Μαθητές του Μουσικού Σχολείου επισκέφθηκαν το Βυζαντινό Μουσείο
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Tο Βυζαντινό Μουσείο επισκέφθηκαν οι μαθητές της α΄τάξης του Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, στα πλαίσια του μαθήματος των καλλιτεχνικών, συνοδευόμενοι από την καθηγήτρια εικαστικών, Φωτεινή Χαμιδιελή και τη φιλόλογο, Κική Ιντζεβίδου για να ξεναγηθούν στην διεθνή έκθεση που διοργανώθηκε από την Εικαστική Ομάδα TeeToTuM και το Σύλλογος καλλιτεχνών για την προώθηση της τέχνης κατARTι με θέμα τον «Κοινό Τόπο».
Αρχικά οι μαθητές συζήτησαν με την κ.Χαμιδιελή, που συνέλαβε την ιδέα της έκθεσης και την υλοποίησε, για την έννοια του Κοινού Τόπου και τις διάφορες τεχνικές που οι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν και στη συνέχεια συμμετείχαν σε δράσεις με αφορμή έργα καλλιτεχνών της έκθεσης.
«Κοινός Τόπος,όπως εξήγησε στους μαθητές η κ.Χαμιδιελή, είναι ο χώρος συνάντησης ιδεών, συναισθημάτων, στόχων, που δένουν τους ανθρώπους μεταξύ τους,ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής ή διαμονής τους.Υπάρχουν πάντα παγκόσμιες σταθερές, που σήμερα τις έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Μέσα από αυτή την έκθεση θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τους κοινούς τόπους όλων μας».
Το θέμα της έκθεσης προκάλεσε το ενδιαφέρον των μαθητών και εντυπωσιάστηκαν παρατηρώντας την ποικιλία στις εκφραστικές δυνατότητες που έχει στη διάθεση του ένας δημιουργός για να απεικονίσει θέματα όπως η μοναξιά, η αναζήτηση διεξόδων, η προσφυγιά, η μνήμη, η απουσία και η επικοινωνία. Ακουαρέλα, κολάζ, ακρυλικά, μεταξοτυπία, κατασκευές, χαρακτικά, φωτογραφία με την προσωπική σφραγίδα του κάθε καλλιτέχνη, Ελλήνων και ξένων από Ιαπωνία, Ισπανία, Ταϋλάνδη, έγιναν αντικείμενα θαυμασμού.
Έπειτα οι μαθητές έγραψαν ιστορίες βασισμένες σε συγκεκριμένα έργα, στα πλαίσια της δημιουργικής γραφής, και δημιούργησαν δικές τους εικαστικές εικόνες.
Ήταν ένα εποικοδομητικό δίωρο που έφερε τους μαθητές κοντά στην τέχνη επιστρατεύοντας τη φαντασία τους και ενεργοποιώντας την παρατηρητικότητά τους, αφού τους δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξουν την αισθητική τους καλλιέργεια και να εκφραστούν δημιουργικά. Η έκθεση, θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου.