Καρασαρλίδου: "Καταστροφικές οι επιλογές της κυβέρνησης για Βιομηχανία Ζάχαρης & τευτλοκαλλιέργεια"
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την κατάσταση του εργοστασίου ζάχαρης στο Πλατύ και την παρέμβαση της δικαιοσύνης, η πρώην βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου έκανε την εξής δήλωση:
"Τον Νοέμβριο του 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης με τυμπανοκρουσίες υπέγραψαν το πρώτο ενοικιαστήριο του εργοστασίου Ζάχαρης στο Πλατύ στον Χρήστο Καραθανάση και πανηγύριζαν για την σωτηρία της τευτλοκαλλιέργειας.
Σήμερα, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, το εργοστάσιο δεν λειτούργησε, στην τευτλοκαλλιέργεια έχει μπει ταφόπλακα (το 2022 δεν σπάρθηκε ούτε στρέμμα σε Μακεδονία και Θράκη) ενώ πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πλιάτσικο στις εγκαταστάσεις του Πλατέος.
Τον Μάρτιο του 2020, ως βουλευτής, ανέδειξα το θέμα στην Βουλή και έθεσα μια σειρά από ερωτήματα στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων:
- Γιατί συνεχίζεται η μεταφορά χρήσιμων μηχανημάτων, σπόρων και σκραπ εις βάρος των πιστωτών της ΕΒΖ και επ’ ωφελεία του μισθωτή,
- Αν είναι σύμφωνο με την πολιτική της κυβέρνησης το να καταστεί το εργοστάσιο μη λειτουργικό με την αφαίρεση των χρήσιμων μηχανημάτων από την μισθώτρια εταιρεία,
- Γιατί δεν έγινε καταγγελία της συμφωνίας μίσθωσης και δεν ακολούθησε απομάκρυνση της RoyalSugar και αναζήτηση νέου ενδιαφερόμενου, αφού δεν τηρήθηκε η συμφωνία μίσθωσης και σε τίποτα δεν εξυπηρετήθηκαν οι κοινωφελείς σκοποί της,
- Γιατί έκλεισε ένα λειτουργικό εργοστάσιο κ.α.
Καμιά ουσιαστική απάντηση δεν δόθηκε στα ερωτήματά μου.
Πέρσι τέτοια εποχή, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών του Δήμου Αλεξάνδρειας, της Ομάδας τευτλοπαραγωγών «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και του Συλλόγου εποχιακών εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, είχα καταγγείλει την αδιέξοδη και καταστροφική κατάσταση στην οποία είχε οδηγηθεί, όχι μόνο η τευτλοκαλλιέργεια και οι παραγωγοί, αλλά και το ίδιο το εργοστάσιο Πλατέος.
Δεν ίδρωσε το αυτί κανενός μέχρι που φτάσαμε σήμερα στην παρέμβαση της δικαιοσύνης. Μετά από 28 μήνες, ο επενδυτής του Άδωνι Γεωργιάδη και της κυβέρνησης όχι μόνο δεν ετοίμασε για λειτουργία το εργοστάσιο, αλλά ελέγχεται και για την κατάσταση των εγκαταστάσεων.
Το αποτέλεσμα της πολιτικής Μητσοτάκη στην τευτλοκαλλιέργεια ήταν καταστροφικό. Η σημερινή κυβέρνηση ζημίωσε με την πολιτική της χιλιάδες πολίτες (παραγωγοί, μεταφορείς, τευτλοεξαγωγείς, μηχανικοί, συντηρητές μηχανημάτων, εργάτες) που είχαν εισοδήματα από την καλλιέργεια τεύτλων και κατέστρεψε την παραγωγή ενός στρατηγικού προϊόντος".