tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Εκδήλωση για τα αδέσποτα ζώα πραγματοποιήθηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Εκδήλωση με θέμα «Αδέσποτα ζώα: αλήθειες και μύθοι» πραγματοποίησε ο Φιλοζωικός Όμιλος Ημαθίας το απόγευμα της Δευτέρας, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και εκπρόσωποι φιλοζωικών σωματείων από Αλεξάνδρεια, Νάουσα και Βέροιας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και συντόνισε η ιατρός Αθηνά Πούλιου. Με το κείμενο της Άννας Γκασνάκη «Το δάσος των συναισθημάτων» ξεκίνησε την ομιλία της η κα Πούλιου, μεταφέροντάς μας το μήνυμα της αγάπης και της συντροφικότητας που προσφέρουν τα ζώα. Έπειτα αναφέρθηκε στην τριαντάχρονη λειτουργία του Φιλοζωικού Σωματείου, του πρώτου στο Νομό Ημαθίας, που προσβλέπει στην προστασία των δικαιωμάτων των ζώων.

Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Ημαθίας και μέλος της πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης προγράμματος για τα αδέσποτα ζώα του Δήμου Βέροιας, Αιμιλία Καπράρα, είπε ότι μέσω της σημερινής εκδήλωσης φιλοδοξεί να προστεθεί ακόμη ένα λιθαράκι στην κατανόηση και διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων. Η λύση στο θέμα φαίνεται μακρινή όμως με την υποστήριξη των πολιτών, με την ανάπτυξη Φιλοζωικής Παιδείας αυτό μπορεί να επιτευχθεί, τόνισε η κα Καπράρα. Χρειάζεται διαρκής αγώνας ώστε αν γίνει πιο αρμονική η συνύπαρξη πολιτών και τετράποδων ζώων, συμπλήρωσε.

Ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας αναφέρθηκε πως χειρίστηκαν το θέμα των αδέσποτων ζώων στον Δήμο Νάουσας κι εξήρε το έργο του τοπικού φιλοζωικού συλλόγου. Πρόσφατα υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του καταφυγίου το οποίο θα είναι έτοιμο τον Αύγουστο, θα είναι πιστοποιημένο και θα επανδρωθεί με προσωπικό ώστε να λειτουργήσει παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, συμπλήρωσε.

Τον λόγο έπειτα πήρε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Νεολαίας και Διαχειριστής ζώων συντροφιάς Δήμου Νάουσας Βασίλης Τζουβάρας, ο οποίος είπε ότι οφείλουν πολλά στην φιλοζωική της Νάουσας και στις κυρίες Τζεβελέκου και Μίγγα (θα γίνει εκδήλωση για δημόσια επιβράβευση τους). Είπε ότι επίσημα δεν υπάρχει γραφείο για τη διαχείριση των ζώων όμως εύχεται να λυθεί σύντομα το ζήτημα. Καθημερινά δίδεται αγώνας επιβίωσης των τετράποδων ζώων, με την εξαιρετική συνεργασία της φιλοζωικής. Οι φιλόζωοι έχουν τεράστια θέληση, πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να αυξηθούν οι πραγματικοί φιλόζωοι, είπε μεταξύ άλλων.

Η εκπρόσωπος του Ομίλου, η γραμματέας του Δέσποινα Παπαγιαννούλη αναφέρθηκε στο «Χρονικό ενός εθελοντή της φιλοζωίας», στα όσα προσπαθούν να προσφέρουν οι φιλόζωοι, τι κάνουν ώστε να προσφέρουν ένα καλύτερο δυνατό μέλλον για τα αδέσποτα ζώα, τιμώντας τη ζωή των ζώων και τη δική τους. Επίσης αναφέρθηκε στο «Χρονικό μιας αδέσποτης ψυχής», στο ατελείωτο γαϊτανάκι του θανάτου των αδέσποτων ζώων, καθώς επίσης και στο σχέδιο διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στην δήμο μας, στην έλλειψη κυνοκόμων και την συχνή απουσία κτηνιάτρου. Τόνισε ότι σημαντική είναι η προώθηση και καλλιέργεια φιλοζωικής παιδείας στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φιλοζωικών Σωματείων Ελλάδας, Βαγγέλης Παλαιοδήμος, μέσω διαδικτύου έκανε την δική του παρέμβαση για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων. Αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των αδέσποτων ζώων και τόνισε ότι η υπεύθυνη ιδιοκτησία είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Θα απαιτηθεί νομοθεσία και επιβολή της, έλεγχος και επιβολή προστίμων που έχουν να κάνουν με την τήρηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας, χρειάζεται ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση, συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο επί είκοσι χρόνια νομικός σύμβουλος του Ομίλου, Λάζαρος Κουμπουλίδης που αναφέρθηκε στους μύθους και τις αλήθειες για το θέμα των αδέσποτων ζώων. Παρέθεσε τους παρακάτω μύθους, ενώ ανέπτυξε ελεύθερα τις "αλήθειες":

  1. Οι φιλόζωοι ενδιαφέρονται για τα αδέσποτα και όχι για τα ορφανά παιδιά και τους άστεγους ανθρώπους. είναι τύποι περιθωριακοί ή κυρίες που δεν έχουν τι άλλο να κάνουν.

  1. Τα αδέσποτα πληθαίνουν γιατί τα ταΐζουν οι φιλόζωοι

  1. Οι στειρώσεις στα αδέσποτα επιβάλλονται για τον περιορισμό του αριθμού τους. Οι στειρώσεις δεν χρειάζονται όμως για τα δεσποζομενα γιατί μπορούν να τα διαχειριστούν οι ιδιοκτήτες τους

  1. Το εμπόριο σκύλων που γίνεται από pet shops δεν έχει σχέση με τα αδέσποτα. Δεν υπάρχει εμπόριο που να σχετίζεται με τα αδέσποτα γιατί κανείς δεν αγοράζει και δεν πουλαει αδέσποτα

  1. Οι φιλόζωοι έρχονται σε αντιπαλότητα με την αστυνομία και τη δημοτική αστυνομία γιατί δεν θέλουν ελέγχους

  1. Οι ποινές για όσους πετούν φόλες ή κακοποιούν ζώα πρέπει να αυξηθούν για να σταματήσουν τα εγκλήματα

  1. Τα αδέσποτα δεν είναι δουλειά των φιλόζωων. Είναι δουλειά των δήμων

  1. Εάν μαζέψουν όλα τα αδέσποτα σε ένα δημοτικό κυνοκομείο δεν θα υπάρχουν άλλα να φοβίζουν τους πολίτες και να επιτίθενται στους δρόμους

  1. Αν μαζέψουν τα αδέσποτα και τα στείλουν σε ερημικά μέρη και χωριά θα ανακουφιστεί η πόλη και οι πολίτες

  1. Τα δημοτικά κυνοκομεία μπορούν να βελτιωθούν και να εξασφαλίσουν καλές συνθήκες διαβίωσης για όλα τα αδέσποτα και να αυξήσουν το χρόνο επιβίωσης τους

  1. Οι εξαγωγές σκύλων σε άλλες χώρες γίνονται για παράνομους σκοπούς: κάνουν τα σκυλιά λουκάνικα ή πειραματόζωα

  2. Τα σκυλιά μεταδίδουν ασθένειες και είναι επικίνδυνα για λύσσα

  3. Τα σκυλιά είναι για το χωριό και την αυλή. Όχι για το διαμέρισμα, προκαλούν εκνευρισμό στους ανθρώπους

Και συμπλήρωσε ότι είναι ευεργετική η παρουσία των ζώων στο σπίτι μας. Κοινή συνισταμένη είναι να βάλουμε την αγάπη στη ζωή μας, χωρίς να δημιουργούμε προβλήματα στους άλλους, λύσεις υπάρχουν.

Η Βούλα Τζεβελέκου από την φιλοζωική "Φίλοι των Ζώων Νάουσας" αναφέρθηκε στην προσωπική της εμπειρία, πως μύησε τα παιδιά της στην αγάπη για τα ζώα και είπε ότι διαχωρίζει σε δύο κατηγορίες όσους έχουν δεσποζόμενα ζώα, σε ιδιοκτήτες και κηδεμόνες. Μίλησε για το έργο που προσφέρει η φιλοζωική στη Νάουσα και τόνισε ότι ακρογωνιαίος λίθος αποτελούν οι μαθητές. Μάλιστα θα μπουν ενημερωτικές αφίσες στα σχολεία της περιοχής ώστε τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά σε αυτά τα χαριτωμένα πλάσματα. Έκλεισε την ομιλία της με ένα ποίημα αφιερωμένο στον τετράποδο φίλο του ανθρώπου.

Η Ειρήνη Καμπούρογλου εκπροσωπώντας τον  Δήμο Βέροιας έκανε παρέμβαση σημειώνοντας ότι σύντομα θα αδειοδοτηθεί το νέο καταφύγιο ζώων, θα γίνει πρόσληψη προσωπικού και θα εφαρμοστούν κάποιες προτάσεις για τους κυνηγούς και τους κτηνοτρόφους. Θέλουμε τη βοήθεια σας στην εκπαίδευση των πολιτών, είναι θέμα Παιδείας… Θέλουμε όλα τα φιλοζωικά σωματεία δίπλα μας, τόνισε.

Ανάμεσα στις ομιλίες η ηθοποιός Έλσα Πιπερίδου ανέγνωσε λογοτεχνικά αποσπάσματα με θέμα τα ζώα.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη βράβευση τριών εθελοντών για την προσφορά τους στη φιλοζωία, στο όνομα όλων των ανώνυμων φιλόζωων που προσφέρουν αφειδώς χρόνο και χρήμα για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων της περιοχής μας. Βραβεύθηκε η Άρτεμη – Ηλέκτρα Παγκαλίδου (Νάουσα), ο Κώστας Νικολόπουλος (Βέροια) και η Σταυρούλα Δέζρη (Αλεξάνδρεια).

Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκε έντυπο φυλλάδιο για συλλογή υπογραφών, ώστε να κατατεθεί στους τρεις Δήμους του νομού.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους:

Καλπάκη Αιμιλία, πρόεδρος

Γρηγοριάδου Ιουλία, αντιπρόεδρος

Παπαγιαννούλη Δέσποινα, Γραμματέας

Τσακελίδης Γιώργος, ταμίας

Καραντουμάνης Παύλος, μέλος

Στην Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέχθηκαν οι: Πασχαλίδης Αδαμάντιος, Χατζάρας Γιώργος και Χατζηευστρατίου Νικόλαος.

View this gallery on Flickr

Ακολουθεί το κείμενο που υπέγραψαν οι παριστάμενοι:

ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

Με το κείμενο αυτό ζητάμε από τα Δημοτικά Συμβούλια Βέροιας - Νάουσας - Αλεξάνδρειας να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι πρώτα των δημοτών που ταλαιπωρούνται από την υπάρχουσα κατάσταση και κατόπιν έναντι των αδέσποτων ζώων και με απόφαση τους να επιβάλλουν άμεσα την εφαρμογή του Νόμου και πρωτίστως να αποφασιστεί:

  • Λειτουργία Κυνοκομείων με νόμιμη άδεια λειτουργίας. Αυστηρή τήρηση του ορίου των φιλοξενούμενων σκύλων που προβλέπει η άδεια λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι ανά 10-15 ημέρες θα περισυλλέγονται 10-15 σκύλοι, θα εμβολιάζονται, θα σημαίνονται ηλεκτρονικά με chip, θα στειρώνονται για να μην γεννήσουν νέα αδέσποτα και θα επιστρέφουν στον τόπο από όπου τα πήραν οι Κυνοκόμοι ή σε κατοικημένες περιοχές όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο και τροφή με μέριμνα του Δήμου. Έτσι θα αποφεύγεται η ασυλοποίηση των ζώων, αλλά και θα αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα ορισμένων από αυτά.

  • Πρόσληψη μόνιμου κτηνιάτρου σε κάθε Κυνοκομείο, ώστε με τη συνεργασία κατ’ αποκοπή των ιδιωτών κτηνιάτρων να υπάρχει συνεχής και επαρκής παρακολούθηση και νοσηλεία των ζώων, με έμφαση στο πρόγραμμα στειρώσεων.

  • Ελεύθερη πρόσβαση στο Κυνοκομείο σε όλους τους δημότες και λειτουργία προγράμματος εκπαιδευτικών επισκέψεων σχολείων με σκοπό την προαγωγή της φιλοζωίας στα παιδιά.

  • Επιτέλους να γίνουν έλεγχοι (με έμφαση σε μαντριά με ζώα) και να επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπει ο Νόμος σε όσους ιδιοκτήτες σκύλων δεν σημαίνουν ηλεκτρονικά τα σκυλιά τους και στη συνέχεια μπορούν με ευκολία να τα παρατούν αδέσποτα στους δρόμους. Και αυτοί είναι πάρα πολλοί!

  • Οι Δήμοι θα πρέπει να τηρούν ευλαβικά το Νόμο με ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και με ηλεκτρονική τήρηση βιβλίου εισερχομένων - εξερχομένων σκύλων και με ΕΤΗΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ λειτουργίας του Κυνοκομείου, που θα αναρτάται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του κάθε Δήμου, ώστε να μάθουν οι δημότες πόσα σκυλιά περισυλλέχθηκαν, εμβολιάστηκαν, στειρώθηκαν, υιοθετήθηκαν, στάλθηκαν στο εξωτερικό, πέθαναν, επανεντάχθηκαν (και σε ποιες περιοχές), πόσα παραμένουν εντός του Κυνοκομείου και πόσο κοστίζει κάθε χρόνο η λειτουργία του για το Δήμο και τους δημότες.

Πιστεύουμε ότι με την πιστή εφαρμογή του Νόμου, σε διάστημα ενός - δύο χρόνων, τα ήδη υπάρχοντα σκυλιά μέσα στην πόλη θα μπορούσαν να είναι όλα εμβολιασμένα και ασφαλή για τους δημότες, δεν θα αναπαράγονται -αφού θα είναι στειρωμένα- και δεν θα επιτρέπουν σε νέα σκυλιά από την ύπαιθρο γύρω από την πόλη να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα, αφού οι υφιστάμενες αγέλες «περιφρουρούν και σημαίνουν» τις περιοχές που διαβιώνουν.

Έτσι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί και ΟΧΙ ΜΕ ΦΟΛΕΣ!! ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ! ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ;

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69