Εκδήλωση για το Πολυτεχνείο διοργάνωσε η ΕΛΜΕ με ομιλητές μέλη του συνδέσμου φυλακισθέντων και εξορισθέντων 1967-1974
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Εκδήλωση - Συζήτηση με αφορμή την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Ημαθίας την Τετάρτη στο καφέ Foyer της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια.
Ομιλητές ήταν τα μέλη του συνδέσμου φυλακισθέντων και εξορισθέντων (ΣΦΕΑ) 1967-1974, Γιάννης Κατσαρός και Βασίλης Δεμουρτζιδης ενώ παρέμβαση για τον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ημαθία έκανε ο Αλέκος Χατζηκώστας, δημοσιογράφος, συγγραφέας. Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χρήστος Πούλος.
Ο Γιάννης Κατσαρός μεταξύ των άλλων σημείωσε:
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δείχνει την δυνατότητα του λαού να γκρεμίσει φασιστικά καθεστώτα. Υπάρχουν πάντα δυνάμεις που προσπαθούν να αποθαρρύνουν αυτούς που θέλουν να αντιδράσουν με το επιχείρημα ότι οι αγώνες δεν έχουν νόημα, είναι μάταιοι. Η πείρα του αντιδικτατορικού αγώνα, ο λαός μπορεί να δείξει την ακατανίκητη δύναμη που διαθέτει.
Η άρνηση αυτών που φυλακίστηκαν να υποταχθούν στην Χούντα ανέβασε το ηθικό του λαού, βοήθησε να δημιουργηθούν ομάδες πολιτών που αντιδρούσαν και βήμα βήμα φτάσαμε στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Ήταν η κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα.
Στην κορυφή του Πολυτεχνείου ήταν σε εγρήγορση περίπου 150.000 κόσμος. Ο λαός και η νεολαία πέταξαν στα σκουπίδια την επιδίωξη του καθεστώτος να φορέσει δημοκρατικό μανδύα.
Η θυελλώδης άνοδος του αντιδικτατορικού αγώναο οδήγησε την Χούντα στην πτώση. Ο λαός πριονίζει τα πόδια της Χούντας.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν ξέσπασμα αλλά μια εξέγερση κατά της Χούντας. Οι εξεγέρσεις δεν γίνονται από θυμό και αγανακτισμένους. Γίνονται από μάζες πολιτών που ξέρουν τι θέλουν.
Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ. Το συμπέρασμα είναι ότι ο αγώνα συνεχίζεται.
Ο Βασίλης Δεμουρτζιδης μεταξύ των άλλων επεσήμανε:
"Οι Αμερικάνοι ήθελαν τον έλεγχο της Κύπρου γιατί είναι αβύθιστο αεροπλανοφόρο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η Χούντα κατέλυσε την δημοκρατία και μαύρο σκοτάδι σκέπασε την χώρα. Έβαλε την Ελλάδα στον γύψο. Συνέλαβε αγωνιστές της Δημοκρατίας. Επιβλήθηκε με τη δύναμη των όπλων αλλά δεν απέκτησε λαϊκή αποδοχή. Ο λαός δεν υποτάχθηκε. Η λαϊκή αντίσταση στην Χούντα τα πρώτα χρόνια ήταν παθητική. Η θαρραλέα στάση των αντιστασιακών παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αντιδικτατορικού κινήματος.
Μετά το 1970 η νεολαία μπαίνει στην κορυφή του αντιδικτατορικού αγώνα και η παθητική στάση του λαού γίνεται ενεργητική. Το φοιτητικό κινήματα ανδρώνεται και αναπτύσσεται το 1971. Κεντρικό αίτημα ήταν οι ελεύθερες φοιτητικές εκλογές. Αναπτύσσονται σοβαροί φοιτητικοί αγώνες με αποκορύφωμα την κατάληψη της Νομικής. Παράλληλα αναπτύσσει πλατύ λαϊκό κίνημα υποστήριξης.
Θέλουμε να δείξουμε σε αυτούς που κάνουν ότι δεν θυμούνται και σε εκείνους που διάβαζαν και δεν πρόσεχαν τι γίνεται γύρω τους, ότι υπήρχε κόσμος που δεν προσκύνησε την Χούντα, που κυνηγήθηκε, φυλακίστηκε και βασανίστηκε.
Το Πολυτεχνείο ήταν η κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα και έδειξε ότι η Χούντα δεν είναι ανίκητη. Η προδοσία της Κύπρου ήταν ο τάφος της φασιστικής Χούντας. Η Χούντα πνίγηκε το αίμα της Κύπρου.
Τέλος ο Αλέκος Χατζηκώστας τόνισε ότι η περίοδος της Χούντας στην Ημαθία δεν έχει μελετηθεί αρκετά και ανάγνωσε τα ονόματα όσων συνελήφθησαν τις πρώτες ημέρες στην Ημαθία από την Χούντα.
Ο κ. Χατζηκώστας είπε ακόμη ότι στην Ημαθία δεν υπήρχε οργανωμένο αντιδικτατορικό κίνημα επειδή ήταν η έδρα του Β Σώματος Στρατού και επίσης ήταν από την Βέροια η γυναίκα του αρχηγού της ΚΥΠ και ότι ο Σύλλογος Φοιτητών Βέροιας δεν ανέπτυξε αντιδικτατορικού αγώνα. Ήταν ελεγχόμενος ο σύλλογος.
- DSC_0209 DSC_0209
- DSC_0212 DSC_0212
- DSC_0214 DSC_0214
- DSC_0216 DSC_0216
- DSC_0218 DSC_0218
- DSC_0219 DSC_0219
- DSC_0220 DSC_0220
- DSC_0221 DSC_0221
- DSC_0222 DSC_0222
- DSC_0223 DSC_0223
- DSC_0224 DSC_0224
- DSC_0226 DSC_0226
- DSC_0228 DSC_0228
- DSC_0229 DSC_0229
https://pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/difere-menu/92315-polytexneio#sigProId8666ef37d0