Τηλεοράσεις, φορητοί υπολογιστές και βιβλία σε δύο δημοτικά της Αλεξάνδρειας από τα Ελληνικά Πετρέλαια
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Πολύτιμες ηλεκτρονικές συσκευές, εξοπλισμό και βιβλία έκανε δωρεά σε δύο δημοτικά σχολεία του δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας ο όμιλος «Ελληνικά Πετρέλαια». Πρόκειται για τηλεοράσεις, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δίσκους usb αποθήκευσης αρχείων καθώς και δεκάδες βιβλία τα οποία παραλήφθηκαν από τους διευθυντές και τους συλλόγους διδασκόντων του 2ου και 6ου δημοτικού σχολείου στα οποία φοιτούν μαθητές Ρομά.
Ειδικότερα, στο 2ο δημοτικό σχολείο δόθηκαν 12 τηλεοράσεις 32” με τις αντίστοιχες βάσεις στήριξης, 3 φορητοί υπολογιστές και 5 στικ usb. Το συγκεκριμένο σχολείο ιδρύθηκε το 1965, είναι σήμερα 12θεσιο και φοιτούν σε αυτό 162 μαθητές από τους οποίους 157 είναι Ρομά και 5 μουσουλμανικής καταγωγής. Όπως εξηγεί η διευθύντρια του σχολείου Κική Μουσαφίρη «ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός διευκόλυνε αφάνταστα το έργο των δασκάλων. Πλέον, κάθε τάξη έχει την τηλεόρασή της, μέσω της οποίας και με τη βοήθεια του φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή αναπαράγεται το μάθημα, με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνεται ελκυστικότερο στους μαθητές». Η ίδια επισημαίνει ότι τα παιδιά τα οποία φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο έχουν περισσότερες μαθησιακές δυσκολίες και ο διαδραστικός τρόπος με τον οποίο γίνεται πλέον το μάθημα τα βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα τις έννοιες και το περιεχόμενο των μαθημάτων.
Στο 6ο δημοτικό σχολείο δόθηκαν 8 τηλεοράσεις 32” με τις αντίστοιχες βάσεις στήριξης, ένας φορητός υπολογιστής, 5 στικ usb και 75 παιδικά βιβλία για τον εμπλουτισμό της παιδικής βιβλιοθήκης. Το σχολείο ιδρύθηκε πριν από 15 χρόνια, είναι σήμερα 8θεσιο και φοιτούν σε αυτό 131 μαθητές, όλοι Ρομά.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου Στέφανο Τσιούνη «ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός καθώς και τα βιβλία βοήθησαν αφάνταστα τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές καθώς διευκόλυναν σε σημαντικό βαθμό την εκπαιδευτική διαδικασία». Επισήμανε ότι σε αυτή την κατηγορία των μαθητών οι οποίοι δεν έχουν καμία βοήθεια από το σπίτι όσον αφορά το σχολείο, «η οπτικοποίηση του μαθήματος τα βοηθά σε μεγάλο βαθμό, κυρίως τα παιδιά των μικρότερων τάξεων». Ο κ. Τσιούνης εξήγησε ότι τα βιβλία τα επέλεξαν οι ίδιοι οι δάσκαλοι και εμπλούτισαν με αυτά τη βιβλιοθήκη του σχολείου, ενώ δημιούργησαν μικρές βιβλιοθήκες σε κάθε τάξη. «Τα βιβλία έχουν αξιοποιηθεί από τους δασκάλους και τους μαθητές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανάγνωση των βιβλίων, είτε από τους δασκάλους προς τα παιδιά, όταν πρόκειται για μικρότερες ηλικίες, είτε από τους ίδιους τους μαθητές, αλλά πάντα μέσα στο σχολείο και μόνον εκεί».
«Ανταποκριθήκαμε με πολύ μεγάλη χαρά στο αίτημα των δασκάλων και των γονέων, γνωρίζοντας ότι ο εξοπλισμός αυτός θα ήταν χρησιμότερος σε αυτά τα συγκεκριμένα σχολεία απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλα», δήλωσε ο διευθυντής των βιομηχανικών εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Ζαχαριάδης. Εξήγησε ότι στο πλαίσιο δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, βασική προτεραιότητα του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων είναι η νέα γενιά. «Τα ΕΛΠΕ υλοποιούν εδώ και πολλά χρόνια ειδικά προγράμματα για τη στήριξη των μαθητών και των φοιτητών είτε επιβραβεύοντας την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με βραβεία συνοδευόμενα από χρηματικά έπαθλα, είτε με υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, αλλά και προσφέροντας απασχόληση σε διακεκριμένους απόφοιτους των πανεπιστημίων μας. Ο Όμιλος των ΕΛΠΕ προσβλέπει, στηρίζει και επενδύει έμπρακτα στη νέα γενιά που αποτελεί το μέλλον της χώρας μας» υπογραμμίζει ο κ. Ζαχαριάδης.
Πηγή: http://www.voria.gr