Τα μπαλόνια... σέβονται το περιβάλλον;
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Στις μέρες η προστασία του περιβάλλοντος είναι καθήκον όλων μας. Ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει με τον τρόπο του για ένα καλύτερο μέλλον στο πλανήτη μας. Κύριος παράγοντας σε αυτή την προσπάθεια είναι η μείωση και αντικατάσταση των πλαστικών απορριμμάτων τόσο σε είδη τις καθημερινότητας μας όπως σακουλές καλαμάκια και πλαστικές συσκευασίες τροφίμων οσο και σε είδη διασκέδασης όπως τα μπαλόνια.
Πολλές επιχειρήσεις και οργανισμοί έχουν θέσει ως στόχο την μείωση των πλαστικών που χρησιμοποιούν ενώ παράλληλα προωθούν ενημερώσεις για ευαισθητοποίηση του κοινού. Επίσης πολλές είναι και οι πρωτοβουλίες για επανασχεδιασμό ανακυκλώσιμων προϊόντων με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον μας. Οι ενέργειες αυτές ανοίγουν δρόμους για ένα καλύτερο αύριο με τη νέα γενιά να προβάλει ένα πιο υπεύθυνο τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης προς τον πλανήτη μας.
Το περιστατικό στο Κλίβελαντ
Στο παρελθόν ο κόσμος έκανε αλόγιστη χρήση δίχως να υπολογίζει τις επιπτώσεις, χαρακτηριστικό παράδειγμα εκδηλώσεις όπως η εορτή που πραγματοποιήθηκε το 1986 στην πόλη του Κλίβελαντ Balloonfest . Μια κατά τα αλλά εντυπωσιακή ιδέα που δυστυχώς είχε τραγικές συνέπειες.
Οι κάτοικοι της πόλης του Κλίβελαντ, σε συνεργασία με την εταιρία UnitedWay, διοργάνωσαν ένα εντυπωσιακό φεστιβάλ μπαλονιών. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ομως δεν στάθηκαν σύμμαχος της γιορτής που προετοιμάζοταν για 6 μήνες και είχε σκοπό να ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ απελευθέρωσης μπαλονιών το οποίο κατείχε η Disneyland. Στις 1:50 το μεσημέρι και παρά την κακοκαιρία που επικρατούσε απελευθερώθηκαν στον ουρανο 1,5 εκατομμυριο μπαλονια από τον Terminal Tower, τον μεγαλύτερο ουρανοξύστη της πόλης. Αρχικά το θέαμα έμοιαζε φαντασμαγορικό κόβοντας την ανάσα, γρήγορα όμως το σουρεαλιστικο σύννεφο άρχισε να κινείται ανεξέλεγκτα καταπίνοντας την πόλη.
Αμέσως μετά την απελευθέρωση τους ξεσπά καταιγίδα και αντί να παρασυρθούν στις όχθες της λίμνης Erie όπως ήταν σχεδιασμένο τα μπαλόνια διασκορπίστηκαν παντού ανεξέλεγκτα. Το αεροδρόμιο του Burke Lakefront ακύρωσε όλες τις πτήσεις καθώς η ορατότητα ήταν μηδενική, και επικράτησε κυκλοφοριακό χάος με πολλούς οδηγούς να παραμένουν στα αυτοκίνητα τους για ώρες μη μπορώντας να μετακινηθούν.
Μέσα σε όλη αυτή την αναταραχή δυο ψαράδες “πνίχητκαν” μέσα στο σύννεφο μπαλονιών που σκέπασαν την λίμνη Erie, προκαλώντας ένα μπαράζ μηνύσεων στους διοργανωτες. Για μέρες μπαλόνια ξεβράζονταν σε κοντινές ακτές κάνοντας αδύνατη την περισυλλογή τους και θέτοντας την ζωή των θαλάσσιων ζώων και πτηνών σε κίνδυνο.
Το γεγονός καταγράφηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη απελευθέρωση μπαλονιών που έγινε ποτέ. Ήταν η πρώτη και η τελευταία απόπειρα τέτοιου είδους ενέργειας, καθώς θεωρήθηκε αδύνατον να ελέγξει κανείς την τροπή και την σοβαρότητα των αποτελεσμάτων που μπορεί να προκληθούν.
Go green εποχή
Σε αντίθεση με εκείνες τις εποχές παρατηρούμε ότι πλέον όλοι μας αναζητούμε και υιοθετούμε λύσεις που είναι φιλικές βιοαποδομησιμες και σέβονται το περιβάλλον έτσι π.χ. οι σακούλες στα Σούπερ Μάρκετ σήμερα είναι είτε βιοδιασπώμενες είτε πολλαπλών χρήσεων.
Ομοίως, όταν το θέμα έρχεται στα μπαλόνια, οι μεγαλύτερες εταιρείες, όπως η Gemar, υιοθετούν έναν οικολογικό χαρακτήρα και προωθούν βιο-αποδομησιμα προϊόντα με σκοπό την προστασία του αγαπημένου μας πλανήτη. Τα μπαλόνια φτιάχνονται πλέον όχι από πλαστικό αλλά από φυσικό λάτεξ δηλ. κουτσούκ.
Στην Ελλάδα βιοδιασπώμενα μπαλόνια διοχετεύονται στην ελληνική αγορά από εταιρείες με οικολογική συνείδηση όπως το e-balloon.gr
Είναι σημαντικό η κουλτούρα μας να αλλάζει σιγά-σιγά και να ρωτάμε και να κάνουμε τις πιο σωστές επιλογές. Ένα πλαστικό μπαλόνι ή ένα πλαστικό καλαμάκι δεν φέρνει το τέλος του κόσμου όμως… δεν είναι ποτέ ένα. Είναι μια πολυπληθής ανθρωπότητα που ακόμη μέχρι σήμερα πνίγει την φύση αλόγιστα στο πλαστικό. Όμως αλλάζουμε.