Προσκυνηματική πορεία της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Βέροιας στο Άγιο Όρος
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Την δεύτερη (μετά το 2019) προσκυνηματική πορεία σε Μοναστήρια και κελιά του Αγίου Όρους πραγματοποίησε η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Βέροιας (ΕΠΠΒ) από τις 4 έως τις 7 Αυγούστου 2023.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση αναφέρει:
"Φορτωμένοι με προμήθειες - ευλογίες από αλεύρι, ζυμαρικά, όσπρια που μοιράσθηκαν σε κελάκια και μοναχούς, αλλά και διάθεση για γνωριμία με άγνωστες γωνιές του Αγίου Όρους σχεδιάσαμε μια ακόμη επίσκεψη στην Αθωνική χερσόνησο, από άκρο εις άκρο.
Από το Ιερό Δοχειάρι και την Παναγία Γοργοϋπήκοο μέχρι την Βίγλα στον Ακράθω. Εκεί που ο γέροντας Ιωσήφ χαιρετά τα πολεμικά αεροσκάφη ανεμίζοντας την Ελληνική σημαία και δίνει δύναμη προσευχόμενος για ειρήνη και αγάπη.
Η ιερά Μονή Ξενοφώντος, που βρίσκεται παραθαλάσσια, στην βορειοδυτική πλευρὰ της χερσονήσου του Αγίου ‘Όρους και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον τροπαιοφόρο, από τις πιο εξωστρεφείς Μονές, φιλοξένησε την πρώτη βραδιά την παλαιοπροσκοπική ομάδα.
Ο άγιος Καθηγούμενος Γέροντας Αλέξιος, Πρόσκοπος στα παιδικά του χρόνια στις Σέρρες, δέχθηκε την ομάδα και τα αναμνηστικά της ενθυμήματα προσφέροντας ζώντα χαρισματικό λόγο και εξαιρετικά κεράσματα.
Ο παραβολικός λόγος του ξυλουργού της Μονής χαρισματικού γέροντα Σεραφείμ, στην απλωταριά της Μονής, ενώ ο ήλιος έπεφτε στον Σιγγιτικό κόλπο, έδωσε Θεία χάρη και κουράγιο στους προσκυνητές να αντιμετωπίσουν την αυριανή ημέρα με χαμόγελο και δύναμη.
Στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, τιμάται ο Άγιος Γεώργιος καθήμενος επί θρόνου (και όχι Καβαλάρης).
Σήμερα η Ιερά Μονή Ξενοφώντος ζει μεγάλη ακμή δημιουργίας και ανάπτυξης με την υπό τον Γέροντα Αλέξιο ακολουθία και αποτελεί λιμάνι πνευματικής αναψυχής και άντλησης δύναμης για τον προσκυνητή.
Από την βορειοδυτική πλευρά της Χερσονήσου με ρόδες της Παντοκρατορινής σκήτης του Προφήτη Ηλία, η ομάδα μας μετά από δίωρο ταξίδι μέσα στα δάση του Άθωνα, διακτινίσθηκε στον Ακράθω, στο νοτιοανατολικό άκρο της μοναστικής κοινότητος, ακριβώς στον βράχο που ζουν και δημιουργούν ασκητές μοναχοί.
Μια τέτοια αετοφωλιά είναι το Κελί του Αγίου Μηνά όπου ζει και προσεύχεται ο Γέροντας Ιωσήφ, στην Βίγλα του Άθωνα. Στην πανώρια αυτή περιοχή της Βίγλας, που έχει πολύ ανοιχτό ορίζοντα προς όλες τις κατευθύνσεις και βλέπει τα απέραντα γαλανά νερά του Αιγαίου Πελάγους.
Η ομάδα καλά προετοιμασμένη, χάρισε ελληνική σημαία και αναμνηστική πλακέτα στο Κελί του Γέροντα Ιωσήφ για να κατηφορίσει μετά στην Ιερά Μεγίστη Λαύρα, το πρώτο τη τάξει Μοναστήρι του Αγίου Όρους, του οποίου η ίδρυση του το 963 αποτελεί τον χρονικό αφετηριασμό της πορείας του Αγίου Όρους στην σύγχρονη μοναστική ιστορία.
Η παρουσία μας συνέπεσε με την αγρυπνία - ιερή πανήγυρι εις μνήμη των Λαυρεωτών Πατέρων του Αγίου Όρους. Κατανυκτικό το κλίμα στην μεγάλη μονή και δροσερό βραδινό, ενώ στην ρίζα του μοναστηριού κοπάδια αγριογούρουνων απολάμβαναν την δροσιά της νύκτας νανουρίζοντας μας.
Η ομάδα προσκύνησε τον Σταυρό που βάρυνε τον λαιμό του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη και τα ιερά θησαυρίσματα της Μονής της Λαύρας και απολαύσαμε το πλούσιο δείπνο στην αρχαία τράπεζα του Μοναστηριού.
Πριν την τρίτη διανυκτέρευση στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος ήρθε η ώρα να επισκεφθούμε τις Καρυές και το Πρωτάτο όπου ο ιερομόναχος π. Πρόδρομος της Μονής Γρηγορίου μας ξενάγησε στο Καθολικό της Πρώτης Εκκλησίας του Όρους και προσκυνήσαμε την εικόνα του Άξιον Εστί.
Οι μοναχοί του Κελίου του Αγίου Νικολάου Χαλκιά και το ιστορικό ιεροραφείο κατάστημα της Πανσελήνου αποτέλεσαν συνεργάτες της προσκηνυματικής πορείας μας στο Άγιο Όρος.
Ακολούθησε κατάβαση πεζή, στο Ιερό Κουτλουμούσι όπου φυλάσσεται η Εφέστια Εικόνα της Φοβεράς Προστασίας, και από εκεί η επίσκεψη γεμάτη ευλογία στον γέροντα Γαβριήλ και στην Ιερά Παναγούδα, τόπο που φιλοξένησε μέσα στην αγιορείτικη έρημο τον Άγιο Παΐσιο.
Η Ιερά Μονή Παντοκράτορος, το 7ο τη αγιορείτικη ιεραρχική τάξει Μοναστήρι του Αγίου Όρους αποτέλεσε την τελευταία μας καταφυγή. Έσφυζε από επισκέπτες και ζωή.
Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής είναι ο Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Παντοκρατορινός. Το μοναστήρι έχει μορφή οχυρωμένου μεσαιωνικού κάστρου.
Μέχρι τα μέσα του ΙΖ' αιώνα ήταν κοινόβιος και αργότερα ιδιόρρυθμη. Το 1992 από ιδιόρρυθμη, κοινοβιακή, όταν εισήλθε στη μονή νέα αδελφότητα προερχόμενη από τη Μονή Ξενοφώντος.
Η Μονή είναι παραθαλάσσια με υπέροχο ξύλινο μπαλκόνι πάνω από τον βράχο και το κύμα. Το Καθολικό της είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Κατέχει ως μέγα θησαύρισμα τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας. Η φιλοξενία της ήταν αβραμιαία.
Στον αποχαιρετισμό στην Δάφνη, κάτω από την Ελληνική σημαία του τελωνείου, υπό τα βλέμματα των μοναχών και προσκυνητών ανανεώσαμε την προσκοπική μας υπόσχεση και δώσαμε ραντεβού για την επόμενη καλοκαιρινή μας δράση".