιτιστικό χαρακτήρα της πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου η οποία σύμφωνα με τον Ξενοφώντα, στην αρχή του 4ου αιώνα π.Χ., ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας.

Η ξενάγηση έγινε στις τέσσερις θεματικές ενότητες του μουσείου και στον άνω όροφο του κτιρίου όπου εκτίθενται τα ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας των τελευταίων 25 χρόνων, στην έκθεση "Μακεδονικοί Θησαυροί", που εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2014. Από την είσοδο κιόλας του εκθεσιακού χώρου οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τη μαρμάρινη κεφαλή του Αλεξάνδρου Γ΄, της μεγάλης ιστορικής προσωπικότητας που γεννήθηκε και ανδρώθηκε στην Πέλλα, απ’ όπου και ξεκίνησε η μεγαλειώδης εκστρατεία του.

Στη συνέχεια η εισαγωγική θεματική ενότητα της έκθεσης τους κατατόπισε χρονικά, γεωγραφικά και θεματολογικά με κείμενα, φωτογραφίες, χάρτες, σχέδια, ενδεικτικά ευρήματα και με μια μεγάλη μακέτα του αρχαιολογικού χώρου. Η πρώτη ενότητα του κυρίως εκθεσιακού χώρου έχει ως θέμα την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Πέλλας. Κύρια εκθέματα της ενότητας αποτελούν τα ψηφιδωτά δάπεδα των οικιών του Διονύσου και της Ελένης.

Τα ψηφιδωτά δάπεδα είναι τοποθετημένα στο δάπεδο του εκθεσιακού χώρου, όπως ακριβώς και στις αίθουσες συμποσίων, που διακοσμούσαν στην αρχαιότητα. Ψηφιδωτά που απεικονίζουν το κυνήγι του λιονταριού και του ελαφιού, το ψηφιδωτό δάπεδο του Διονύσου στόλιζαν το δάπεδο του μουσείου και εντυπωσίασαν με την "κίνηση" και την καλαισθησία τους. Η δεύτερη θεματική ενότητα της έκθεσης έχει ως αντικείμενο τη δημόσια ζωή στην Πέλλα.

Τα εκτεθειμένα ευρήματα, προερχόμενα κυρίως από την Αγορά, δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τη διοίκηση, αλλά και τις παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες των κατοίκων της πόλης. Αμφορείς με ενσφράγιστες λαβές, που μετέφεραν υγρά και στερεά προϊόντα, πλούσια κεραμική, αγγεία με ανάγλυφη διακόσμηση με θέματα εμπνευσμένα από την καθημερινή ζωή αλλά και τη λογοτεχνία (Άλωση της Τροίας, Οδύσσεια), από θεατρικά έργα, τραγωδίες και σατυρικά δράματα και τη μυθολογία, ειδώλια με μορφή του Διονύσου, της Περσεφόνης και της Αφροδίτης, θεών που σχετίζονται τόσο με το θάνατο όσο και με την αναγέννηση ή τη μεταθανάτια ζωή προσέλκυσαν το ενδιαφέρον και τα σχόλια των μαθητών.

Μία ατέλειωτη ποικιλία από διαφορετικές μορφές και ιστορίες ανθρώπων και ζώων. Η τρίτη θεματική ενότητα της έκθεσης φιλοξενεί ευρήματα των ιερών της Πέλλας και παρέχονται πληροφορίες για τους λατρευόμενους θεούς, καθώς και για την οργάνωση και τη λειτουργία των θρησκευτικών κτιρίων. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν πήλινα ειδώλια της Αφροδίτης, διαφόρων τύπων του Έρωτα, της Μητέρας των Θεών, αναθηματικές επιγραφές σε βωμίσκους, αγαλμάτια, ανάγλυφες στήλες με τη μορφή της Μητέρας των Θεών κ.ά. Στην τέταρτη θεματική ενότητα της έκθεσης εκτίθενται κάποια από τα παλιότερα ευρήματα των ανασκαφών, προερχόμενα από τα νεκροταφεία των οικιστικών εγκαταστάσεων που προϋπήρχαν της μακεδονικής πρωτεύουσας.

Τα κτερίσματα των τάφων ήταν συνήθως αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στις ταφικές τελετές, π.χ. αγγεία για αρωματικά έλαια (ληκύθια, μυροδοχεία), αλλά και προσωπικά αντικείμενα του νεκρού που τον συνόδευαν στον τάφο.

Στην τελευταία ενότητα, του ανακτόρου, παρουσιάζεται η αρχιτεκτονική μορφή και οι λειτουργίες του συγκροτήματος, ενώ με εποπτικό υλικό προβάλλεται η μορφή του Αλεξάνδρου στην τέχνη διαχρονικά. Στον άνω όροφο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας φιλοξενούνται περισσότεροι από 500 θησαυροί της μακεδονικής γης, ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας των τελευταίων 25 χρόνων. Μια έκθεση με χρυσά στεφάνια, χρυσές μάσκες, κοσμήματα, χρυσοποίκιλτα όπλα, μοναδικά γλυπτά, μετάλλινα, αλαβάστρινα και πήλινα αγγεία και πολλά ακόμη ευρήματα από τις πολύχρυσες νεκροπόλεις των Αιγών και του Αρχοντικού. Η περίφημη «Δέσποινα των Αιγών», σύζυγος του Αμύντα Α΄ (530-495 π.Χ.), βασίλισσα και πρωθιέρεια των Μακεδόνων, με το σύνολο των χρυσών κοσμημάτων και των χρυσών ελασμάτων που διακοσμούσαν τη φορεσιά της αποτελεί ένα από τα κεντρικά και πιο επιβλητικά εκθέματα. Απέναντί της στέκονται οι χρυσοφόροι πολεμιστές του Αρχοντικού με τις εντυπωσιακές πανοπλίες και τις μυστηριώδεις χρυσές νεκρικές μάσκες που φορούν αυτοί και οι γυναίκες τους, μαρτυρίες αδιάψευστες της ηγετικής τους θέση. Μετά την ξενάγηση οι μαθητές περιηγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, στην Αγοράς, στο τμήμα του Ανακτόρου, στις κατοικίες και στα ιερά.

Η ξενάγηση συνοδεύτηκε από συζήτηση και επίλυση αποριών, ενώ η προεργασία που είχε γίνει από την τάξη βοήθησε και καθοδήγησε τα παιδιά στο να απολαύσουν όσο και να αποκομίσουν τα μέγιστα από την επίσκεψή τους στο μουσείο! Βασική αρχή διδασκαλίας και μάθησης στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας είναι ο εμπλουτισμός του σχολικού εγχειριδίου με υλικό που προκύπτει από έρευνα - προσωπική ή ομαδική- των μαθητών (διαδίκτυο, βιβλιογραφία κλπ) η οποία συμπληρώνεται μοναδικά με αυτοψία και με επίσκεψη σε χώρους πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Με αυτόν τον τρόπο οι γνώσεις αποκτώνται και εντυπώνονται πιο ουσιαστικά στο μυαλό των μαθητών!

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69