Ερώτηση του ΚΚΕ στην Βουλή για τους απολυμένους της ΤΡΙΚΟΛΑΝ
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Ερώτηση στην Βουλή για τα προβλήματα των εργαζομένων-απολυμένων στο κλειστό πλέον εργοστάσιο FANCO (πρώην ΤΡΙΚΟΛΑΝ) με έδρα τη Νάουσα κατέθεσε το ΚΚΕ και ζητά από τον Υπουργό Εργασίας να μάθει σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε να προστατευθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι-απολυμένοι. Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρει το ΚΚΕ:
"Στις 6/10/2004 κλείνει οριστικά το εργοστάσιο FANCO (πρώην ΤΡΙΚΟΛΑΝ) με έδρα τη Νάουσα της επιχείρησης Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ΑΕ. Οι 76 απολυμένοι –ες προσέφυγαν στα δικαστήρια, ζήτησαν την ακύρωση των απολύσεων και μισθούς υπερημερίας. Με την 1η δικαστική απόφαση (13/ΕΡ-ΔΙ/2008) γίνεται δεκτό το αίτημά τους και το ΙΚΑ Νάουσας τους ασφαλίζει για τις πρώτες 125 μέρες. Οι 27 απολυμένοι με βάση το ν.3460/2006, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 3660/2008 εντάχθηκαν με αίτησή τους στον ΟΑΕΔ, στην ειδική εισοδηματική ενίσχυση ανεργίας.
Ο ΟΑΕΔ κάνει δεκτή την αίτησή τους και με βάση το ν. 3660/2008 στο άρθρο 11 προβλέπει το χρόνο που θα διανύσουν στην ειδική εισοδηματική ενίσχυση ανεργίας ως χρόνο πραγματικής εργασίας με υποχρεωτική ασφάλιση. Με βάση τη δεύτερη δικαστική απόφαση (18/ΕΡ-ΔΙ/2011), για όσους προσέφυγαν και δεν ήταν ενταγμένοι στην ειδική εισοδηματική ενίσχυση ανεργίας, το ΙΚΑ τους ασφαλίζει για τις επόμενες 900 μέρες. Διεκδικούν ασφάλιση μέχρι την ημέρα που απολύθηκαν ή συνταξιοδοτήθηκαν. Με βάση την τελεσίδικη-αμετάκλητη δικαστική απόφαση Αρείου Πάγου (1541/2011ΑΠ), οι απολύσεις των 76 κρίνονται άκυρες και η εργασιακή σχέση των 76 της ΕΝ-ΚΛΩ παραμένει ενεργή. Το 2012 ο όμιλος ΕΝ-ΚΛΩ, (στον οποίο ανήκει η FANCO-πρώην ΤΡΙΚΟΛΑΝ Νάουσας) οδηγήθηκε σε πτώχευση και η πτωχευτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι εργαζόμενοι - απολυμένοι αναγγέλλονται στην πτωχευτική διαδικασία μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος. Όλες οι δικαστικές αποφάσεις έχουν επιδοθεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΝ-ΚΛΩ, στο ΙΚΑ, στη σύνδικο της πτωχευτικής διαδικασίας και στον ΟΑΕΔ, που συνέχισε να καταβάλει στους 27 μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση, έως ότου καταργήθηκαν με το ν.4093/2012 οι δύο παραπάνω νόμοι, που τους ενέταξαν και στην ασφάλιση.
Η διεύθυνση ασφάλισης της διοίκησης του ΟΑΕΔ με έγγραφό της στις 20/5/2013, Αρ.Πρωτ: 41372 ζητά την ανάκληση αποφάσεων για ποσά που δαπανήθηκαν σε απολυμένους της FANCO, προκειμένου να τα αναζητήσει από την πτωχευτική διαδικασία. Αυτό για τους 27 απολυμένους - ενταγμένους στην ειδική εισοδηματική ενίσχυση ανεργίας σημαίνει ακύρωση χρόνου ασφάλισης, αν και έχουν καταβάλει εισφορές για το χρόνο που διένυσαν στην ασφάλιση. Έτσι χάνονται κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Άρα δε θα δικαιωθούν συντάξεων, θα ανασταλεί η απόδοση συντάξεων για τις οποίες δικαιώθηκαν και θα ζητηθούν πίσω ποσά, τα οποία καταβλήθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, ή θα μειωθούν συντάξεις σε όσους έκαναν χρήση ασφάλισης στον παραπάνω χρόνο.
Με δεύτερο έγγραφό στις 31/5/2013, Αρ.Πρωτ: 45564 ο ΟΑΕΔ από όσους δεν είχαν ενταχθεί στην ειδική εισοδηματική ενίσχυση ανεργίας, ζητά πίσω ποσά που κατέβαλε για επιδότηση ανεργίας, που δόθηκαν λόγω εργασίας τους στο χρονικό διάστημα 2004 έως 2012 από άλλες επιχειρήσεις. Είναι πέρα για πέρα παράλογο: 8 χρόνια περίμεναν την τελεσίδική δικαστική απόφαση (δε μπορούσαν να την ξέρουν εκ των προτέρων). Άρα σωστά αναζήτησαν εργασία και ασφάλιση με όσα δικαιώματα προκύπτουν από τον ΟΑΕΔ που χορηγήθηκαν μετά από αίτησή τους".