Ποιοι μαθητές βραβεύθηκαν στον διαγωνισμό ζωγραφικής «Ο Τριπόταμος, το ποτάμι της Βέροιας» (φωτογραφίες)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Eκδήλωση βράβευσης μαθητών που συμμετείχαν στο μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής «Ο Τριπόταμος, το ποτάμι της Βέροιας», διοργάνωσε ο σύλλογος «Φίλοι του ποταμού Τριπόταμου» σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ημαθίας, το πρωί του Σαββάτου 21 Ιανουαρίου, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Την εκδήλωση παρουσίασε η Βιολόγος, Μαρία Χειμωνοπούλου.
Ξεκινώντας το κοινό παρακολούθησε εικόνες και βίντεο από έναν ‘ανεκτίμητο θησαυρό’ το ποτάμι μας, τον Τριπόταμο. Οι φωτογραφίες ήταν του Νίκου Ασλάνογλου, μέλος του ΔΣ του συλλόγου και της οικολογικής ομάδας της Βέροιας.
Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, απηύθυνε χαιρετισμό, λέγοντας πως ο σύλλογος μέσα από αυτή την πρωτοβουλία έφερε τα παιδιά κοντά στο ποτάμι, να το αγαπήσουν. Πιστεύει πως εάν συνεργαστούν όλοι οι φορείς, και αναδείξουν το ποτάμι, η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής θα αυξηθεί, κρατώντας τον επισκέπτη ακόμη περισσότερο στην πόλη.
Η δημιουργία του συλλόγου πραγματοποιήθηκε το 2013, με σκοπό την προστασία και ανάδειξή του, μετά από πρωτοβουλία του Τσιτλακίδη Κωνσταντίνου, Γεωπόνου – νυν Πρόεδρου του συλλόγου και του πρώην Προέδρου, Πολυχρονιάδη Θεόδωρου, Ιατρού.
Ο κος Τσιλτακίδης ανέβηκε στο βήμα και μίλησε για τον ποταμό Τριπόταμο. Παρουσίασε εντυπωσιακές εικόνες του ποταμού, των σπηλιών, των δέντρων και των καταρρακτών. Επίσης αναφέρθηκε και στο ιστορικό του συλλόγου «Φίλων του Τριποτάμου».
Ακολούθησε η κα Χειμωνοπούλου, που ως Βιολόγος μίλησε για τη ζωή του Τριποτάμου, τα ψάρια που συναντάμε σε αυτό, τα σημαντικά είδη δέντρων που ευδοκιμούν στις όχθες του, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ποτάμι. Κατά τη γνώμη της τρία είναι τα βασικά προβλήματα. Τα αστικά λύματα, τα βιομηχανικά απόβλητα και η συρρίκνωση παρόχθιας βλάστησης. Ενώ ανέφερε τι μπορούμε να κάνουμε για την υγεία του ποταμού, όπως να γίνουμε ενεργοί πολίτες και να συνεισφέρουμε εθελοντικά για την προστασία και ανάδειξή του, ώστε να το δούμε όπως το φαντάστηκαν τα παιδιά μέσα από τις ζωγραφιές τους.
Έπειτα τον λόγο πήρε ο Διδάκτωρ Αρχιτέκτονας – Μηχανικός Γιώργος Δημόπουλος, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, που μίλησε για το ποτάμι, μέσα από τη δική του αρχιτεκτονική ματιά, ενώ έδωσε ιδέες για ήπιες παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν γύρω από αυτό. Παράλληλα, παρουσιάστηκε ένα βίντεο με τα προβλήματα του ποταμού και προτάσεις αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον. Η ομάδα του συλλόγου προτείνει ήπιες, σχεδόν απαρατήρητες παρεμβάσεις, καθώς ο Τριπόταμος μπορεί να γίνει ο πυρήνας ενός κοινού οράματος για μια καλύτερη πόλη.
Στη συνέχεια όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ανέβηκαν στη σκηνή για την απονομή των επαίνων, αναμνηστικών μεταλλίων συμμετοχής, χρηματικών επάθλων, βεβαιώσεων συμμετοχής, αναμνηστικών δώρων βράβευσης, απονομή διπλωμάτων, και προσφοράς του βιβλίου που προσέφερε αφιλοκερδώς ο Γεράσιμος Καλλιγάς «Περπατώντας στους δρόμους τις Βέροιας».
Τις βραβεύσεις έκαναν ο Τσιούντας Νίκος, Ειδικός Σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη, η Αντωνιάδου Έφη, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, εκπρόσωπος της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, ο πατήρ Ιερεμίας, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη και ο κος Σοφιανίδης.
Οι μαθητές Γυμνασίου που βραβεύθηκαν είναι οι εξής:
1η θέση Τασιοπούλου Μαρία
2η θέση Τσαπραντζή Βαλαντιά
3η θέση Δούλαλας Δημήτρης
4η θέση Χατζηκώστας Βασίλης
Οι μαθητές του Δημοτικού που βραβεύθηκαν είναι οι εξής:
1η θέση Φανδινάκη Γεωργία
2η θέση Βαλοδήμος Αστέριος
3η θέση Κοσμίδου Μαρία
4η θέση Πασανικολάκης Κάσσανδρος
5η θέση Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος, Κυριαζοπούλου Νικολέτα
6η θέση Πολιανίδης Χρήστος
7η θέση Μπαντή Βικτωρία
8η θέση Σιουκιούρογλου Δανάη
9η θέση Χατσιούλης Μιχαήλ
10η θέση Τσακαλίδου Ελένη, Μπιζέτα Γεωργία, Ταραμονλή Σοφία-Ειρήνη
Οι μαθήτριες του Ειδικού Σχολείου Νάουσας που βραβεύθηκαν είναι οι εξής:
6η θέση Κώστα Κυριακή, Μισιρλίδου Γεωργία
7η θέση Χαλκιά Μαρία
Την πενταμελή κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι:
Χαμιδιελή Φωτεινή, Καθηγήτρια Καλλιτεχνικών - Ζωγράφο
Λιάκου Ασπασία, Δασκάλα
Μαυροκεφαλίδης Δημήτρης, Ζωγράφος
Αρώνης Κωνσταντίνος, Αρχιτέκτονα – Ζωγράφο
Χειμωνοπούλου Μαρία, Βιολόγος
Στη συνέχεια το κοινό θαύμασε τα έργα των μαθητών που φιλοξενούνται στο φουαγιέ της Στέγης.
{jlex}flickr:72157677390302842{/jlex}