BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Έκθεση στατικού μοντελισμού στρατιωτικού εξοπλισμού στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς (φωτογραφίες)

Έκθεση στατικού μοντελισμού στρατιωτικού εξοπλισμού φιλοξενήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Βέροιας, Νάουσας, Αλεξάνδρειας, εμπλουτισμένη με μουσειακό και άλλο υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η έκθεση φιλοξένησε ενδεικτικά κομμάτια από το σύνολο των μονάδων που εδρεύουν στην περιοχή, όχι μόνο στις Ειδικές Δυνάμεις ή μόνο στα ελικόπτερα. Η έκθεση που εγκαινιάστηκε την Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων στις 21 Νοεμβρίου είχε ως σκοπό την διακλαδικότητα, γι αυτό κι ο επισκέπτης είδε εκθέματα κι από τον Στρατό Ξηράς, κι από το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά κι από την Αεροπορία.

Στην έκθεση παραχώρησαν εκθέματά τους ο υποναύαρχος ε.α. Μάρκου Ιωάννης και ο πρώην διευθυντής της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας Γιάννης Καμπούρης.

Την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έκθεσης, 21η Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε, μόνο για μία μέρα, στον εξωτερικό χώρο της Λέσχης, έκθεση οπλικών συστημάτων (μηχανή ειδικών δυνάμεων, οχήματα, οπλισμός από μονάδες της περιοχής κ.α.).

Την έκθεση επισκέφθηκαν μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι της τοπικής, πολιτειακής, στρατιωτικής αρχής της πόλης αλλά και πολίτες.

Μπαίνοντας στον χώρο ο επισκέπτης αντίκρισε πρώτα τρία μοντέλα πολεμικών πλοίων τα ανήκουν στον υποναύαρχο ε.α. Μάρκου Ιωάννη κι ο οποίος έχει μια διαρκή έκθεση στο Α/Τ ΒΕΛΟΣ, που είναι ελλιμενισμένο δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το Αερόστρωμνο L180 «ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ» τύπου Zubr, Ουκρανικής κατασκευής, ένα Αρματαγωγό του Ελληνικού Στρατού κι ο «ΠΙΠΙΝΟΣ», ένα υποβρύχιο τύπου 214.

Στη συνέχεια ο επισκέπτης είδε εκθέματα από την Αεροπορία Στρατού. Εξοπλισμό πιλότων, drone που χρησιμοποιούνται από τα αεροδρόμια για την ασφάλεια τους, καθώς και κάποια όργανα από πιλοτήριο. Κατά βάση αναφέρεται στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας, στο οποίο εδρεύει το Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορίας Στρατού, όπου γίνεται η βασική εκπαίδευση των πιλότων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας). Στην έκθεση παραβρέθηκαν χειριστές που προέρχονται από παραγωγικές σχολές (ΣΜΥ, Ευελπίδων, Πολεμική Αεροπορία), που εκπαιδεύονται ταυτόχρονα ως κυβερνήτες ελικοπτέρου.

Ομοιώματα αντιαρματικών βλημάτων και διάφοροι τύποι ναρκών κι εκρηκτικών μηχανισμών κεντρίζουν το ενδιαφέρον, που προέρχονται από την μονάδα 390 ΠΑΠ στα Λευκάδια Ημαθίας. Στον χώρο ήταν κι ένας πυροτεχνουργός, ο οποίος ανέφερε ότι εάν βρεθούν κατάλοιπα πολέμου ή πυρομαχικά ενημερώνεται η μονάδα και σπεύδουν στο σημείο εξειδικευμένοι πυροτεχνουργοί για να τα καταστρέψουν.

Εκθέματα που αποτυπώνουν ενδεχομένως τα άκρα των δραστηριοτήτων του Στρατού, από το πώς στέλνεις ένα γράμμα μέσω του Στρατιωτικού Ταχυδρομείου, μέχρι βαριές κατασκευές του μηχανικού για διάβαση υδατίνων κολλημάτων (πλωτή γέφυρα που δεν  χρησιμοποιείται πια) ήταν εκτεθειμένα σε ειδικές προθήκες.

Με αεροχήματα επιτήρησης είναι εξοπλισμένες οι Ένοπλες Δυνάμεις όπως το τετρακόπτερο (ΣμηΕΑ - Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών), που φαίνεται και σε σχετική φωτογραφία. Τα ΣμηΕΑ χρησιμοποιούνται για αποστολές ασφάλειας, αναγνώρισης, επιτήρηση συνόρων και ευαίσθητων εγκαταστάσεων (διυλιστήριο, φράγμα κτλ), στοχοποίηση – αποκάλυψη στόχων, επιθεώρηση υποδομών, επιτήρηση δασικών εκτάσεων, αλλά ακόμη και για διασώσεις (μεταφορά σωσιβίου σε όποιον διατρέχει κίνδυνο σε θάλασσα, ποτάμι ή λίμνη και είναι δύσκολη η προσέγγιση). Ο χειριστής των ΣμηΕΑ, που συνομιλήσαμε μαζί του και μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες, είναι πιστοποιημένος από την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και έχει πτυχίο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφαλείας.

Οι δύο συσκευές εικονικής πραγματικότητας έδωσαν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ζήσει την εμπειρία ελεύθερης πτώσης με αλεξίπτωτο.  

Ακολούθησε ο βασικός εξοπλισμός ενός χιονοδρόμου με την σκηνή επιβίωσής του σε ισχυρό ψύχος, δύο σύγχρονοι μαχητές, ένας καταδρομέας απλός κι ένας σύγχρονος μαχητής με βασικό εξοπλισμό στο πεδίο της μάχης.

Η ιστορία της Ι Μεραρχίας Πεζικού περιγράφεται μέσα από την επίδειξη τεσσάρων στολών. Του Εύζωνα (1912-1913 που απελευθερώθηκε η Βέροια), μια στολή του 1940, μια στολή αξιωματικού αλλά και μία ενός σύγχρονου καταδρομέα πριν από τριάντα χρόνια περίπου, με ασύρματο που δεν χρησιμοποιείται πια, δύο αλεξίπτωτα (ένα κανονικό με το εφεδρικό του κι ένα ελευθέρας), κράνος κ.α.

Η έκθεση κλείνει με ένα τμήμα από τη συλλογή με την ονομασία «Ιστορικό Πανόραμα» που έχει η ΚΕΠΑ και εκτίθεται μόνιμα στο υπόγειο του Χώρου Τεχνών, με βασικό συντελεστή τον Βεροιώτη μοντελιστή Γιάννη Καμπούρη. Ένα μεγάλο κομμάτι της συλλογής του κου Καμπούρη εκτίθεται στον χώρο δείχνοντας ένα δείγμα του Στρατού Ξηράς. Μια σειρά από μοντέλα αρμάτων, οχημάτων, πυροβόλων, αεροσκαφών και ελικοπτέρων με μία πλήρη στολή πιλότου.

Στο κέντρο της έκθεσης εκτίθεται σε υποκλίματα η φρεγάτα Έλλη (σε κλίμακα 1:72, πιστή απεικόνιση του σκάφους), καθώς και ιστορικό υλικό από παλιούς κανονισμούς διαφόρων χρονικών περιόδων, σημάτων και βιβλίων που χρησιμοποιούνταν από στρατιωτικές υπηρεσίες.  

Επρόκειτο για μια έκθεση, με εύκολη πρόσβαση κυρίως για τους μαθητές, που τους ενθουσίασε και ίσως τους έδωσε το κίνητρο να ακολουθήσουν στρατιωτική καριέρα.

Δείτε φωτογραφικό υλικό της έκθεσης:

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69