BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια

Kounoypi

Μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια εξέδωσε η Περιφέρεια. Αναλυτικά: Tα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών. Μπορούν να μεταδώσουν διάφορα νοσήματα με το τσίμπημα τους, αν είναι μολυσμένα, όπως λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, Ελονοσία, κ.α.

Αυτό καταδεικνύει την ανάγκη εφαρμογής ολοκληρωμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης των κουνουπιών, όπως αυτό που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και φέτος με διετή προγραμματισμό για τα έτη 2015-2016.

Αναπόσπαστο μέρος της επιτυχίας ενός ολοκληρωμένου προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, αποτελεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού των τοπικών κοινωνιών, τόσο για τη προστασία των ανθρώπων από την όχληση ή τις ασθένειες, για τις οποίες τα κουνούπια είναι φορείς, την αποφυγή της παραπληροφόρησης και τη δημιουργία σύγχυσης ή και πανικού, όσο και για την κατάδειξη τρόπων ή μεθόδων με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν οι ίδιοι στην αντιμετώπιση των κουνουπιών.

Λαμβάνοντας μέτρα προφύλαξης στον ιδιωτικό μας χώρο αλλά και ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην επιτυχία του προγράμματος και όλης της προσπάθειας που γίνεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με την καταπολέμησή τους.

Πως μπορούμε να αποφύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών:

• Με κατάλληλα ενδύματα: μακριά μανίκια και παντελόνια. Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
• Με εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, με τις παρακάτω δραστικές:
-DEET (N,N-διεθυλοτολουαμίδη)
-Πικαριδίνη (picaridin) ή ικαριδίνη (icaridin)
-Αιθέρια έλαια ευκαλύπτου
-IR3535
Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχου DEET, προτιμώνται τα σκευάσματα με συγκέντρωση 20-50 % για τους ενήλικες και 10-30 % για τα παιδιά.

Προσοχή!
Τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα

Παρόλο που στην περιοχή μας υλοποιούνται προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, χρειάζεται να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά καθώς τα προγράμματα δεν εκμηδενίζουν το κίνδυνο.
Η ατομική προστασία είναι απαραίτητη!

Τι προσέχουμε κατά τη χρήση των εντομοαπωθητικών:

• Απλώνουμε όσο εντομοαπωθητικό χρειάζεται για να επαλειφθεί το ακάλυπτο δέρμα (ή και τα ρούχα). Να αποφεύγεται την υπερβολική ποσότητα.
• Δεν τα χρησιμοποιούμε επάνω στο ερεθισμένο δέρμα, αμυχές (κοψίματα) και τραύματα. Δεν τα βάζουμε στα μάτια και το στόμα.
• Δεν αφήνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν μόνα τους εντομοαπωθητικά. Όταν πρέπει να γίνει χρήση σε παιδιά, επαλείφουμε στα χέρια μας και μετά τους απλώνουμε, όπου χρειάζεται. Επίσης δεν βάζουμε εντομοαπωθητικά στα χέρια των παιδιών.
• Δε χρειάζεται εντομοαπωθητικό κάτω από τα ρούχα.
• Τα εντομοαπωθητικά χρησιμοποιούνται κυρίως έξω από το σπίτι. Όταν επιστρέφουμε συστήνεται πλύσιμο του δέρματος με σαπούνι και νερό.
• Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντιηλιακά.
• Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων και να συμβουλεύονται το γιατρό τους.
• Εντομοαπωθητικά με DEET αντενδείκνυνται σε βρέφη μέχρι 2 μηνών, ενώ συνιστάται η χρήση τους με προσοχή σε παιδιά μικρότερα των 12 ετών. Εντομοαπωθητικά που περιέχουν αιθέρια έλαια ευκαλύπτου αντεδείκνυνται σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών.
• Αν μετά την εφαρμογή του εντομοαπωθητικού παρατηρηθεί ερεθισμός, σταματάμε τη χρήση, ενημερώνουμε το γιατρό μας και του προσκομίζουμε το εντομοαπωθητικό που χρησιμοποιήσαμε..

Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσεις του σκευάσματος

Πως μπορούμε να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι:

• Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες), σε παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού. Απαιτείται περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.
• Με χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντεδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέτρων (όπως σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών). Σιγουρευτείτε ότι δεν έχει εγκλωβιστεί κουνούπι στην κουνουπιέρα.
• Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περμεθρίνη). Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κλπ. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
• Με χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δε τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
• Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
• Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).
• Προτιμήστε το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.
• Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Ακόμη και το πότισμα μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

Άλλα μέτρα πρόληψης στο σπίτι:
• Καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων
• Αν έχουμε πισίνα ή σιντριβάνι: θέτουμε κάθε μέρα σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού, ώστε να απομακρύνουμε αυγά και προνύμφες κουνουπιών
• Δίνουμε κλίση στον κήπο για να απομακρύνονται τα νερά
• Αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν

Για επιπλέον ενημέρωση μπορείτε να ανατρέξετε στις παρακάτω πηγές:
1. Η αριθμ.πρωτ. Υ1/Γ.Π.οικ.22951/30-3-2015 εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με θέμα: «Προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών, σχετική ενημέρωση και προφύλαξη του κοινού για το έτος 2015» (ΑΔΑ: ΩΧΕΑ465ΦΥΟ-Ψ90)
2. Η αριθμ.πρωτ.Υ1/Γ.Π.οικ.117443/11-12-2012 εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας «Πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, σχετική ενημέρωση και προφύλαξη του κοινού» (ΑΔΑ: Β4ΜΒΘ-ΧΧΣ).
3. Φυλλάδιο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης, «Προστασία από τα κουνούπια», 2012
4. Παρουσίαση ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ: Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων «Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια», 2014

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69