Τάσος Ιγνατιάδης: "Θέλουμε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη"
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Για την συμμετοχή του στις Ευρωεκλογές με το κόμμα της Δημοκρατικής Ευθύνης μίλησε στον Πληροφοριοδότη ο Βεροιώτης υποψήφιος ευρωβουλευτής Τάσος Ιγνατιάδης.
Από το ΚΙΝΑΛ στην Δημοκρατική Ευθύνη. Τι απόφαση ήταν αυτή;
Το Κίνημα Αλλαγής δεν κατάφερε να αποκτήσει σαφές στίγμα αλλά το σημαντικότερο δεν μπορεί πλέον να εκφράσει τον προοδευτισμό στην Ελλάδα. Η Δημοκρατική Ευθύνη διαθέτει ένα κεντρώο-φιλελεύθερο πρόγραμμα που απευθύνεται στις φιλελεύθερες δυνάμεις, που έχει απογοητεύσει η μετατόπιση της ΝΔ προς τα δεξιά και σε σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων που έχουν εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν κατευθύνονται ούτε στη ΝΔ, ούτε στο Κίνημα Αλλαγής. Έπρεπε να πορευτώ σε νέους δρόμους με ανοιχτό πνεύμα και καλή θέληση και όχι σε λύσεις βασισμένες σε παλαιοκομματικές αντιλήψεις.
Πώς πήρες την απόφαση να συμμετάσχεις στις ευρωεκλογές;
Διαπιστώνεται κάθε μέρα ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτικών αποφάσεων και εξελίξεων καθορίζεται-προέρχεται από το εξωτερικό και κυρίως από τις Βρυξέλλες. Γι’ αυτό χρειάζονται από ελληνικής πλευράς τα κατάλληλα πρόσωπα που με την παρουσία τους στα διάφορα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα, όχι μόνο θα εκπροσωπούν σωστά την Ελλάδα αλλά θα έχουν τη γνώση και τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στις λήψεις των αποφάσεων. Τέτοια πρόσωπα πρέπει να είναι άφθαρτα πολιτικά, να είναι δυναμικά και να έχουν το σθένος να αντιστέκονται σε αποφάσεις που δεν είναι ευνοϊκές για τη χώρα μας, ακόμη και απέναντι στους συναδέλφους τους. Πιστεύω ότι είμαι και εγώ ένας απ’ αυτούς, που θα μπορούσα όχι μόνο να εκπροσωπήσω επάξια τη χώρα μας στην ευρωπαϊκή σκηνή, αλλά να συμβάλλω θετικά στην υιοθέτηση αποφάσεων υπέρ της Ελλάδας
Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;
Πολιτικοί αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι εκλογές της 26ης Μαΐου θα είναι ο καταλύτης για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, η ύπαρξη του οποίου απειλείται ευθέως. Κι όμως στην Ελλάδα η προεκλογική συζήτηση δεν περιστρέφεται γύρω από αυτό. Η εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου έχει λάβει δημοψηφισματικό χαρακτήρα, με φόντο τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Όμως το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι πολύ σημαντικό για να υποβαθμίζεται σε μια «δημοσκόπηση» μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη.
Οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να καταγράφουν εδραίωση της δυναμικής των ακροδεξιών κομμάτων και ανάδειξή τους σε τέταρτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωκοινοβούλιο την προσεχή πενταετία, είναι πολύ σημαντικές.
Στην Ελλάδα ωστόσο, η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον χρόνο προκήρυξης των εθνικών εκλογών, καθώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει συνδεθεί με τη σχετική απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Νομοτελειακά η ατζέντα επικεντρώνεται στα εσωτερικά ζητήματα, με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να δηλώνουν για άλλη μια φορά ανεπαρκώς ενημερωμένοι για τα ευρωπαϊκά θέματα.
Ούτως ή άλλως οι ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται παραδοσιακά από τη χαλαρή ψήφο, καθώς οι πολίτες θεωρούν πως δεν τους αφορούν όσα συμβαίνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αντίληψη φυσικά λανθασμένη.
Περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη;
Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διπλή κρίση. Η οικονομική κρίση, που έχει χτυπήσει την Ελλάδα, και η προσφυγική κρίση που επίσης έχει χτυπήσει την Ελλάδα ασύμμετρα σε σχέση με τις δυνατότητές της. Αποτέλεσμα των δύο αυτών κρίσεων είναι να βρίσκεται σε εξέλιξη και μια ακόμα κρίση πολιτική και θεσμική που είναι η άνοδος εθνικισμών και ακραίων φωνών οι οποίες αμφισβητούν το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό και στις επικείμενες ευρωεκλογές το μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι ότι αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι λιγότερη Ευρώπη, αλλά περισσότερη-καλύτερη Ευρώπη. Και πρέπει φυσικά και η ίδια η Ευρώπη να αλλάξει, να μεταρρυθμίσει τις δομές της και να κάνει περισσότερα βήματα για να είναι πραγματικά χρήσιμη για τους ευρωπαίους, που δεν θα είναι πολιτικές λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας αλλά πολιτικές ανάπτυξης και ευημερίας.
Ποια βήματα πιστεύεις ότι πρέπει να γίνουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο;
Η Ελλάδα μοιάζει με Ευρωπαϊκή χώρα; Μετά την κρίση που πέρασε, μπορεί η Ελλάδα να ξαναβρεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο; Η Ελλάδα βγαίνει από τα Μνημόνια έχοντας απωλέσει το 25% του ΑΕΠ της, με 200.000 περισσότερους ανέργους σε σχέση με το 2010, με μισθούς φτώχειας και με χαμηλή παραγωγικότητα, με ομόλογα που ακόμη θεωρούνται «σκουπίδια» από τους οίκους αξιολόγησης και με ένα αποδυναμωμένο τραπεζικό σύστημα που στηρίχτηκε με 64 δισ. ευρώ για να διασωθεί και έχει σήμερα 120 δισ. ευρώ λιγότερες καταθέσεις σε σχέση με το 2010.
Αλλά όσο απογοητευτικά και εάν είναι τα παραπάνω οικονομικά μεγέθη, ακόμη πιο απογοητευτική είναι η πρόοδος στην ποιότητα των θεσμών. Το επίπεδο της πολιτικής εκφυλίσθηκε, ο λαϊκισμός κυριάρχησε, η Δικαιοσύνη υπέστη μεγάλο πλήγμα αξιοπιστίας, η διαφθορά αυξήθηκε αντί να μειωθεί, το οικονομικό έγκλημα απογειώθηκε και η ατιμωρησία του παγιώθηκε, η εκπαίδευση υποβαθμίσθηκε και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στο κράτος συνολικά καταβαραθρώθηκε. Αποτέλεσμα αυτής της κρίσης θεσμών είναι η Ελλάδα να αιμορραγεί σε επιστημονικό δυναμικό (brain drain), καθώς 500.000 Έλληνες, εργαζόμενοι υψηλών προσόντων, εγκατέλειψαν τα χρόνια των Μνημονίων τη χώρα για μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.
Αν και λαβωμένη η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ξαναπαίξει τον σημαντικό ρόλο που της αναλογεί στην νέα εποχή που διαγράφεται για την Ευρώπη, η οποία με τη σειρά της οφείλει και της αξίζει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Για ποιο λόγο να ψηφίσει κανείς Δημοκρατική Ευθύνη; Για ποιο λόγο να ψηφίσει κανείς Τάσο Ιγνατιάδη;
Νομίζω πως στους καιρούς που ζούμε, η χώρα μας έχει ανάγκη από ανθρώπους που αγαπούν την Ελλάδα, που δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί, που δε διστάζουν να μιλήσουν καθαρά και να πράξουν άμεσα για το συμφέρον των Ελλήνων. Ένας τέτοιος άνθρωπος πιστεύω ότι είμαι κι εγώ. Δε διστάζω να βγω μπροστά να υποστηρίξω τη θέση μου, να υποστηρίξω τον ίδιο τον συμπολίτη μου που είναι πάνω από οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα. Γι’ αυτό λοιπόν ο βασικός σκοπός μου εφόσον με τιμήσετε με την εμπιστοσύνη σας θα είναι να μπορέσω να σας υπηρετήσω, από ένα σημαντικό από πλευράς αποφάσεων πόστο.