tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

 didactica

access ban20

pistofidis ban1

Μουσική "διαμαρτυρία" στους Βασιλικούς Τάφους στη Βεργίνα για τα 50 χρόνια Τουρκικής κατοχής στην Κύπρο

Σε μια συγκινητική και ιστορική βραδιά, η Βεργίνα έγινε το επίκεντρο της μνήμης και της διαμαρτυρίας, καθώς περίπου 2000 άτομα συγκεντρώθηκαν για να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των Κυπρίων, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική κατοχή στην Κύπρο. Ήταν μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα και ιστορική σημασία με την αυλή των Βασιλικών Τάφων στη Βεργίνα να μετατρέπεται σε ένα ιερό τόπο μνήμης και διαμαρτυρίας.

Η αυλή των Βασιλικών Τάφων, ένα μέρος βαρύ από την ιστορία και την κληρονομιά του τόπου, αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για αυτή τη μουσική διαμαρτυρία, που στόχευε να υπενθυμίσει τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου από τους Τούρκους.

Η συναυλία, που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) και το Σωματείο Κυπρίων Ν. Ημαθίας «Ο Ευαγόρας», σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας και άλλους σημαντικούς φορείς, δεν ήταν απλώς ένα καλλιτεχνικό γεγονός· ήταν μια φωνή διαμαρτυρίας, μια κραυγή για δικαιοσύνη.

Τα 1500 καθίσματα δεν ήταν αρκετά για να φιλοξενήσουν όλους όσοι ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτήν τη σημαντική εκδήλωση. Πολλοί παρακολούθησαν τη συναυλία όρθιοι, ενώ άλλοι έφεραν τα δικά τους καρεκλάκια για να ζήσουν αυτήν τη μοναδική εμπειρία. Ο χώρος πλημμύρισε από συναισθήματα· θλίψη για τα 50 χρόνια κατοχής, αλλά και ελπίδα για ένα μέλλον όπου η δικαιοσύνη θα αποκατασταθεί.

Η Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», μαζί με τους σπουδαίους Έλληνες ερμηνευτές Γλυκερία, Γεράσιμο Ανδρεάτο και Παναγιώτη Πετράκη, προσέφεραν ένα πρόγραμμα που άγγιξε τις ψυχές όλων. Οι μελωδίες τους ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους μέσα από τραγούδια αντίστασης και εξέγερσης, αλλά και λυρικά κομμάτια που μιλούσαν για χαμένες άνοιξες και χρυσές πολιτείες, λουσμένες στο φως της αλήθειας.

Η μουσική αυτή διαμαρτυρία ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή εκδήλωση. Ήταν μια υπενθύμιση της συνεχιζόμενης πληγής που παραμένει ανοιχτή, μια κλήση για αλληλεγγύη και δράση. Οι φωνές των ερμηνευτών ενώθηκαν με τις φωνές των θεατών σε μια μεγάλη χορωδία που τραγούδησε για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη.

Το πρόγραμμα της βραδιάς ήταν επαναστατικό, αλλά και λυρικό, αποτυπώνοντας την ένταση και την ελπίδα, το όνειρο για μια άνοιξη που δεν έχει έρθει ακόμη, αλλά και την πίστη ότι οι «χρυσές πολιτείες» του μέλλοντος είναι μπροστά μας, λουσμένες στο φως της αλήθειας. Η Βεργίνα το βράδυ της Τετάρτης, δεν ήταν απλώς μια αρχαιολογική τοποθεσία· ήταν ένα σύμβολο μνήμης και αντίστασης, ένα σημείο συνάντησης για όλους όσοι αρνούνται να ξεχάσουν.

Χαιρετισμό απηύθυναν, η πρόεδρος Δ.Σ. του Σωματείου Κυπρίων Ν. Ημαθίας «Ο Ευαγόρας», Ελένη Ψαρά, ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόξενος  Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, ο Δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής ανέγνωσε το μήνυμα του Μητροπολίτη, εκ μέρους του Πανκύπριου Συνδέσμου Αμερικής και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, η Νανά Καραγιαννίδου διάβασε το μήνυμα του προέδρου της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, η Ιωάννα Γκουτζιλίκα μετέφερε το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, η Αρχαιολόγος Εύα Κοντογουλίδου εκ μέρους της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Γεωργίας Στρατούλη και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας Κωνσταντίνος Σταματάρης.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) και το Σωματείο Κυπρίων Ν. Ημαθίας «Ο Ευαγόρας σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, την Μητρόπολη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής, την PSEKA, την AHEPA HELLAS, την Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς».

Ακούστηκαν τα τραγούδια: 

Καρτερούμεν Παναγιώτης Πετράκης

Οι πρώτοι νεκροί (Πάλης ξεκίνημα) Παναγιώτης Πετράκης

Το σφαγείο Παναγιώτης Πετράκης

Ένα δειλινό Γεράσιμος Ανδρεάτος

Ποιος τη ζωή μου Γλυκερία

Η δική μου η πατρίδα Γλυκερία

Ομπρός-βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω απ' την Ελλάδα Παναγιώτης Πετράκης

Η γειτονιά των αγγέλων Ορχηστρικό

Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου Παναγιώτης Πετράκης

Μαργαρίτα Μαργαρώ Παναγιώτης Πετράκης

Παράπονο Γεράσιμος Ανδρεάτος

Της ξενιτιάς Γεράσιμος Ανδρεάτος

Απρίλης Γλυκερία

Όμορφη πόλη Γλυκερία

Στράτα τη στράτα Γλυκερία

Η μπαλάντα του Αντρικού Γλυκερία

Βράχο βράχο Γλυκερία

Άπονες εξουσίες Γλυκερία

Καημός Παναγιώτης Πετράκης

Βασίλεψες αστέρι μου Παναγιώτης Πετράκης

Είμαστε δυο Παναγιώτης Πετράκης

Της αγάπης αίματα Γεράσιμος Ανδρεάτος

Θα σημάνουν οι καμπάνες Γεράσιμος Ανδρεάτος

Το ψωμί είναι στο τραπέζι Γεράσιμος Ανδρεάτος

Βραδιάζει Γεράσιμος Ανδρεάτος

Σαββατόβραδο Γεράσιμος Ανδρεάτος

Έχω μια αγάπη Γλυκερία - Γεράσιμος Ανδρεάτος

Βρέχει στη φτωχογειτονιά Γλυκερία

Δραπετσώνα Γλυκερία

Ο ταμένος- Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις Γλυκερία

Ζορμπάς Ορχηστρικό

Συντελεστές εκδήλωσης

Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

Σολίστ στο Μπουζούκι: Μανώλης Καραντίνης

Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι:

Γλυκερία

Γεράσιμος Ανδρεάτος

Παναγιώτης Πετράκης

Μουσικοί:

Ευαγγελία Μαυρίδου, πιάνο

Ξενοφών Συμβουλίδης, όμποε, φλογέρες, μπαγλαμάς

Νίκος Γκιόλιας, κιθάρα

Αρτέμης Σαμαράς, βιόλα

Λευτέρης Γρίβας, ακορντεόν

Θεόδωρος Κουέλης, μπάσο

Νίκος Σκομόπουλος, ντραμς

Στέφανος Θεοδωράκης - Παπαγγελίδης, κρουστά

Νίκος Ρούντος, ηχοληψία Γιώργος Αλειφέρης, ηχοληψία

Καλλιτεχνικός Δ/ντης: Μαργαρίτα Θεοδωράκη

Γενική Επιμέλεια Εκδήλωσης: Νανά Καραγιαννίδου

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Δέσποινα Βογιατζόγλου.

View this gallery on Flickr

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

ΜΙΜΗΣ ΚΟΓΙΑΣ

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69