Εκλογές τον Απρίλη εκτιμά η "Καθημερινή"
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Εκλογές με απλή αναλογική στις 9 Απριλίου φαίνεται να επιλέγει ο πρωθυπουργός, με τις δεύτερες εκλογές να γίνονται στα μέσα και μέχρι το τέλος Μαΐου. Αυτό γράφει στο κυριακάτικο φύλλο της η εφημερίδα Καθημερινή, απαριθμώντας τα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής.
Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, αυτή φαίνεται να είναι η τελική επιλογή του πρωθυπουργού καθώς έτσι:
Α. Η διαξαγωγή των εκλογών μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα θα εκπληρώνει την υπόσχεση του Κυριάκου Μητστοάκη να ολοκληρώσει τη θητεία του και να μην κάνει παιχνίδια με την ημερομηνία των εκλογών, συνεπώς θα είναι συνεπής με τις υποσχέσεις του.
Β. Η χώρα θα αποφύγει μια δίμηνη, περαιτέρω πόλωση και αναταραχή που έχει επιπτώσεις και στην οικονομία.
Γ. Θα έχουν ωριμάσει τα οικονομικά μέτρα που έχει η κυβέρνηση εξαγγείλει. Από την αρχή του χρόνου καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης στο δημόσιο και αυξάνονται οι συντάξεις. Από τα τέλη Φεβρουαρίου θα αρχίσει να δίνεται το food pass, ενώ πριν από τις εκλογές θα ανακοινωθεί και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα αρχίσει να δίνεται από 1ης Μαΐου.
Δ. Οι εκλογές την Ανοιξη σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι θα έχουν αφήσει πίσω τους τον επώδυνο από πλευράς κόστους χειμώνα, ενώ θα διευκολυνθεί η έξοδος των ετεροδημοτών που θα συνδυάσουν τις εκλογές με την εορταστική ανάπαυλα.
Ε. Η επιλογή της 9ης Απριλίου επιτρέπει να διεξαχθούν κανονικά οι Πανελλαδικές εξετάσεις, αφού η δεύτερη κάλπη θα στηθεί πρίν από τις εξετάσεις των μαθητών.
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή" φαίνεται να επιβεβαιώνει ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης που πρόσφατα σχολίασε για τον χρόνο των εκλογών ότι "το αρνάκι στο χωριό θα το φάμε με ησυχία, η αίσθησή μου είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν κοντά στην ολοκλήρωση της τετραετίας".
Ο κ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει και η εφημερίδα Καθημερινή αναφέρεται σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει αμέσως μετά τις γιορτές η κυβέρνηση, με πρώτη την αναμόρφωση της διαδικασίας υποβολής Πόθεν Εσχες.
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Πρωθυπουργού έχει παίξει όμως και η οικονομία, καθώς το επόμενο διάαστημα θα δρομολογηθούν 43 προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 3,5 δις. Η αξιοποίηση του Ταμείου, αναφέρει, έχει αποκτήσει κρίσιμη σημασία προκειμένου να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης η ελληνική οικονομία και το 23, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει υφεσιακές τάσεις σε όλη την Ευρώπη.
Αν και η εφημερίδα δεν το αναφέρει, ενδεχομένως στο μυαλό του Πρωθυπουργού να υπάρχει και η σκέψη ότι η καθυστέρηση στην διεξαγωγή των εκλογών, μπορεί να επιτρέψει την ανακοίνωση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία από τους Οίκους Αξιολόγησης, που θα είναι και το επίσημο τέλος της περιόδου της χρεοκοπίας και των μνημονίων και την επιστροφή στην κανονικότητα.