tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Εκδήλωση για το Πολυτεχνείο διοργάνωσε η ΕΛΜΕ με ομιλητές μέλη του συνδέσμου φυλακισθέντων και εξορισθέντων 1967-1974

Εκδήλωση - Συζήτηση με αφορμή την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Ημαθίας την Τετάρτη στο καφέ Foyer της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια.

Ομιλητές ήταν τα μέλη του συνδέσμου φυλακισθέντων και εξορισθέντων (ΣΦΕΑ) 1967-1974, Γιάννης Κατσαρός και Βασίλης Δεμουρτζιδης ενώ παρέμβαση για τον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ημαθία έκανε ο Αλέκος Χατζηκώστας, δημοσιογράφος, συγγραφέας. Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χρήστος Πούλος.

Ο Γιάννης Κατσαρός μεταξύ των άλλων σημείωσε:

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δείχνει την δυνατότητα του λαού να γκρεμίσει φασιστικά καθεστώτα. Υπάρχουν πάντα δυνάμεις που προσπαθούν να αποθαρρύνουν αυτούς που θέλουν να αντιδράσουν με το επιχείρημα ότι οι αγώνες δεν έχουν νόημα, είναι μάταιοι. Η πείρα του αντιδικτατορικού αγώνα, ο λαός μπορεί να δείξει την ακατανίκητη δύναμη που διαθέτει.

Η άρνηση αυτών που φυλακίστηκαν να υποταχθούν στην Χούντα ανέβασε το ηθικό του λαού, βοήθησε να δημιουργηθούν ομάδες πολιτών που αντιδρούσαν και βήμα βήμα φτάσαμε στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Ήταν η κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα.

Στην κορυφή του Πολυτεχνείου ήταν σε εγρήγορση περίπου 150.000 κόσμος. Ο λαός και η νεολαία πέταξαν στα σκουπίδια την επιδίωξη του καθεστώτος να φορέσει δημοκρατικό μανδύα.

Η θυελλώδης άνοδος του αντιδικτατορικού αγώναο οδήγησε την Χούντα στην πτώση. Ο λαός πριονίζει τα πόδια της Χούντας.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν ξέσπασμα αλλά μια εξέγερση κατά της Χούντας. Οι εξεγέρσεις δεν γίνονται από θυμό και αγανακτισμένους. Γίνονται από μάζες πολιτών που ξέρουν τι θέλουν.

Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ. Το συμπέρασμα είναι ότι ο αγώνα συνεχίζεται.

Ο Βασίλης Δεμουρτζιδης μεταξύ των άλλων επεσήμανε:

"Οι Αμερικάνοι ήθελαν τον έλεγχο της Κύπρου γιατί είναι αβύθιστο αεροπλανοφόρο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η Χούντα κατέλυσε την δημοκρατία και μαύρο σκοτάδι σκέπασε την χώρα. Έβαλε την Ελλάδα στον γύψο. Συνέλαβε αγωνιστές της Δημοκρατίας. Επιβλήθηκε με τη δύναμη των όπλων αλλά δεν απέκτησε λαϊκή αποδοχή. Ο λαός δεν υποτάχθηκε. Η λαϊκή αντίσταση στην Χούντα τα πρώτα χρόνια ήταν παθητική. Η θαρραλέα στάση των αντιστασιακών παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αντιδικτατορικού κινήματος.

Μετά το 1970 η νεολαία μπαίνει στην κορυφή του αντιδικτατορικού αγώνα και η παθητική στάση του λαού γίνεται ενεργητική. Το φοιτητικό κινήματα ανδρώνεται και αναπτύσσεται το 1971. Κεντρικό αίτημα ήταν οι ελεύθερες φοιτητικές εκλογές. Αναπτύσσονται σοβαροί φοιτητικοί αγώνες με αποκορύφωμα την κατάληψη της Νομικής. Παράλληλα αναπτύσσει πλατύ λαϊκό κίνημα υποστήριξης.

Θέλουμε να δείξουμε σε αυτούς που κάνουν ότι δεν θυμούνται και σε εκείνους που διάβαζαν και δεν πρόσεχαν τι γίνεται γύρω τους, ότι υπήρχε κόσμος που δεν προσκύνησε την Χούντα, που κυνηγήθηκε, φυλακίστηκε και βασανίστηκε.

Το Πολυτεχνείο ήταν η κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα και έδειξε ότι η Χούντα δεν είναι ανίκητη. Η προδοσία της Κύπρου ήταν ο τάφος της φασιστικής Χούντας. Η Χούντα πνίγηκε το αίμα της Κύπρου.

Τέλος ο Αλέκος Χατζηκώστας τόνισε ότι η περίοδος της Χούντας στην Ημαθία δεν έχει μελετηθεί αρκετά και ανάγνωσε  τα ονόματα όσων συνελήφθησαν τις πρώτες ημέρες στην Ημαθία από την Χούντα.

Ο κ. Χατζηκώστας είπε ακόμη ότι στην Ημαθία δεν υπήρχε οργανωμένο αντιδικτατορικό κίνημα επειδή ήταν η έδρα του Β Σώματος Στρατού και επίσης ήταν από την Βέροια η γυναίκα του αρχηγού της ΚΥΠ και ότι ο Σύλλογος Φοιτητών Βέροιας δεν ανέπτυξε αντιδικτατορικού αγώνα. Ήταν ελεγχόμενος ο σύλλογος.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69