Στοχασμοί στη Σχολή του Αριστοτέλη: Ημερίδα αφιερωμένη στα "Μετεωρολογικά" και τη Φιλοσοφική Κληρονομιά
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης

Στη Σχολή του Αριστοτέλη και στον ευρύτερο χώρο της Μίεζας, την Δευτέρα 6/5/2025 πραγματοποιήθηκε ημερίδα που διοργανώθηκε από τον Επόπτη Ποιότητας Εκπαίδευσης και Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ημαθίας, κ. Π. Περπερίδη ,το Λάππειο 1ο Γυμνάσιο Νάουσας και το Δήμο της Ηρωικής Πόλης της Νάουσας, αφιερωμένη στο έργο του Αριστοτέλη και κυρίως στα «Μετεωρολογικά» του, με την θερμή παρουσία και υποστήριξη του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας κ. Α. Αλατζόγλου .
Αρχικά οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν από τα ευρύτερα σχολεία του νομού καθώς και οι καθηγητές /τριες που παρακολούθησαν την ημερίδα, ξεναγήθηκαν στον Τάφο της Κρίσεως από μαθητές/τριες του 1ου ΓΕΛ Νάουσας , που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα «Πρεσβευτές/Πρέσβειρες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Δήρα Γεωργία.
Στη συνέχεια στο συνεδριακό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους η ομάδα του 1ου ΓΕΛ Νάουσας, που συμμετέχει στο Δίκτυο σχολείων με θέμα «Οικολογία των σχέσεων ανάμεσα στη φροντίδα και τη βιωσιμότητα (FFMG ΣΙΚΕΛΙΑ- ΑΤΤΙΚΗ- ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ- ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ)» με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Ελισσάβετ Μαλιάσα, μαζί με την ομάδα επιχειρηματολογίας του 2ου Γελ. Νάουσας, με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Ολυμπία Τσίτση και Κατερίνα Ζαρδαβά, παρουσίασαν έναν Αγώνα Λόγου με θέμα « Ίωνες Φιλόσοφοι VS Αριστοτέλης».
Οι μαθητές/τριες του 1ου ΓΕΛ με κριτική σκέψη και επιχειρήματα, με σεβασμό και φιλοσοφικές ευαισθησίες ‘λογομάχησαν’ σχετικά με τις διαφορές στη Σκέψη και τις Ιδέες των Ιώνων-Προσωκρατικών Φιλοσόφων και του Αριστοτέλη με βάση το έργο του Μετεωρολογικά, σεβόμενοι τους κανόνες των Αγώνων Επιχειρηματολογίας. Έθεσαν προβληματισμούς και ερωτήματα που αγγίζουν το σήμερα και εντυπωσίασαν με την ευρύτητα της σκέψης τους και την υποστήριξη των θέσεων τους.
Κατόπιν ακολούθησε ξενάγηση από τον Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου, Λαππείου, κ. Γεώργιο Μάλλιο στην Σχολή του Αριστοτέλη. Η επαφή αυτή με τη φιλοσοφία έκλεισε με ένα παιχνίδι Kahoot που στηρίχθηκε στη φιλοσοφική προσέγγιση του έργου του Μεγάλου Φιλοσόφου.