Το Ελληνικό ρύζι στο προσκήνιο - Δημιουργικό masterclass με τη γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου στη Βέροια
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Ένα ξεχωριστό και άκρως δημιουργικό masterclass μαγειρικής είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επαγγελματίες της εστίασης, εκπρόσωποι εστιατορίων και ξενοδοχείων, μάγειρες και σεφ, καθώς και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής.
Η δράση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, στο εστιατόριο «12 Γράδα», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EURICE, με στόχο να αναδείξει τη βιώσιμη καλλιέργεια και τη διατροφική αξία του ευρωπαϊκού – και ιδιαίτερα του ελληνικού – ρυζιού.
Το πρόγραμμα EURICE (Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της Βιώσιμης Παραγωγής Ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία) αποτελεί μια σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2019. Στοχεύει στην προβολή των σύγχρονων, οικολογικών πρακτικών καλλιέργειας και στην ενημέρωση του κοινού για την ασφάλεια, την ποιότητα και τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής παραγωγής ρυζιού, η οποία ενώνει δύο χώρες: την Ελλάδα και την Ισπανία.
Για το πρόγραμμα μίλησε η Σύλβια Κουμεντάκη από την εταιρεία chef stories, υπεύθυνη υλοποίησης των δράσεων στην Ελλάδα, μαζί με τη συνεργάτιδά της Τάνια Γεωργιάδου. Παρουσίασαν τη φιλοσοφία και τους στόχους του EURICE, δίνοντας έμφαση στη σημασία της σωστής ενημέρωσης τόσο των επαγγελματιών όσο και των καταναλωτών.
Ξεχωριστή παρουσία στο masterclass ήταν η Rice Chef Ambassador του προγράμματος, η γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου, η οποία μίλησε με ενθουσιασμό για την αξία και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού ρυζιού. Ανέφερε ότι το κοινό στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε ποιοτικές πρώτες ύλες, τονίζοντας πως «το καλό φαγητό θέλει τον χρόνο του» για να αναδειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα. Υπογράμμισε επίσης ότι το ελληνικό ρύζι ξεχωρίζει χάρη στη μοναδική ποιότητα και τη φροντίδα με την οποία καλλιεργείται, ενώ οι καταναλωτές συχνά δεν του αποδίδουν την αξία που πραγματικά αξίζει.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να τη δουν να δημιουργεί τρεις μοναδικές συνταγές με μεσόσπερμο ελληνικό ρύζι:
• Ρυζοκεφτέδες με ρευστή καρδιά Μετσοβόνε
• Πιλάφι alla Zucca – τρεις υφές κολοκύθας
• Παγωτό καιμάκι με φλέικς καραμελωμένου ρυζιού
Κατά τη διάρκεια της επίδειξης, η σεφ παρουσίασε τεχνικές, γευστικούς συνδυασμούς και δημιουργικούς τρόπους αξιοποίησης ενός από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα. Οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν τα πιάτα και απηύθυναν ερωτήσεις, στις οποίες η Ντίνα Νικολάου απάντησε με απλότητα, μεταφέροντας μυστικά και πολύτιμες συμβουλές μαγειρικής.
Το masterclass ολοκληρώθηκε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία και αναδεικνύοντας τη δύναμη, τη γεύση και τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού – και ειδικά του ελληνικού – ρυζιού.
-
DSC_0732
DSC_0732
-
DSC_0763
DSC_0763
-
DSC_0735
DSC_0735
-
DSC_0740
DSC_0740
-
DSC_0741
DSC_0741
-
DSC_0743
DSC_0743
-
DSC_0747
DSC_0747
-
DSC_0748
DSC_0748
-
DSC_0765
DSC_0765
-
DSC_0767
DSC_0767
-
DSC_0769
DSC_0769
-
DSC_0778
DSC_0778
-
DSC_0779
DSC_0779
-
DSC_0782
DSC_0782
-
DSC_0784
DSC_0784
-
DSC_0772
DSC_0772
-
DSC_0791
DSC_0791
-
DSC_0794
DSC_0794
-
DSC_0796
DSC_0796
-
DSC_0798
DSC_0798
-
DSC_0802
DSC_0802
-
DSC_0804
DSC_0804
-
DSC_0806
DSC_0806
-
DSC_0808
DSC_0808
-
DSC_0814
DSC_0814
-
DSC_0819
DSC_0819
-
DSC_0822
DSC_0822
-
DSC_0729
DSC_0729
-
DSC_0830
DSC_0830
-
DSC_0832
DSC_0832
-
DSC_0841
DSC_0841














