Διαδικτυακά η συνάντηση παιδικών και νεανικών χορωδιών Νάουσας
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Το διήμερο 24 & 25 Απριλίου 2021 θα πραγματοποιηθεί η 5η Συνάντηση Παιδικών & Νεανικών Χορωδιών Νάουσας Μια Πόλη Μια Φωνή, θεσμός που υλοποιεί ο Σύλλογος Πολιτισμού Νάουσας ενCANTO σε ετήσια βάση από την ίδρυσή του. Καθώς το 2020 η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας, η φετινή διοργάνωση θα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου σε διαδικτυακό περιβάλλον και αισιοδοξεί να αποτελέσει τον χώρο συνάντησης παιδικών και νεανικών χορωδιών, με σκοπό την παρακολούθηση χορωδιακών εργαστηρίων(workshops) από διακεκριμένους μαέστρους και μουσικούς.
Μετά από τέσσερις συνεχόμενες Συναντήσεις Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών, που συγκέντρωσαν στη Νάουσα συνολικά περισσότερους από 2000 χορωδούς και 60 χορωδίες από 25 διαφορετικές περιοχές από ολόκληρη την Ελλάδα και μετά τις εξαιρετικές εντυπώσεις που κατέγραψαν και κατέθεσαν οι συμμετέχοντες, επιβεβαιώνεται η μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης. Στη φετινή συνάντηση θα πάρουν μέρος χορωδοί από όλη την επικράτεια: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Κατερίνη, Καρδίτσα, Χίο, Πάρο, Άμφισσα, Λιβαδειά, Φάρσαλα, Πολύγυρο, Σαμοθράκη, Νάουσα κα.
Εισηγητές των εργαστηρίων είναι σημαντικά πρόσωπα της χορωδιακής ζωής στη χώρα μας: η κα Χριστίνα Καλλιαρίδου από την Κέρκυρα, η κα Ρόζη Μαστροσάββα από την Αθήνα, η κα Άλκηστις Τόγια και η κα Σοφία Γιολδάση από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και δυο εκπρόσωποι της μουσικής εκπαίδευσης: η κα Αγγελική Τουμπανάκη και ο κος Simone Mongelli από την Αθήνα. Οι θεματικές που θα αναπτυχθούν αφορούν: τη Μεθοδολογία Πρόβας, την Τέχνη της Διεύθυνσης, μια Ψηφιακή Εφαρμογή για τη διδασκαλία του τραγουδιού, το Ζέσταμα της Φωνής, το Μηχανισμό της Φώνησης, τη Χρήση Κρουστών Σώματος στο χορωδιακό τραγούδι, οι οποίες απευθύνονται τόσο σε παιδιά και νέους χορωδούς όσο και σε μαέστρους από όλη την Ελλάδα. Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν και η κατάθεση δηλώσεων ενδιαφέροντος συμμετοχής έχει ολοκληρωθεί.
Η διαδικτυακή Συνάντηση έχει στόχο να φέρει ξανά κοντά τα μέλη των χορωδιών και τους μαέστρους τους μετά από τη μακρά περίοδο απουσίας της χορωδιακής ζωής παγκόσμια και να ενεργοποιήσει τη διάθεση για το τραγούδι και τη μουσική σύμπραξη.