Θεοχαρόπουλος στο "Καρφί": «Διεκδικούμε αλλαγή των συσχετισμών»
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Συνέντευξη στην εφημερίδα "Το Καρφί" έδωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Αναλυτικά είπε:
1. Η συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε, άλλη μια ανούσια κομματική διαδικασία ή αφήνει πίσω της κάτι για την επόμενη μέρα;
Στη Συνδιάσκεψη πραγματοποιήσαμε ένα ακόμη μεγάλο βήμα, αυτό της προγραμματικής εμβάθυνσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με στόχο την μεγάλη προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος. Την επόμενη μέρα με βάση το νέο προγραμματικό μας πλαίσιο απευθυνόμαστε σε όλες τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις, στον κόσμο της εργασίας και της νέας γενιάς, στους μη προνομιούχους. Τους καλούμε να συμπαραταχθούν μαζί μας στον δρόμο για την υπέρβαση της κρίσης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
2. Στην συνδιάσκεψη στα πηγαδάκια πολλοί σύνεδροι μίλησαν για ενιαίο σχήμα. Την ίδια ώρα ο κ. Θεοδωράκης λέει πως δεν θα τον δούμε σε ψηφοδέλτια άλλου κόμματος. Πως θα προχωρήσει τελικά αυτό το εγχείρημα;
Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι κανένας δεν συμμετέχει και δεν καλεί κανέναν για συμμετοχή σε ψηφοδέλτια άλλου κόμματος. Αναφερθήκατε σε πηγαδάκια, όμως εγώ δημόσια τονίζω ότι η Συνδιάσκεψή μας ήταν ένας σημαντικός σταθμός για την προώθηση το μεταβατικό διάστημα ενός πολυκομματικού φορέα, με τελικό στόχο ένα ενιαίο προοδευτικό σχήμα. Σε αυτή την πρόταση δεν μπορεί όσοι απαντούν ότι δεν θέλουν να διαλύσουν τα κόμματά τους να απαντούν ότι μεταβατικά δεν θέλουν το κόμμα τους να αποτελέσει και μέρος μίας ευρείας συμπαράταξης. Η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη και απαιτεί συνεργασίες και εμείς ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις του κόσμου το κάνουμε ήδη πράξη.
3. Ο Κώστας Σημίτης μίλησε για την ανάγκη η Δημοκρατική Συμπαράταξη να είναι χρήσιμη και όχι ευχάριστη. Τι είναι αυτό που θα την κάνει χρήσιμη. Συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις για την καθημερινότητα των πολιτών ή μια κυβερνητική συνεργασία;
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει αποφασίσει να είναι χρήσιμη, ακόμη και αν δεν είναι ευχάριστη. Στη Βουλή ασκεί εποικοδομητική και όχι στείρα αντιπολίτευση, καταθέτει προτάσεις, αναζητεί λύσεις. Στη Συνδιάσκεψή μας παρουσιάσαμε την σύγχρονη κεντροαριστερή πρόταση, συγκεκριμένες προτάσεις, βαθιές τομές και ριζικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε κάθε τομέα πολιτικής, με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Στο θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών επιδιώκουμε την ύπαρξη μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και ευρείας πλειοψηφίας που θα προωθεί και θα εφαρμόζει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
4. Ποιός μπορεί να ηγηθεί του νέου σχήματος; Γεννηματά, Θεοχαρόπουλος, Θεοδωράκης ή άλλο πρόσωπο όπως ο Γ Καμίνης ή ο Ευάγγελος Βενιζέλος;
Σήμερα κεντρικός μας στόχος είναι να δυναμώσουμε τη συμπαράταξη πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων απέναντι στα αδιέξοδα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης και στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ. Όσον αφορά την εκλογή ηγεσίας και πριν φτάσουμε σε αυτή προηγούνται βήματα, όπως οι συλλογικές διαδικασίες με όσους θα συμμετάσχουμε στο νέο εγχείρημα και η συγκρότηση του διευρυμένου φορέα. Αν μπούμε σε ονοματολογία αδικούμε το εγχείρημα. Εξάλλου όταν φθάσουμε σε εκείνη την στιγμή, δικαίωμα υποψηφιότητας θα έχουν όλοι. Το ποιος όμως είναι ο πιο κατάλληλος να ηγηθεί του σχήματος θα το επιλέξει η ίδια η βάση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης.
5. Πρόσφατα είπατε ότι η Δράση δεν ανήκει στην κεντροαριστερά. Τότε γιατί μετέχει στην επιτροπή. Πως σχολιάζετε την τοποθέτηση για νέο κόμμα της κ Διαμαντοπούλου.
Η ίδια η Δράση λέει ότι δεν ανήκει στον χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά είναι ένα πολιτικό κόμμα φιλελεύθερης ιδεολογίας. Στην Επιτροπή συμμετέχει η Δράση με 1 μέλος επειδή στις προηγούμενες εκλογές συμπορεύτηκε με το Ποτάμι. Η δική μας στάση ήταν να μην αποκλειστεί κανένας. Δείξαμε και δείχνουμε την διάθεση και την αποφασιστικότητά μας η Επιτροπή Διαλόγου να πετύχει τον στόχο της, την παρουσίαση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα αποτελέσουν την προγραμματική ατζέντα. Όσον αφορά την κ. Διαμαντοπούλου, με το Δίκτυο συμμετέχει στον διάλογο, και καθώς προέρχεται από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο καταθέτει δημόσια τις απόψεις της για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος της μεγάλης προοδευτικής παράταξης.
6. Μετά τις κάλπες όλα δείχνουν πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα βρεθεί με το δίλημμα συνεργασία προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά; Ποιά είναι η γνώμη σας;
Πρόκειται για τεχνητό δίλημμα που επιδιώκει την ενίσχυση ενός αναπαλαιωμένου διπολισμού που δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα της χώρας. Διεκδικούμε την αλλαγή των συσχετισμών. Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε αλλά καταθέτουμε την δική μας προοδευτική πρόταση για την υπέρβαση της κρίσης. Το προγραμματικό σχέδιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική προοδευτική και αριστερή πρόταση διακυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος.
7. Υπάρχουν πολιτικές διαφορές με το ΠΑΣΟΚ ή η συνεργασία έχει ομογενοποιήσει πλήρως τις θέσεις σας;
Τα κόμματα μας ανήκουν στον ευρύτερο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και επιδιώκουν την ανασυγκρότησή του. Η σύγκλιση των δυνάμεών μας, της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς, δεν είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια. Το μεγάλο βήμα έγινε τον Σεπτέμβριο μετά την αλλαγή ηγεσίας σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με την προγραμματική συμφωνία που υπογράψαμε από κοινού, εγώ και η Φώφη Γεννηματά, και την συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η συνεργασία μας έχει σαφέστατο θετικό ισοζύγιο και αυτό το αντιλαμβάνεται η κοινωνία. Σε αυτούς τους μήνες, το ότι υπήρξε συμφωνία και σύγκλιση για τα μεγάλα ζητήματα είναι μια σημαντική κατάκτηση. Το γεγονός ότι μέσα στο εύρος των ζητημάτων που αναπτύχθηκαν και κατοχυρώθηκαν ως κοινές προγραμματικές θέσεις της πρόσφατης Συνδιάσκεψής μας έχει διατηρηθεί και καταγραφεί και η διαφορά προσέγγισης σε ορισμένα προγραμματικά θέματα είναι απολύτως λογικό. Πρόκειται για τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για την γενναία αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας και τα μη κρατικά πανεπιστήμια τα οποία στις σημερινές συνθήκες βαθιάς κρίσης δεν πρέπει να αποτελούν αναγκαιότητα και προτεραιότητα. Εξάλλου η απλή αναλογική και ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας αποτελούν πάγιες θέσεις του ευρύτερου χώρου της αριστεράς που δεν τολμά να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν σχέση με κανένα μνημόνιο.